Steun Nio de narwal

Voor het vijfde jaar op rij werken Dille & Kamille en WWF in de periode rond de Kerst van 2023 samen om de kwetsbare natuur van het Noordpoolgebied, en het leefgebied van een bijzonder dier, te beschermen. Het dier waar we ons dit jaar – samen met jou – voor inzetten is de narwal. Met de aankoop van een hanger van Nio steun je met 1 euro het Noordpoolprogramma van WWF.

Help jij ook weer mee?  

Duik mee de diepte in met Nio de narwal 

Diep onder water, in de koude zeeën rond de Noordpool, vinden we Nio de narwal: een bijna magisch dier dat, dankzij de lange slagtand op zijn kop, ook wel de eenhoorn van de zee wordt genoemd. Al duizenden jaren leeft deze walvissoort hier tussen het zee-ijs. Maar, door de opwarming van de aarde veranderen de zeeën rond de Noordpool. Voor dieren die afhankelijk zijn van het zee-ijs, zoals de narwal, heeft dit grote gevolgen.     

Deze winter duiken we, samen met Nio, de diepte in om te ontdekken wat er aan de hand is in het Noordpoolgebied en wat we kunnen doen om dit gebied en de narwal te beschermen.  

Wil je alles weten over Nio? Bekijk dan het verhaal van de narwal in deze prachtige animatie. 

Win een XXL kleurplaat met jouw duurzame acties!

Het Noordpoolgebied is dichterbij dan je denkt. Ons gedrag hier heeft invloed op het leven daar. En de gevolgen daar hebben invloed op ons leven hier. Zoek daarom in deze drukke periode af en toe de stilte op, duik de diepte in en bedenk wat jij in je dagelijks leven zou kunnen doen om het Noordpoolgebied te beschermen. Ook ‘kleine’ dingen zoals meer groen (en minder tegels) rond je huis, de fiets pakken, vaker plantaardig eten of de verwarming een graadje lager zetten, helpen! Wat zou jij kunnen doen? 

Zo deel je jouw duurzame actie met ons

Stuur ons, voor 30 november, een mail met jouw unieke actie via dit e-mailadres: KleurplaatWinactie@dille-kamille.com. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt! Zo maak je kans op een XXL kleurplaat van Nioen een setje mooie kleurpotloden.

Zin om thuis alvast te beginnen met kleuren? Download de kleurplaat van Nio hier.

Met jouw steun… 

Voor het vijfde jaar op rij steunen we met elkaar een bijzonder dier in het Noordpoolgebied. Na Lumi de ijsbeer (2019), Olen het rendier (2020), Vinnie de poolvos (2021) en Elin de sneeuwuil (2022) is het nu, in 2023 de beurt aan Nio de narwal.

Vorig jaar konden we dankzij jullie €  35.000,-  doneren aan het Noordpoolprogramma van WWF! 

Dit jaar hopen we met deze samenwerking weer een mooie donatie te kunnen doen. Waarom jouw steun hard nodig is, en wat WWF doet om het leefgebied van de narwal te beschermen, lees je hieronder. 

Bedreigingen voor Nio en de Noordpool 

De klimaatverandering, en de opwarming van de aarde, is duidelijk zichtbaar op de Noordpool. Zee-ijs smelt, de zeespiegel stijgt en zeestromingen veranderen. Hierdoor verandert het leefgebied van de narwal en ontstaan er allerlei nieuwe problemen en bedreigingen voor Nio.  

Zo is er, door het smelten van het zee-ijs, meer scheepvaart in het gebied en wordt de Arctische zee drukker. En meer schepen betekent meer geluid. Nio en zijn familie communiceren met kliks, fluittonen en trillingen. Elk geluid onder water zal de narwal verjagen en verstoren in hun communicatie en oriëntatie.  

Bescherming van Nio en de Noordpool 

Er leven nu nog tussen de 125.000 en 170.000 narwallen in het Noordpoolgebied. Omdat het zee-ijs steeds verder smelt, en het leefgebied van de narwal krimpt, zal dit aantal in de toekomst afnemen. WWF werkt in het Noordpoolgebied aan het veranderen van regelgeving rondom scheepvaart en praat met overheden om de geluidsoverlast onder water te verminderen. Daarbij doet WWF onderzoek naar de narwal. Door satellietzenders op de dieren te bevestigen, kunnen hun bewegingen gevolgd worden. Zo ziet WWF hoe de narwal op de klimaatverandering reageert en welke gebieden beter beschermd moeten worden.  

Dille & Kamille en WWF 

Sinds 1974 wil Dille & Kamille mensen inspireren om bewust te leven, in harmonie met elkaar en de natuur. Daarom werken we ook dit jaar weer samen met WWF om de kwetsbare natuur van het Noordpoolgebied, en het leefgebied van een bijzonder dier, te beschermen.  

Met de aankoop van een hanger van Nio steun je met 1 euro het Noordpoolprogramma van WWF. Zo kunnen we met elkaar een bijdrage leveren aan het behoud  van het leefgebied van alle Noordpoolbewoners. Bedankt voor je steun!