Boterlammetje maken

Boterlammetje



Het boterlammetje zou ontstaan zijn in de 17e eeuw toen boeren hun grasboter in feestelijke vorm wilden aanbieden aan hun landheer. (Grasboter wordt gemaakt van de allereerste melk van koeien die juist in de wei zijn gelaten.) De vormen van de lammetjes werden in de wintermaanden uit beukenhout gesneden.

 

Gebruiksaanwijzing voor het maken van een boterlam

  • Leg het vormpje van beukenhout voor het gebruik een aantal uur in zout water.
  • Droog het daarna goed af en druk de helften stevig tegen elkaar.
  • Vul de vorm met koude, maar niet te harde, boter en druk goed aan.
  • Strijk de bovenrand glad en laat het geheel in de koelkast opstijven.
  • Verwijder één helft van de vorm en maak met de punt van een mes voorzichtig het boterlam los van de andere helft.
  • Maak oogjes met peperkorrels, kruidnagelen of krenten en oortjes van bv. buxusblad.
  • Laat het vormpje na gebruik ‘aan de lucht’ drogen.