Onze tips voor de beginnende bakker

Je kunt nog zo’n ster in de keuken zijn: zelf de lekkerste pasta maken, de beste barista in huis zijn of de meest creatieve ontbijtjes bedenken… Bakken is toch echt andere, eh, koek. Wat leuk dat jij – als beginnende bakker – aan de slag wilt! Welkom in de wondere wereld van het maken van heerlijke baksels: er valt zoveel te ontdekken! Wat is er mooier dan zelf allerlei lekkers te maken en dit te delen met anderen? Bakken kan lastig lijken, want het komt vaak komt nogal precies. Er zijn zoveel verschillende technieken en ontzettend veel recepten om uit te kiezen. Toch hoeft het niet zo erg moeilijk te zijn en kun je er heel veel plezier uithalen. Wij geven je een aantal handige tips!

1. Maak het jezelf niet te moeilijk

Oftewel: weet wat je kunt voordat je een goed recept (uit een kookboek of van een betrouwbare website, zoals onze recepten!) en een niet al te moeilijk recept uitkiest. Hier is niets mis mee en hoef je je niet voor te schamen: het gaat om het (lekkere) eindresultaat, toch?

Kijk naar het aantal ingrediënten en de bereidingstijd, want vaak geldt: hoe meer ingrediënten en hoe langer de bereidingstijd, hoe ingewikkelder.

Kijk ook goed naar wat je moet doen: recepten waarbij je eigeel en eiwit moet splitten kunnen in het begin misschien ook iets te moeilijk zijn, want dit werkt heel precies.

Wij vinden (cup)cakerecepten heel leuk voor beginners: dit is vaak niet te moeilijk, en je kunt het lekker creatief versieren.

2. Investeer in een paar goede basics

Je hoeft niet eerst de hele Dille & Kamille leeg te kopen voordat je kunt beginnen met bakken, maar toch kan de aanschaf van een paar goede basics je (bak)leven een stuk makkelijker maken.

Onze tip: maak alvast een verlanglijstje voor je aankomende verjaardag!


Onmisbaar in de keuken:

3. Wees goed voorbereid

Lees je uitgekozen recept van begin tot eind goed door, desnoods meerdere keren. Zorg dat je weet wat je te wachten staat, zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je ineens voor jou onbekende technieken moet toepassen. Zorg ook dat je alle ingrediënten en benodigde keukenhulpjes in huis hebt. Ook goed om te weten: haal je ingrediënten op tijd uit de koelkast, want met steenharde boter is het minder makkelijk bakken. En – als je dan toch bezig bent – weeg alvast alles af en leg in aparte bakjes. Goed voor het overzicht!

4. Ken de veelgebruikte baktermen

 • Au bain marie

Als je iets au bain-marie moet opwarmen of afkoelen, moet je je pan of kom in een waterbad (warm of koud) plaatsen.

 • Rijsmiddel

Om te voorkomen dat je brood of cake even plat uit de oven komen als ze erin zijn gegaan, voeg je vaak een rijsmiddel aan het deeg of beslag toe, zoals gist, stijfgeklopt eiwit of bakpoeder.

 • Inkoken

Maak je een lekkere vruchten-, chocolade- of caramelsaus voor bij je baksel? Het kan dat deze na een tijdje roeren nog steeds wat te nattig is. Laat het dan een tijdje inkoken: neem het deksel van de pan, draai de vlam onder de pan iets hoger en laat het een tijdje koken. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Omdat er op deze manier vocht verdampt, wordt de saus dikker en wordt de smaak geconcentreerder.

  • Vouwen

Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat je het ingrediënt met de nodige voorzichtigheid ‘onder’ je mengsel moet mengen. Maak grote draaibewegingen en schep je deegmengsel om en om. Niet roeren!

 • Blind bakken

Als je een lekkere, zomerse vruchtentaart wilt bakken, is het niet de bedoeling dat de vulling meebakt. In dit geval komt blind bakken van pas: je vult de taartbodem met een ‘blinde vulling’ (bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten of bakbonen) die je meebakt. Door het gewicht blijft je taartbodem mooi plat, en als deze gaar is en afgekoeld kun je de vulling erin doen.

 • Onderkruimelen

Voeg beetje bij beetje bloem toe aan het deeg.

5. Heb plezier

Ja, het wordt bijna zeker een rommeltje. En ja, het zal even wennen zijn dat je goed op de tijd moet letten en je baksel nauwlettend in de gaten moet houden. Maar, je krijgt er wel iets lekkers voor terug. Veel plezier!


Shop hier de producten voor de beginnende bakker

 1. Cakevorm, metaal, 16 cm
  Cakevorm, metaal, 16 cm
  4,95
 2. Maatbeker, glas, 750ml
  Maatbeker, glas, 750ml
  12,95
 3. Springvorm, metaal, Ø 24 cm
  Springvorm, metaal, Ø 24 cm
  12,95
 4. Beslagkom Pyrex, glas, 2 liter
  Beslagkom Pyrex, glas, 2 liter
  18,95
 5. Maatbeker Pyrex, glas, 1 liter
  Maatbeker Pyrex, glas, 1 liter
  15,95