Koude soep van doperwtjes

Koude soep van doperwtjes met frisse geitenyoghurt en een crème van groene appel, cashewnoten en Thaise basilicum.
Deze koude soep van vers gedopte erwtjes serveer je met een bijzondere appel-cashewnotencrème, Thaise basilicum en frisse geitenyoghurt. Verrassend en vol smaak!



2 personen

Boodschappenlijst

Ingrediënten

Doperwten 

  • 1 kg doperwten in de peul/230 g schoongemaakt (of diepvries) 
  • ½ teentje knoflook 
  • 1 el olijfolie* (ca. 10 g) 

Appel-cashewnotencrème 

  • 3 groene appels (Granny Smith) 
  • 90 g cashewnoten, geroosterd + extra als garnering 
  • 240 ml geitenmelk 
  • 30 blaadjes Thaise basilicum + extra als garnering 
  • 0,5 g madraskerrie of milde kerrie* (ca. ¼ tl) 
  • Zout* 
  • Sap van 1 limoen 

Serveren 

  • 6 blaadjes Thaise basilicum 
  • 60 g geitenyoghurt (ca. 4 el) 

Benodigdheden

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding

Doperwten 

  1. Breng water aan de kook en kook de doperwten ca. 45 seconden. Zijn de erwten erg groot? Haal dan vóór het koken het vliesje eraf, kleine doperwten zijn het lekkerst.
  2. Laat de erwtjes goed uitlekken op keukenpapier of een theedoek.
  3. Snipper de knoflook. Verhit de olijfolie in een pan en bak hier de knoflook kort in aan. Voeg de doperwtjes toe, roer door en breng op smaak met een snuf zout. Zet apart.

Appel-cashewnotencrème 

  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in stukken. Doe de groene appel samen met de geroosterde cashewnoten, geitenmelk, Thaise basilicum en kerrie in een blender en meng op hoge snelheid mooi glad. Haal de crème door een fijne zeef en breng op smaak met zout en het limoensap. 

Serveren 

  1. Snij de 6 blaadjes Thaise basilicum fijn. Meng door de doperwten en verdeel het geheel over twee diepe borden.
  2. Schenk de appel-cashewnotencrème in het midden. Verdeel er per bord 2 eetlepels geitenyoghurt over en maak af met wat extra gehakte cashewnoten en Thaise basilicum.

Tip van Sidney: ‘De soep wordt nóg lekkerder als je bij het serveren warme doperwtjes aan de rand van het bord legt. Dat koud-warm effect is echt heel verrassend!’

Dit recept is afkomstig uit Groentefeest, het kookboek dat we - speciaal voor ons 50-jarig jubileum -  ontwikkelden in samenwerking met chef-kok Sidney Schutte.