Slakken bestrijden in je tuin – wat doe je er tegen?
Vraag tuinliefhebbers naar hun grootste probleem en bijna allemaal zullen ze antwoorden met: "Slakken!" In elke tuin vind je ze: slakken met of zonder huisje, van klein tot behoorlijk groot. Onze goed verzorgde tuin is een culinair paradijs voor ze, vol jong groen en sappige planten. Slakken zijn er dol op en veranderen in één nacht je dierbare zaailingen of dahlia's in een rij kale, slijmerige steeltjes. Zeker na een regenbui zit je tuin er ineens vol mee – wat te doen?
Eén ding: helemaal slakvrij zal je tuin nooit worden, geen enkele manier werkt 100% afdoende. Een aantal soorten eet bovendien geen 'verse' planten maar voedt zich met dood materiaal, best nuttig dus. En slakken zijn onderdeel van een gezond ecosysteem, ze dienen als voedsel voor andere dieren. Om de schade aan je geliefde planten te beperken, kan je een wel aantal dingen doen:
- Het belangrijkste: maak je tuin gastvrij voor merels, lijsters, egels, padden en kikkers. Dit zijn de natuurlijke vijanden van slakken. Zo vergroot je je de biodiversiteit in je tuin.
- Gebruik GEEN slakkenkorrels! Die zijn niet alleen giftig voor slakken, maar ook voor vogels, kikkers, egels e.d.
- Er zijn genoeg mooie planten die slakken niet lekker vinden, zoals vingerhoedskruid, wilde geraniums, Zeeuws knoopje, vrouwenmantel, campanula's en akelei. Er zijn er nog veel meer, een kweker geeft je graag advies.
- Slakken houden van vocht en schaduw. Heb je een schaduwtuin? Vul die dan bij voorkeur met planten waar slakken niet van houden, zoals varens, akeleien, hortensia's en purperklokje.
- Bescherm jonge, tere zaaiplantjes tegen slakkenvraat en zet ze op een plek waar slakken niet bij kunnen, bijvoorbeeld op stenen in een grote bak water. Het water is als een slotgracht, slakken kunnen niet zwemmen. Pas wel op dat je plantjes niet te nat worden!
- Hosta's, riddersporen en dahlia's zijn topfavoriet bij slakken. Je kunt ze beschermen door ze in potten te zetten, daar komen slakken minder makkelijk bij. Zorg wel dat slakken niet via de blaadjes van pot naar pot kunnen kruipen, houd dus wat afstand tussen de potten.
- Slakken kruipen niet graag over een scherpe, droge ondergrond. Bescherm dierbare planten dus door er schelpengruis of scherp zand rond te strooien. Ook een ring met koperband weert slakken af.
- Controleer, voordat je planten in een al eerder gebruikte pot zet, of er geen slakken op de bodem zitten. Of slakkeneitjes: doorzichtige, glasachtige bolletjes. Borstel potten altijd eerst schoon voor je ze gebruikt.
- Ga zo'n 2 uur na zonsondergang met een zaklamp op slakkenjacht. Kijk vooral in vochtige hoekjes, onder potten etc. Verzamel de slakken in een emmer en zet ze in het park.
- Iets minder diervriendelijk maar erg effectief: vang slakken met behulp van bier en bestrijd ze op die manier. Graaf aan de rand van je border bakjes in en vul die met bier. Of zet een slakkenval neer. Slakken komen op het bier af en vallen in het bakje. Gooi de inhoud van de bakjes op de composthoop of in de groenbak.