Duurzaamheid en Dille & Kamille
Al sinds oprichter Freek Kamerling in 1974 de eerste winkel opende, is duurzaamheid een kernwaarde van Dille & Kamille. Hij stelde het assortiment samen aan de hand van wat hij 'natuurlijke eenvoud' noemde: tijdloos vormgegeven artikelen, van hoge kwaliteit, ambachtelijk gemaakt, met de natuur als inspiratiebron en gemaakt van natuurlijke materialen. Plastic was uit den boze: voor die tijd een keuze tegen de stroom in.
Duurzaamheidsverslag van Dille & Kamille
Ook al is duurzaamheid vanaf het begin een kernwaarde van Dille & Kamille, toch is het belangrijk om altijd kritisch te blijven. Wat gaat er, op het gebied van duurzaamheid, goed en wat kan er beter?
We hebben onderzocht waar we de meeste impact op mens en milieu maken. De resultaten van dit onderzoek hebben we omarmd en vertaald en we hebben doelen gesteld over hoe we onze prestaties per categorie kunnen verbeteren. Dit alles is vastgelegd in het Duurzaamheidsverslag 2023 van Dille & Kamille dat je hier kunt downloaden.
‘Mijn levensmotto is: ‘goed kan altijd beter’. Als je iets goed doet, ben je pas tevreden als je erover kunt reflecteren en je ziet dat er echt niets meer beter kan - dan is het pas goed genoeg.’
Hans Geels
Duurzaam assortiment
Voor ons assortiment kiezen we voor natuurlijke materialen, voor kwaliteit en tijdloos design, voor duurzame materialen en grondstoffen, voor zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en zo weinig mogelijk plastic, voor biologische ingrediënten, voor certificeringen (bijvoorbeeld FSC hout, GOTS biologisch katoen en Fairtrade koffie), voor een eerlijke prijs voor iedereen in de keten, voor ambacht en nog voor veel meer: bij de totstandkoming van ons assortiment maken we altijd de meest duurzame keuzes! Daarbij werken we nauw samen met onze leveranciers.
Duurzaam transport
Naast dat we bij de productie van onze artikelen kiezen voor duurzaam, maken we ook voor het transport ervan zoveel mogelijk duurzame keuzes. Zo hebben we op dit moment 3 hybride vrachtwagens in gebruik en is het doel om ons vrachtvervoer volledig elektrisch te laten rijden. Daarnaast zetten we fietskoeriers in voor het bezorgen van pakketten. De co2-uitstoot van ons zeetransport reduceren we door zo efficiënt mogelijk in containers te vervoeren. Bovendien transporteren we alleen als het niet anders kan via luchtvracht.
Duurzaamheid en onze winkels
Onze winkels zijn gevestigd in oude, authentieke panden die we duurzaam verbouwen en, waar mogelijk, in ere herstellen. Dit doen we door te kiezen voor materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Al het hout is FSC- of PEFC-gecertificeerd en het meubilair wordt gemaakt door 50|50 Wood van het Leger des Heils. Dankzij dit project krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om werkervaring op te doen op een beschutte werkplek. Er wordt gebruik gemaakt van ledverlichting en voor het schilderwerk is duurzame verf gebruikt. Daarbij is ons distributiecentrum gasloos, heeft het een warmtepomp, vloerverwarming en 6400 zonnepanelen op het dak.