Welke maat tafelkleed heb je nodig?

Met een tafelkleed maak je heel eenvoudig een tafel gezellig en ontspannen, of juist heel chique. Een tafelkleed komt het mooiste tot zijn recht als deze een stukje over de tafel afhangt. Ben je op zoek naar het perfecte tafelkleed voor jouw tafel? We geven je graag meer uitleg over de juiste maat en met hoeveel centimeter een tafelkleed het mooiste overhangt.

Hoe ver moet een tafelkleed overhangen?

Bij Dille & Kamille vind je tafeltextiel in verschillende maten, kleuren en prints. Naast vierkant en rechthoekig hebben we ook een ruim aanbod aan tafelkleden voor ronde tafels. Laat een tafelkleed 20 à 30 centimeter overhangen aan alle zijden. Zo heb je niet alleen een royale overhang, maar ook wat speling mocht het tafelkleed een beetje krimpen in de was. Katoen krimpt namelijk altijd na de eerste keer wassen (max 5-8% na het strijken). Fijne tip: onze tafelkleden zijn ook mooi om ongestreken op tafel te leggen. Wanneer je ze netjes op de waslijn hebt opgehangen, kunnen ze zo op tafel. Houd er dan wel rekening mee dat de krimp wat groter zal zijn, ongeveer 10%.

De juiste overhang bepalen voor jouw tafelkleed

Voor de juiste maat tafelkleed, bepaal je eerst hoeveel centimeter het kleed over de rand van jouw tafel mag hangen. Test wat je zelf het mooiste vindt. Zet de stoelen even aan de kant en leg een laken of bijvoorbeeld een dekbedovertrek op je tafel. Schuif het laken over de tafel tot je de overhang hebt die je mooi vindt. Tip: Schuif de stoelen tijdens het testen af en toe aan de tafel. Bij stoelen met een armleuning is een korte overhang vaak fijner.

De juiste maat van je tafelkleed bepalen

Als je weet hoeveel centimeter je een tafelkleed wilt laten overhangen, tel je die lengte twee keer op bij de breedte en de lengte van de tafel. Voorbeeld: Je tafel is 180 cm lang en 100 cm breed. Je kiest in de lengte voor een overhang van 30 cm. In de breedte van de tafel vind je 20 cm overhang genoeg in verband met de stoelen. De berekening van de maat van je tafelkleed is dan als volgt: 180 + 30 + 30 = 240 centimeter lang en 100 + 20 + 20 = 140 centimeter breed. Je kunt bij Dille & Kamille dus het beste kiezen voor een tafelkleed met de maat 145 x 250 cm.

Overhang van een tafelkleed bij ronde tafels

Ook bij een ronde tafel komt een tafelkleed het mooiste tot zijn recht als deze 20 à 30 cm overhangt. Meet de diameter van je tafel en tel daar 2x de lengte van de gewenst overhang bij op. Stel je wilt een overhang van 20 cm op een tafel met een diameter van 120 centimeter, dan krijg je de volgende rekensom: 120 cm + 20 cm + 20 cm = 160 cm.
Alle ronde tafelkleden bij Dille & Kamille hebben een diameter van 180 cm.

Hoeveel mensen passen aan de tafel?

Als je een etentje organiseert, wil je natuurlijk je gasten genoeg ruimte geven aan de tafel. Houd bij het dekken van de tafel rekening met de breedte van de stoelen die je aanschuift. De meeste eettafelstoelen zijn rond de 60 cm. We zitten niet graag te dicht op elkaar, dus zorg voor wat ruimte tussen twee stoelen. Dek je een rechthoekige tafel voor 8 gasten? Plaats aan beide kanten van de tafel 4 personen. Laat zeker 20 cm vrij tussen de stoelen in, en aan het uiteinde van de tafel. Tel dus ongeveer 5 x 20 cm ruimte op bij de breedte van je stoelen, dus 100 cm + 240 cm (4 stoelen x 60 cm) = 340 cm.

Voor een gezellig avondje tafelen met 8 personen is dus een tafel van ongeveer 340 cm ideaal! Gebruik op deze tafel een tafelkleed van minimaal 350 cm. Wil je liever wat meer overhang? Kies dan voor twee tafelkleden van 180 cm en leg deze in het midden van de tafel een klein beetje over elkaar heen.