Speculaasplankjes - Dille & Kamille

Speculaasplankjes

Gebruik één van de houten speculaasplankjes om echte klassieke speculaasjes te bakken! Bestrooi de speculaasplank dun met rijstebloem zodat het deeg goed loslaat.

Filteren
Alle filters
Selectie verfijnen
Prijs
7 8
7 8
4 artikelen
4 artikelen

De oorsprong van speculaasplankjes

Al in de 17e eeuw werden speculaasplankjes als mal gebruikt om de koekjes hun bekende vorm te geven. De allereerste speculaasplankjes werden met de hand gesneden en versierd met dieren, een mannetje of vrouwtje of symbolen van geluk. De speculaaskoekjes zelf werden vaak gebakken voor feestdagen en bijzondere gebeurtenissen, een echt speciaal koekje dus. Zo anders dan nu, waarin het speculaasje een heel gewoon en traditioneel koekje is geworden.

Hoe gebruik je een speculaasplankje?

Start met het maken van het klassieke speculaasdeeg. Gebruik bijvoorbeeld onze kant-en-klare speculaas bakmix om eenvoudig het koekjesdeeg te maken. Strooi een dun laagje bloem in de houten vorm en klop het overtollige bloem eruit. Duw vervolgens het speculaasdeeg erin en vorm speculaasjes. Tik de koekjes voorzichtig uit de vorm en bak ze af in de oven.

Verschillende vormpjes speculaas

Ondanks dat het speculaasje al zo lang bestaat, is er in de loop der tijd toch heel weinig veranderd aan de vorm. Een hele bekende is natuurlijk het mannetje of vrouwtje in de vorm van een speculaaspop. Ook bij Dille & Kamille vind je verschillende speculaasplankjes met de traditionele molen- of haanvorm. 

Speculaas smaakjes

Het traditionele speculaasje heeft een herkenbare smaak waar veel mensen dol op zijn. Wil je toch een keer wat anders proberen? Voeg dan gemberpoeder toe aan het speculaasdeeg en rasp er wat sinaasappelschil door voor een frisse en pittige smaak die perfect past bij de kruidige smaak van het speculaasje. Een andere, herfstige variant maak je door wat pompoenpuree toe te voegen aan het speculaasdeeg, met een mix van kruiden als kaneel, nootmuskaat en kruidnagel; een heerlijk verwarmd koekje voor de herfst. Voeg je eigen creatieve twist toe aan het traditionele speculaasrecept! Ga jij voor de originele speculaas smaak, of durf je te variëren met andere kruiden?