Cannoli met pistachecrème en rozenblaadjes 

Cannoli, krokant gebakken deegrolletjes met een zoete ricotta vulling, zijn een typisch Siciliaanse lekkernij. Heerlijk bij de koffie of met een bolletje vanille-ijs als dessert.  

Boodschappenlijst

Ingrediënten

Voor ca. 16 stuks 

  • 180 g crema al pistacchio (pistachecrème)*   
  • 250 g ricotta 
  • 250 g meel voor pasta* + extra om te bestuiven  
  • 30 g fijne kristalsuiker  
  • ¼ tl fleur de sel*  
  • 30 g boter, op kamertemperatuur  
  • 75 ml marsala 
  • 1 ei, op kamertemperatuur, losgeklopt 
  • 1 l zonnebloemolie  
  • 40 g pistachenootjes, fijngehakt  
  • Rozenknopjes*  

Benodigdheden

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding 

  1. Klop de ricotta luchtig met de pistachecrème, schep over in de spuitzak en bewaar in de koelkast. 
  2. Meng het meel, de suiker en fleur de sel in de kom. Voeg de boter, marsala en het ei toe en kneed in 8 - 10 minuten tot een deeg. Laat minimaal 1 uur afgedekt rusten in de koelkast.  
  3. Verwarm de olie voor op 180 °C in de frituurpan of wok.
  4. Rol het deeg met de pastamachine of deegroller dun uit (2 - 3 mm). Leg het vervolgens op een met bloem bestoven werkvlak en steek er met de bakring cirkels uit. Herhaal dit met het overgebleven deeg. 
  5. Rol om elk cannolivormpje een deegrondje, druk de naad goed aan. Bak de cannoli (met vormpje en al) in de olie in 3 - 5 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en verwijder voorzichtig de cannolivormpjes. Laat verder afkoelen. Herhaal dit met de rest van de deegrondjes. 
  6. Vul de afgekoelde rolletjes aan beide kanten met de ricottavulling en doop de uiteinden in de fijngehakte pistachenootjes en rozenblaadjes. Tip: Doe dit vlak voor het serveren, zo blijven de rolletjes knapperig. 
  7. Serveer de cannoli zo, of met een bolletje vanille-ijs. 

Bekijk onze artikelen