Waarvoor gebruik je onze gardes?

Bij Dille & Kamille vind je allerlei verschillende gardes - allemaal met een andere uiterlijk en eigen functie. Kies de juiste garde voor het juiste klusje en je zult zien dat kloppen, klutsen en mengen veel makkelijker gaat!

Hieronder kan je onze gardes bekijken en lees je waar je ze voor gebruikt:

Spiraalgarde

De spiraalgarde is gemaakt van een dunne draad van rvs die in kleine cirkels rondom een dikkere draad is gedraaid. De garde is vrij plat en door het kleine formaat ervan komt deze spiraalgarde makkelijk in alle hoeken van een pan of beslagkom.
Ideaal om te gebruiken voor het opkloppen van een ei of het mengen en emulgeren van lichte sauzen en dressings dankzij de vele dunne draden die helpen om snel lucht in de vloeistof te kloppen. Door het houten handvat ligt de garde goed in de hand.

De spiraalgarde is er ook in een kleinere, gebogen variant met rvs handvat. Deze garde kan in de afwasmachine - de rechte spiraalgarde kun je vanwege het houten handvat beter met de hand afwassen.

Bekij de spiraalgarde met houten handvat >
Bekijk de gebogen spiraalgarde >

Spiraalgarde

Traditionele garde

Deze ‘traditionele’ garde van rvs is een echte alleskunner. Dit type garde is verkrijgbaar in verschillende maten: de kleinste afmetingen 13 cm en 18 cm zijn handig voor dressings en vinaigrette, de grotere gardes van 21 cm26 cm en 30 cm hebben dikkere draden en zijn geschikt voor het mengen van bijvoorbeeld beslag. Om de juiste lengte te kiezen, kun je als richtlijn aanhouden dat de garde iets langer moet zijn dan de diameter van de kom die je gebruikt.

Bekijk de traditionele gardes >


Garde met bal

Deze variant lijkt op een traditionele garde, maar met een extra balletje van spiraaldraad binnenin voor nog meer klopkracht. Met deze garde klop je eiwitten en slagroom snel stijf en schuimig. De garde met bal is bij uitstek geschikt om op te kloppen en om sauzen te mengen en emulgeren.

Voor het mengen van iets dikkere vloeistoffen kan je beter kiezen voor een traditionele garde. Deze is in dit geval makkelijker om na gebruik schoon te maken dan de garde met bal.

Bekijk de garde met bal >

Garde met bal
Deeggarde

Deeggarde

De naam zegt het al: deze garde is geschikt voor het mengen van deeg en dik beslag waar een gewone garde niet 'doorheen' komt. Dankzij de stevige draden kan je deeg of dik beslag goed mengen en bewerken. Hiermee heeft deze garde dezelfde functie als een elektrische mixer met deeghaken. Een stoere garde voor het stevige werk!

Bekijk de deeggarde >


Siliconen garde

Een traditionele garde, maar dan met flexibele siliconen draden. Gebruik deze garde voor het mengen of kloppen van sauzen en soepen in pannen met een anti-aanbaklaag. Omdat de draden van siliconen zijn, in plaats van metaal, beschadig je de pan niet tijdens het mengen of kloppen. Let op: door de flexibele siliconen draden is het niet de handigste garde voor het luchtig kloppen van bijvoorbeeld eiwit of slagroom.

Bekijk de siliconen garde >

Siliconen garde
Platte garde

Platte garde

Doordat deze garde zo plat is, gaat hij makkelijk over de bodem van een pan. Door de weinige, maar stevige, draden is hij ideaal voor dikkere sauzen die goed geroerd moeten worden zoals puddingen, roux, polenta of béchamel. Ook handig: gebruik deze garde als spatel om iets om te draaien of uit te laten lekken.

Bekijk de platte garde >



Garde vasthouden dikkere vloeistoffen
Hou de garde vast voor meer spierkracht bij dikkere vloeistoffen.
Met dunnere vloeistoffen hou je de garde vast als een penseel.
Bij het mengen van dunnere vloeistoffen hou je de garde vast als een penseel.


Hoe hou je een garde vast?

Sommige (thuis)koks houden de garde onderhands vast, anderen als een ‘penseel’. De optimale manier om een garde vast te houden, is afhankelijk van de tijd die je moet kloppen en hoe zwaar hetgeen is dat je klopt. Bij lichte vloeistoffen laat je de spieren in je onderarm zoveel mogelijk het werk doen. Hiervoor hou je de garde vast als een penseel en beweeg je vanuit je pols voor het slaan van de vloeistof. Bij zwaardere vloeistoffen heb je meer spierkracht nodig. Als je de kom vasthoudt in de ene arm en in de andere hand de garde onderhands vasthoudt, maak je zo gebruik van je rugspieren waardoor je makkelijk meer kracht kunt zetten.


Welke kom gebruik je?

Veel mensen vinden het prettig om een kom in hun arm te houden als ze stevig moeten kloppen. Probeer in een van onze winkels een paar kommen en ontdek welke jij prettig vindt om vast te houden, passend bij jouw armlengte. Als een vloeistof flink omhoog kan komen - bijvoorbeeld bij opschuimen of omdat iets heel dun en vloeibaar is -, kies dan voor een ronde, halfhoge kom.

Een glazen kom is makkelijk schoon te maken, neemt geen geurtjes op en kan in de koelkast. Een rvs kom heeft dezelfde voordelen, maar is lichter in gewicht. Een andere optie is een kom van emaille. Emaille kommen zijn kleurvast, kras- en roestbestendig en licht van gewicht.

Alle gardes uit deze blog: