Naar het recept >
Tea pairing
1. Thee en eten is een prachtige combinatie! De juiste tea & food pairing kan de smaak van een gerecht, zowel hartig als zoet, versterken of juist afzwakken. Je leest er alles over in ons boek Theegeheimen.
Aan de hand van de zes basisstappen uit het boek kun je heerlijk (samen met vriendinnen) een middagje proeven en met smaken experimenteren. Of lees onze tea pairings tips hieronder en laat je verrassen door onze thee-combinaties.
Thee en wortelcake
Natuurlijk, bij een plak versgebakken wortelcake smaakt bijna elke thee, maar Indiase Masala Chai voegt iets extra’s toe. Deze geurige melange van zwarte Ceylonthee met lekker veel pittige Indiase chai-specerijen zoals gember, kardemom en kaneel benadrukt het zoetkruidige van de cake. Zet de chai niet te sterk, anders valt de cake een beetje weg.
De wortelcake maak je eenvoudig met onze biologische bakmix voor wortelcake van windkorenmolen 'De Vlijt' in Wageningen.
Thee met geitenkaas, noten en honing
De favoriete thee van de thee expert van Dille is de Long Jing, één van onze pure theesoorten van hoge kwaliteit. Het zachte, delicate aroma van deze bijzondere thee combineert heel goed met geitenkaas. Daarnaast heeft Long JIn een frisse, nootachtige smaak die heel goed combineert met de noten op de sandwich.
Sandwiches met komkommer en zalm
Kleine sandwiches zijn vaste prik bij een high tea. De zwarte thee Darjeeling past perfect bij scones, chocolade en ander zoets, maar ook bij lichte gerechten als sandwiches met komkommer en zalm. Deze combinatie is natuurlijk ook leuk om als onderdeel van de tea pairing te serveren.
Thee met karamelsnoepjes
De klassieke karamelsnoepjes van La Maison d’Armorine zijn gemaakt met Bretonse gezouten boter en zeezout uit de Guérande.
Voor bij deze karamelsnoepjes doe je ongeveer 8 theelepels Milky Oolong in 1 liter water op kamertemperatuur. Laat dit een uur trekken, buiten de koelkast. Het karamel-aroma van de Milky Oolong voegt iets moois toe aan de smaak van de lekkernij.
Thee en brie
Kaas en thee is een fantastische combinatie. Warme thee maakt dat de vetten in kaas gaan smelten en dit brengt de aroma’s in de thee naar voren.
Combineer een witschimmelkaas als Brie de Meaux met de witte thee Pai Mu Tan. Het zoet in deze thee is heerlijk bij de romige kaas. Drink de thee op kamertemperatuur of warm (dit kan de kaas wel wat zacht maken).
Tips voor een perfect kopje thee
(Bijna) iedereen houdt van een lekker kopje thee. Van groene thee tot rooibos, van zwarte thee tot kruidenmelange. Soms kan het nog best lastig zijn om het 'perfecte' kopje te zetten. Maar met onze zes eenvoudige stappen wordt het een eitje! Lees onze tips voor een perfect kopje thee >
Theegeheimen
Wil je meer inspiratie voor verrassende combinaties met thee? En lekkere recepten met thee? Lees dan ons boek Theegeheimen! Bekijk hier het boek en lees alvast een stukje in het leesfragment.