Vijzels - Dille & Kamille

Vijzels

Onze vijzels van zwart graniet zijn lekker zwaar waardoor ze tijdens het gebruik stevig staan. Om al je verse kruiden, specerijen, knoflook etc. makkelijk fijn te stampen of glad te wrijven! 

Filteren
Alle filters
Selectie verfijnen
Prijs
3 35
3 35
Kleur
7 artikelen
  1. Vijzel, zwart graniet, Ø 9,5 cm
    Vijzel, zwart graniet, Ø 9,5 cm
    14 , 95
    Op voorraad
  2. Vijzel, zwart graniet, Ø 13 cm
    Vijzel, zwart graniet, Ø 13 cm
    24 , 95
    Op voorraad
  3. Vijzel, zwart graniet, Ø 17 cm
    Vijzel, zwart graniet, Ø 17 cm
    34 , 95
    Op voorraad
  4. Vijzel, graniet, hoog
    Vijzel, graniet, hoog
    29 , 95
    Op voorraad
  5. Stamper voor vijzel, groot
    Stamper voor vijzel, groot
    5 , 95
    Op voorraad
  6. Stamper voor vijzel, medium
    Stamper voor vijzel, medium
    4 , 95
    Op voorraad
  7. Stamper voor vijzel, klein
    Stamper voor vijzel, klein
    3 , 95
    Op voorraad
7 artikelen

Vijzels in de keuken

Werk je graag met kruiden en kruidenpasta's? Dan is een vijzel met stamper onmisbaar in je keuken. Bij het fijnstampen komen de geur en smaak van de kruiden optimaal vrij. Sommige specerijen, zoals komijn- of korianderzaad, kan je vóór het vijzelen even ‘droog’ roosteren in een koeken- pan zodat de aroma’s nog beter vrijkomen. Wereldwijd wordt een vijzel in veel verschillende keukens gebruikt als veelzijdig gereedschap:

  • Aziatische keuken: In de Thaise keuken wordt de vijzel gebruikt voor het maken van curry pasta's, het malen van kruiden en het bereiden van sauzen zoals nam prik.
  • Midden-Oosterse keuken: Hier wordt de vijzel vaak gebruikt om kruidenmixen te maken, zoals za'atar, en om knoflook en andere specerijen te pletten.
  • Latijns-Amerikaanse keuken: In de Mexicaanse keuken wordt de vijzel (molcajete genaamd) gebruikt voor het maken van salsa, guacamole en het malen van specerijen.
  • Middellandse Zee keuken: In de Italiaanse keuken wordt een vijzel vaak gebruikt om pesto te maken door basilicum, knoflook, pijnboompitten, en kaas te malen.
  • Afrikaanse keuken: In sommige Afrikaanse keukens wordt een vijzel gebruikt voor het malen van granen, kruiden en het bereiden van traditionele gerechten zoals fufu.

Verschillende soorten vijzels

Er zijn verschillende soorten vijzels te krijgen, afhankelijk van het materiaal en de toepassing. Een houten vijzel is bijvoorbeeld alleen geschikt voor het malen van droge kruiden en specerijen. Handig lichtgewicht, maar deze vijzel is vanwege het poreuze materiaal weer niet geschikt voor natte ingrediënten. De granieten vijzel en stamper die je bij Dille & Kamille koopt is zeer duurzaam en geschikt voor droge én natte ingrediënten. Door de hardheid van graniet is deze vijzel ook heel geschikt voor het malen van harde ingrediënten zoals noten en sommige specerijen. De stamper en binnenzijde van de vijzel zijn enigszins ruw, om moeiteloos kruiden, specerijen, knoflook etc. fijn te stampen of te wrijven.

Onderhoud van je vijzel

Heb je net een vijzel en stamper aangeschaft? Bekijk dan alle onderhoudstips om zo lang mogelijk van de vijzel te kunnen genieten. Vóór het eerste gebruik heeft de vijzel nog een speciale behandeling nodig. Door het uitslijpen tijdens het productieproces kan een nieuwe vijzel aan de binnenkant mogelijk nog wat steengruis bevatten. Neem een handvol droge witte rijst of grof zeezout en vijzel dit tot poeder. Herhaal dit twee keer. Spoel de vijzel tussendoor om met lauw water en droog hem goed af. Door aan het eind nog een keer wat pinda's of gemalen kokos fijn te malen, vullen de "poriën" van het steen zich met olie en vormt er zo een oliehoudende beschermlaag in je vijzel. Daarna nog een keer omspoelen met lauw water, goed afdrogen en je vijzel is klaar voor gebruik!

Vijzel en stamper bestellen bij Dille & Kamille

In onze winkels en webshop vind je verschillende formaten vijzels. Bijvoorbeeld een vijzel met een kleine kom die geschikt is voor bijvoorbeeld pesto en aziatische currypasta's. Deze vijzel neemt ook niet zoveel ruimte in, handig voor als je een kleine keuken hebt. En er is ook een ruime vijzel met extra diepe kom voor mengsels zoals guacamole of andere boemboe's die wat meer volume hebben. Bestel makkelijk online of bezoek één van onze winkels om de vijzels even in het echt te zien en te voelen voor je je keus maakt.