Mindful koken – 5 tips

Door mindful te koken – met aandacht voor het moment – kom je tot rust, ontstaat er ruimte voor creativiteit en verdwijnen gedachten aan wat je allemaal nog moet doen naar de achtergrond. Wij geven je 5 tips om te koken met aandacht. Probeer het eens op een vrije dag, geniet ervan en… eet smakelijk!   

Tip 1: neem de tijd

Om mindful te gaan koken is het belangrijk dat je geen haast hebt die dag, maar overal de tijd voor kunt nemen. Begin de dag rustig met een kopje koffie of thee en zoek een recept uit dat je wil gaan bereiden. Niet online, maar ‘ouderwets’ uit een kookboek dat je kunt voelen en ruiken. Kies het liefst een recept uit met groente of fruit van het seizoen. Dat is niet alleen lekker en gezond, maar ook goed voor het milieu en volop verkrijgbaar.

Tip 2: inkopen doen met de fiets

Als je een lijstje met ingrediënten hebt gemaakt, is het tijd om inkopen te gaan doen. En dat doen we niet met de auto, maar lekker met de fiets! Ook de supermarkt slaan we over: we gaan met onze grootste mand naar de (groente)boer, naar een pluktuin of je eigen moestuin of naar de markt. Hard fietsen hoeft vandaag niet, want onderweg is er genoeg om van te genieten!  

Tip 3: het aanrecht opruimen

Koken met aandacht wordt moeilijk als de helft van het aanrecht nog vol staat met afwas. Eerst even opruimen dus! Vervolgens leg je alvast alles klaar wat je nodig hebt: van een fijne snijplank en je favoriete snijmesje tot de - met zorg uitgezochte - ingrediënten.

Tip 4: schakel je zintuigen in

Tijdens het mindful koken worden al je zintuigen ingeschakeld. Probeer met je volle aandacht die mooie, rode tomaat te bekijken, ruik eens aan een paprika, proef een lekker worteltje, voel bewust de structuur van een artisjok en luister naar het water dat kookt in de pan. Zo kom je vanzelf meer in het ‘nu’. 

Tip 5: geniet van het eindresultaat van je mindful kooksessie!

Het eindresultaat van al je mindful werkzaamheden zet je niet in pannen op tafel. Dek de tafel op dezelfde manier als hoe je gekookt hebt: met aandacht en liefde! Serveer het eten in mooie schalen, leg een tafelkleed op tafel en haal je mooiste servies uit de kast. Neem vervolgens de tijd om te eten, wees je bewust van wat je proeft en geniet van je gezelschap. Eet smakelijk!   


Bekijk onze producten

 1. Tas, Dille & Kamille, bio-katoen, takjes en blaadjes, groot
  Tas, Dille & Kamille, bio-katoen, takjes en blaadjes, groot
  5 , 95
 2. Schort, katoen, donkergrijs gemêleerd
  Schort, katoen, donkergrijs gemêleerd
  14 , 95
 3. Vergiet, rvs, 20 cm
  Vergiet, rvs, 20 cm
  11 , 95
 4. Maatbeker Pyrex, glas, 0,5 liter
  Maatbeker Pyrex, glas, 0,5 liter
  14 , 95
 5. Nettasje, katoen, zeeblauw, 35 x 35 cm
  Nettasje, katoen, zeeblauw, 35 x 35 cm
  7 , 95
 6. Puntzeef, RVS, Ø 16 cm
  Puntzeef, RVS, Ø 16 cm
  7 , 95
 7. Pollepel met punt, beukenhout, 39,5 cm
  Pollepel met punt, beukenhout, 39,5 cm
  1 , 95
 8. Flavour, Ottolenghi
  Flavour, Ottolenghi
  33 , 99
 9. Kartelmesje fijn, Nogent, beukenhouten handvat
  Kartelmesje fijn, Nogent, beukenhouten handvat
  8 , 95
 10. Retro keukenweegschaal, metaal, zwart, 1 kg
  Retro keukenweegschaal, metaal, zwart, 1 kg
  22 , 95

Tips en Inspiratie