Klaar voor de lente!

Of je nu een mini-terrasje hebt, een stoeptuintje of een flinke lap grond, na de winter zijn ze toe aan een opfrisbeurt. Kies een mooie dag in het vroege voorjaar en ga aan de slag. Zo is je tuin straks helemaal klaar voor een nieuw groei- en bloeiseizoen!

Dit is onze top 5 van lenteklusjes: 

Ruimte voor fris nieuw groen 

  • Haal oude herfstbladeren weg tussen potten en tussen je planten in de tuin. Knip de verdorde, afgestorven stengels af van vaste planten: ze zullen snel uitlopen met nieuw groen.

    Tip! Laat die bladeren en afgeknipte stengels nog een dagje liggen voor je ze op de composthoop of in de container gooit: overwinterende lieveheersbeestjes e.d. kunnen er dan uit kruipen. 

Bloempotten schoonmaken

  • Heeft een potplant de winter niet overleefd? Maak de pot leeg en schrob hem schoon met heet water en een harde borstel, zo verwijder je mogelijke schimmel, slakkeneitjes e.d. Succesvolle overwinteraars verwen je met een 'toplaagje' nieuwe grond of een grotere pot. Kijk hier voor onze verpottips.

    Tip: Soms lijkt een plant dood, maar loopt hij later in het voorjaar toch weer uit. Wees dus niet te snel met weggooien!
  • Zijn er terracotta potten of schotels kapotgevroren? Gooi ze niet weg maar bewaar de scherven. Die gebruik je bij het verpotten om onderin de nieuwe pot te leggen voor betere drainage.

Tijd voor nieuwe planten! 

  • Vul potten met nieuwe kruiden, groenteplanten en zomerbloeiers. Of zelfs een mini-boompje! In onze winkels vind je heel veel moois om uit te kiezen. Of vul ze met je zelf gezaaide planten: kijk hier voor onze zaaitips

Lentebollen

  • Wil je graag narcissen en andere bloeiende bollen, maar ben je in de herfst vergeten ze te planten? Geen probleem, gewoon een beetje smokkelen: koop bolletjes-in-een-potje, haal ze er uit en plant ze – '2 bolhoogtes' diep – in een mooie pot of de volle grond buiten. Dan gaan ze vanzelf bloeien. Als je ze daarna laat staan, heb je volgend voorjaar weer nieuwe bloemen.

Groene aanslag op je terras? 

  • Die borstel je eenvoudig weg met heet water en azijn. Houten tuinmeubels maak je schoon met warm water en een scheut 'zwarte' Marseille-zeep.

Er is vast nog heel veel meer te doen, maar zet eerst een fijne stoel buiten, pak een kop thee en geniet van de lentezon – je hebt het verdiend! 

Deze foto's zijn gemaakt in de prachtige tuinen van Groentemuseum 't Grom in Sint-Katelijne-Waver, België.


Tips en inspiratie