DIY: Bijenwasdoeken maken

Bijenwasdoeken zijn ideaal voor het bewaren van o.a. brood, kaas, groente en fruit, het afdekken van schalen en het meenemen van je lunch. Met stof en bijenwaskorrels maak je ze zelf! 

Benodigdheden 

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Zo maak je bijenwasdoeken 

  1. Was de stof met een neutraal wasmiddel. Gewassen stof absorbeert bijenwas beter. 
  2. Knip de stof in verschillende formaten en leg op een stuk bakpapier.
  3. Verdeel de bijenwaskorrels gelijkmatig over de stof en bedek met een tweede stuk bakpapier (iets groter dan de stof). 
  4. Strijk, met het strijkijzer op de laagste stand, over het bakpapier tot de korrels gesmolten zijn.  
  5. Controleer of de stof tot aan de randen is bedekt met was. Strooi indien nodig extra korrels op plekken die nog niet bedekt zijn.   
  6. Laat de bijenwasdoeken afkoelen en drogen. Hierna zijn ze klaar voor gebruik. Let op: bijenwasdoeken zijn niet te gebruiken voor warm eten, rauw vlees of vis. 
  7. Na gebruik spoel je de bijenwasdoeken af met koud water en kun je ze opnieuw gebruiken. Een duurzaam alternatief voor aluminium- en vershoudfolie

Tip: Met een bijenwas staafje* kan je een bijenwasdoek herstellen als deze op den duur ‘kale’ plekjes krijgt.

Hier lees je meer over gebruik van bijenwasdoeken.