Seizoensgroenten en -fruit in een handige kalender

Ben je benieuwd naar welke groente en fruit er van nature bij welk seizoen horen? Ieder seizoen heeft een natuurlijke oogst, de groenten en fruit die dan op een natuurlijke manier groeien en beschikbaar zijn.

Er is niets lekkerder dan groenten en fruit van het seizoen! Ze smaken superlekker omdat ze op het juiste moment geoogst worden. Ze hebben meer smaak in vergelijking met groenten en fruit die buiten het seizoen zijn geteeld. Ze zijn ook minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd of zijn gekweekt in een verwarmde kas. Win, win dus! 

Groente- en fruitkalender

Je hoeft alleen maar te weten wanneer wat in het seizoen is - en daarom is deze kalender met handig overzicht van groenten en fruit van het seizoen onmisbaar in je keuken.  

Welke groenten en fruit horen bij welke maand?

Sommige groenten groeien prima in de kortere dagen en koudere temperaturen van januari, terwijl andere groenten en fruit juist warmte en zonlicht van de zomer nodig hebben. Gelukkig heeft élk seizoen genoeg verse groente en fruit om uit te kiezen! 

Het kookboek 'Groentefeest' van Sidney Schutte, dat speciaal voor de 50e verjaardag van Dille & Kamille is ontwikkeld, staat boordevol recepten met de lekkerste groenten van het seizoen. Door te koken op het ritme van de seizoenen, eet je de groente wanneer ze het lekkerst én voedzaamst zijn.

Seizoensgroente en -fruit van januari

GROENTE:
Aardpeer, aardappel, boerenkool, champignon, rode bietjes, koolraap, knolselderij, paddenstoel, pompoen, pastinaak, prei, savooiekool, schorseneer, spruitjes, rode kool, ui, veldsla, waterkers, winterpostelein, witlof, witte kool, wortelen, wintertruffel

FRUIT:
Appels, citrusvruchten, stoofperen, handperen.

Cheesecake met sinaasappel en gembercurd
Deze cheesecake is een echte smaak sensatie dankzij de combinatie van sinaasappel en gember én ziet er prachtig uit!

Bekijk het recept >

Vegetarische stamppot, met feta & biet
Deze winterse boerenkoolstamppot, met feta, blokjes biet, winterpeen en pecannoten, is net even anders dan anders!

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van februari

GROENTE:
Aardpeer, boerenkool, champignon, rode bietjes, koolraap, knolselderij, paddenstoel, pastinaak, prei, savooiekool, schorseneer, spruitjes, rode kool, ui, veldsla, waterkers, winterpostelein, witlof, witte kool, wortelen.

FRUIT:
Appels, stoofperen, handperen.

Boerenkool-linzenstoof
Winterse stoofpotje met pit dankzij het gerookte paprikapoeder en gekonfijte citroen.

Bekijk het recept >

Spruitensalade
Deze salade maak je van rauwe en geroosterde spruitjes. Met een dressing van sinaasappel, mosterd en olijfolie met chilipeper.

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van maart

GROENTE:
Aardpeer, aardappel, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignon, knolselderij, koolraap, paddenstoel, pastinaak, prei, radijsjes, savooiekool, schorseneren, spinazie, spruitjes, ui, veldsla, waterkers, witlof, wortel, zoete aardappel.

FRUIT:
Handperen.

Bonenschotel met winterwortels
Deze goedgevulde bonenschotel is echt comfort food bij uitstek. In een handomdraai gemaakt, voedzaam en met knapperige, gefrituurde salie!

Bekijk het recept >

Gehaktbrood met savooiekool stampot
Snij dikke plakken van het gehaktbrood en serveer met de savooikool stamppot. Lekker met een lepeltje grove mosterd of piccallily .

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van april

GROENTE:
Aardappel, asperge, bloemkool, broccoli, kropsla, koolrabi, lamsoren, morieltjes, paddenstoel, paksoi, prei, raapstelen, radijs, spinazie, ui, waterkers, waterkers, witlof, wortel, zomerpostelein, zeekraal.

FRUIT:
Aardbeien, handperen, rabarber.

Sushibowl met edamame en zeekraal
Maak deze heerlijke sushibowl met edamame, wortelspirelli, zeekraal, avocado, sweet chili gamba’s en zeewierchips!

Bekijk het recept >

Cheesecake met aarbeien en blauwe bessen
New York lemon-vanilla cheesecake met zomers rood fruit waar de zomer van af spat!

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van mei

GROENTE:
Aardappel, andijvie, groene asperges, bloemkool, broccoli, champignon, chinese kool, capucijners, doperwt, koolrabi, meiraap, knoflook, kropsla, lamsoren, morille, paksoi peultjes, prei, raapstelen, radijsjes, rode uien, rucola, snijbiet, spinazie, spitskool, waterkers, wortel, zeekraal.

FRUIT:
Aardbeien, handperen, rabarber.

Indiase curry met bloemkool
Geniet van de authentieke currysmaak in deze 'Aloo gobi' met bloemkool en aardappel.

Bekijk het recept >

Aardappelsalade met groene asperges
Deze kleurrijke salade is lekker bij de barbecue of bij een gewoon stukje vlees of vis. Niet moeilijk om te maken, maar wel erg lekker!

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van juni

GROENTE:
Aardappels, andijvie, artisjokken, groene asperges, bloemkool, bosui, rode bietjes, capucijners, courgettes, doperwten, eikebladsla, komkommers, koolrabi, knoflook, kropsla, krulsla, lamsoren, lenteui, mais, peultjes, pluksla, raapstelen, rammenas, rucola, snijbiet, spitskool, sperziebonen, spinazie, tuinbonen, wortelen, ijsbergsla, zeekraal.

FRUIT:
Aardbeien, frambozen, kersen, meloen, rabarber, rode bessen.

Frittata met spinazie
Maak een grote fritatta in de oven met verse spinazieblaadjes, chorizo en Emmentaler kaas.

Bekijk het recept >

Zomerse yoghurt ijsjes
Maak deze fruitige ijsjes met yoghurt, honing, kersen en chocolade voor een verfrissend moment in de zomer!

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van juli

GROENTE:
Aardappelen, andijvie, aubergine, artisjokken, rode bietjes, bosui, bloemkool, boterbonen, cantharellen, capucijners, courgettes, chinese kool, doperwten, ijsbergsla, komkommers, mais, kropsla, paprika, peultjes, prei, raapstelen, rode ui, rucola, sjalotjes, snijbiet, sperziebonen, tomaten, tuinbonen, venkel, wortel.

FRUIT:
Aardbeien, abrikozen, appel, bramen, frambozen, handperen, kersen, kruisbes, meloen, perziken, rode, witte en zwarte bessen.

Linguine met courgette
Zet seizoensfavoriet courgette op tafel in deze verrassende pastamaaltijd met citroenrasp, mascarpone en munt.

Bekijk het recept >

Luikse salade
Een echte klassieker uit de Belgische keuken, deze Luikse salade met sperzieboontjes, spekjes en ei.

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van augustus

GROENTE:
Aardappelen, andijvie, aubergine, artisjokken, augurken, bleekselderij, cantharellen, courgettes, eekhoorntjesbrood, groenlof, komkommers, paprika, prei, raapstelen, rucola, sjalotjes, snijbiet, sperziebonen, tomaten, venkel.

FRUIT:
Abrikozen, appel, blauwe bes, bosbes, bramen, frambozen, meloen, handperen, perziken, pruimen.

Risottto met eekhoorntjesbrood
Deze risotto met gemengde paddenstoelen is romig door de mascarpone en rijk van smaak.

Bekijk het recept >

Frisse komkommersalade
Een heerlijk bijgerecht voor een maaltijd buiten tijdens warme zomerse avonden.

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van september

GROENTE:
Aardappelen, artisjok, andijvie, aubergines, augurken, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignon, chinese kool, courgettes, groenlof, knolselderij, komkommer, koolrabi, mais, meiraap, paddenstoel, paksoi, paprika, pompoen, prei, rabarber, radijs, raapstelen, rode kool, rucola,  savooiekool, snijboon, spinazie, spitskool, snijbiet, tomaten, venkelm waterkers, wortel, zeekraal, zomerpostelein.

FRUIT:
Appels, bramen, druiven, frambozen,  handperen, pruimen, stoofperen, vijgen.

Tajine met couscous
Een tajine wordt vaak gebruikt voor het bereiden van suddergerechten, maar je kunt er ook couscous in maken. Dat staat meteen mooi op tafel!

Bekijk het recept >

Venkelsalade met oosterse dressing
Deze salade met venkel en gele en groene courgette heeft een fijne oosterse twist door de speciale dressing.

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van oktober

GROENTE:
Aardapple, artisjok, aubergine, andijvie, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignon, chinese kool, courgette, groenlof, knolselderij, komkommer, koolraap, koolrabi, paddenstoel, paksoi, paprika, pompoen, prei, rode biet, rode kool, rucola, savooiekool, schorseneer, snijboon, spinazie, spruitjes, snijbiet, tomaat, ui, venkel, waterkers, witlof, wortel, zoete aardappel.

FRUIT:
Appels, druiven, handperen, noten, stoofperen, vijgen.

Kleurrijke herfstsalade met pompoen
Lekker met geroosterde butternut pompoen, linzen, rucola en cranberries.

Bekijk het recept >

Appelroosjes
Met onze biologische bakmix, heerlijke confituur, dunne schijfjes appel én een beetje geduld maak je deze prachtige appelroosjes!

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van november

GROENTE:
Aardappel, andijvie, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, champignon, chinese kool, courgette, groene kool, groenlof, knolselderij, koolraap, paddenstoel, pastinaak, pompoen, prei, rucola, rode kool, savooiekool, schorseneer, spruitjes, ui, venkel, waterkers, winterpostelein, witlof, wortel, witte truffel, zoete aardappel.

FRUIT:
Appels, handperen, noten, vijgen

Knolselderij 'risotto'
Bereid de knolselderij met aardappel als een risotto, langzaam garend in geurige bouillon.

Bekijk het recept >

Rode kool steaks
Maak eens deze ‘steak’ van met een marinade van balsamico azijn en mosterd: een verrassende vleesvervanger!

Bekijk het recept >

Seizoensgroente en -fruit van december

GROENTE:
Aardappel, andijvie, boerenkool, champignon, chinese kool, knolselderij, koolraap, paddenstoel, pastinaak, pompoen, prei, rode biet, rode kool, savooiekool, schorseneer, spruitjes, ui, waterkers, winterpostelein, witlof, witte kool, witte truffel, wortel, zoete aardappel.

FRUIT:
Appels, citrusvruchten, handperen, stoofperen, vijgen.

Spitskool salade
Voor deze koolsalade met spitskool en rode kool maak je zelf de vinaigrette door de gedroogde kruiden te mixen met witte balsamico azijn, olijfolie en honing.

Bekijk het recept >

Biet Wellington
Een prachtig vegetarisch hoofdgerecht voor het kerstdinet, deze biet wellington met truffelcrème!

Bekijk het recept >