Van herfstblaadjes naar gratis, voedzame compost

De bladeren komen in het najaar echt massaal van de bomen. Van het gazon en het terras halen we de blaadjes weg. Van alles wat je teveel hebt, kan je heel simpel bladcompost maken om volgend tuinseizoen je planten mee te verwennen.

Rond en op je planten laat je ze gewoon liggen: het is straks een prima isolerend dekentje tegen de vorst en in het voorjaar verteert het vanzelf. Ondertussen vinden merels, roodborstjes en andere vogels er 's winters insectjes tussen. Niet weggooien dus die blaadjes!

ZO MAAK JE VOEDZAME BLADCOMPOST

 • Blad verzamelen
  Hark het afgevallen blad bij elkaar. Het composteren gaat straks sneller als je de blaadjes van tevoren klein maakt, bv. door het fijn te knippen met de heggenschaar of door er met de grasmaaier over te gaan.
 • Zakken vullen
  Vul vuilniszakken met de – liefst natte – blaadjes. Prop de zak zo vol mogelijk en duw alles stevig aan. Zijn de blaadjes droog? Giet er nog wat water over, alles moet goed vochtig zijn.
 • Water en zuurstof
  Maak de zak aan de bovenkant dicht en prik er rondom gaatjes in – voor de vertering van het blad is niet alleen vocht maar ook zuurstof nodig.
 • Rustig afwachten
  Zet de zakken uit het zicht weg, je hoeft nu alleen maar te wachten. Al in het voorjaar heb je mooie, rulle bladcompost om rond je planten te strooien als extra voeding. De bladcompost beschermt de grond ook tegen uitdroging.
 • Soms duurt het langer
  Hoe lang het duurt voor de compost klaar is voor gebruik hangt af van de soort blad. Eiken- en beukenblaadjes bevatten looizuur en verteren daardoor langzamer. Maak ze van tevoren fijn om het proces te versnellen.