Meimaand Groentemaand bij Dille & Kamille
Gezond, minder belastend voor het milieu en ontzettend lekker: in mei is het Meimaand Groentemaand bij Dille & Kamille. Met het kookboek Groentefeest zetten we deze maand groente in het zonnetje!
Kookboek Groentefeest van sterrenchef Sidney Schutte
Speciaal voor onze 50ste verjaardag ontwikkelden we samen met Sidney Schutte, chef-kok van tweesterrenrestaurant Spectrum in hotel Waldorf Astoria in Amsterdam, het kookboek Groentefeest.
In Groentefeest staan 100 verrassende groenterecepten, met 56 verschillende groenten, variërend van salades en stoofgerechten tot ovenschotels, elegante bijgerechten en lichtzoete groentedesserts.
Smaakmakers uit Groentefeest
Olijfolie
Olijfolie is een echte smaakmaker in allerlei soorten gerechten en het wordt veel gebruikt in de recepten uit Groentefeest. Dille & Kamille heeft alleen olijfolie van de hoogste kwaliteit in het assortiment, de extra vierge olijfolie. Deze olijfolie is ook geschikt om in te bakken.
Balsamico azijn
Een goede balsamico azijn zorgt voor een echte smaakexplosie in je gerechten. Onze balsamico is afkomstig uit het Italiaanse Modena en wordt gemaakt door een eeuwenoud familiebedrijf. Heerlijk in groentegerechten en puur (over een salade) ook heel erg lekker.
Gerookte paprika
Gerookt paprikapoeder geeft een kleine 'kick' die gerechten soms nodig hebben. Je hebt vaak maar een klein beetje nodig van deze specerij om een lekkere, rokerige smaak toe te voegen. Gerookt paprikapoeder is verkrijgbaar zoet, licht pittig en pittig gerookt.
Vadouvan
Vadouvan is een kerriemengsel uit Zuidoost-India, met een Frans tintje vanwege de vroegere koloniale invloed in die regio. De smaak is heel kruidig en vrij mild. Gebruik Vadouvan in curry's en stoofpotjes, maar zeker ook om gerechten een milde kerriesmaak te geven.
Een recept met olijfolie uit Groentefeest is bijvoorbeeld:
- Hasselback-aardappelen met Munster kaas en spinazie op p. 16
- Voor over de salade maak je zelf eenvoudig een smaakvolle vinagrette met onze kruidenmix.
Witte balsamico wordt bijvoorbeeld gebruikt in:
- Salade van groene appel en avocado. Bekijk het recept hier op onze website of vind hem in Groentefeest op p. 56
Donkere balsamico gebruik je in Sidney's recept voor:
- Koolraap op bladerdeeg en vijgen op p. 129
- Of bekijk hier ons recept voor rode kool-steak uit de oven.
Gerookt paprikapoeder uitproberen? Wij tippen de volgende recepten van Sidney:
- Krokante avocado met knoflookcrème op p. 55
- En op p. 101 de Gevulde pasta en kikkererwten-ragout
Een bijzonder gerecht uit Groentefeest met Vadouvan:
- Gebakken paddenstoelen met vadouvan-polenta,
mandarijn en oude kaas op p. 153 - Of bekijk hier ons recept voor 'Pompoensoep met camembert en vadouvan'.
Recepten uit Groentefeest met deze smaakmakers
2 recepten vol groente!
Salade van groene appel, avocado, haricots verts en groene asperge
De frisse smaken van deze rijke salade (vol groene groente én groene appel) zijn heerlijk in combinatie met de pestodressing!
Koude soep van doperwtjes
Deze koude soep van vers gedopte erwtjes serveer je met een bijzondere appel-cashewnotencrème, Thaise basilicum en frisse geitenyoghurt. Verrassend en vol smaak!
Dille & Kamille en Sidney Schutte
Lekker én bewust eten is zowel voor Dille & Kamille als voor Sidney Schutte een belangrijk aandachtspunt. Het eten van meer groenten, het liefst biologisch en van het seizoen, is gezond en ontzettend lekker. Bovendien doe je er de planeet ook een groot plezier mee.
En dit is precies wat Dille & Kamille al 50 jaar wil: mensen inspireren om bewust te leven, in harmonie met elkaar en de natuur. Uit deze gedeelde visie is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen, met als resultaat het kookboek Groentefeest.
Handige keukenhulpjes
Bij Dille & Kamille vind je allerlei handige keukenhulpjes die je helpen bij het bereiden van een lekker en gezond gerecht vol groente. Met onze uienkam kan je bijvoorbeeld moeiteloos - en veilig - uien in mooie ringen snijden of snipperen. En met onze juliennesnijder maak je van wortel, courgette of komkommer in een handomdraai dunne reepjes.
Met deze, en nog veel meer, kleine keukenhulpjes (die na gebruik zo de la in kunnen) kook je thuis als een echte chef-kok!