Tegenslagen in de tuin (en hoe je ermee omgaat)

'De natte dagen lijken oneindig, de zon verschuilt zich veelal achter een dik pak wolken en de honger van het overweldigende aantal slakken lijkt niet te stillen. Het zal je vast niet ontgaan zijn: het is een uitdagend moestuinseizoen. '

Ik ben Nina en ik neem je mee in mijn tuin en op mijn balkon. Zo hoop ik je enthousiast te maken om ook lekker met je handen de aarde in te gaan. 

Ook in mijn tuin komt alles ontzettend langzaam op gang en is meer dan de helft van mijn zorgvuldig voorgezaaide zaailingen opgegeten door slakken. Niet dat ze dat doen om mij dwars te zitten natuurlijk, zij zijn inmiddels ook maar gewoon druk met overleven, maar frustrerend is het af en toe wel. Nog niet eerder kreeg ik zoveel tuintegenslagen voor mijn kiezen. Toch probeer ik niet teveel bij de pakken neer te gaan zitten en gewoon door te gaan. Hoe ik dat doe? Ik leg het je uit.

Vier alle overwinningen

Zoals ik zowel in mijn boek, als in mijn vorige blog al liet vallen ‘lukt er altijd wel iets’. Alle dahliaplanten opgegeten door slakken? Gelukkig doen de aardbeien het geweldig! Lijken de tomatenplanten geen centimeter te groeien door de vele bewolking? Gelukkig bloeit mijn duizendblad op volle toeren! De truc is, naar mijn inziens, om je te focussen op alles wat er wél lukt. En zelfs als er dan - op hoge uitzondering - echt helemaal niets lukt, dan leer je daarvan weer allerlei waardevolle dingen die je kunt meenemen voor volgend jaar. Kortom: bekijk het van de zonnige kant, vier alle overwinningen, zet dat ieniemienie bosje met de eerste late bloeiers in een prachtig vaasje op tafel en til er niet te zwaar aan. Het mooie aan moestuinieren is dat je ieder jaar een nieuwe kans krijgt.

Opnieuw zaaien

De tijd van het voorzaaien hebben we (voor de zomertuin) inmiddels achter ons gelaten. Echter kun je nog wel allerlei gewassen direct of opnieuw zaaien. Is er van alles opgegeten door slakken? Zaai dan gewoon nog een ronde radijsjes, wortels of bietjes. Deze kun je in de warme maanden steeds opnieuw blijven zaaien. Ook kun je bijvoorbeeld koriander, sla en rucola nog makkelijk direct zaaien. Of afrikaantjes en goudsbloemen. Bovendien kun je ook allerlei lekkers gaan (voor)zaaien voor je wintertuin, maar daarover later meer.

Laat je een plantje, uh handje helpen

Nog een manier om de schade te herstellen of het nog een keer opnieuw te proberen is om plantjes te kopen bij een biologische kweker. Je kunt gemakkelijk online vinden welke kwekers er bij jou in de buurt zijn en vaak loopt het aanbod van jonge plantjes uiteen van dahlia’s tot courgettes. Ook bij Dille & Kamille kun je allerlei plantjes kopen, zoals leeuwenbekjes of zonnebloemen.

Begin aan je wintermoestuin

Hoewel je in de zomer vaak druk bent met het onderhouden van je tuin, kun je - als je je handen daaraan niet vol hebt - eind juli/begin augustus ook gewassen (voor)zaaien voor je wintermoestuin. De optie om nu de handdoek in de ring te gooien en voor de winter weer een nieuwe poging te doen is dus ook altijd nog een mogelijkheid. Gewassen die je nu nog kunt voorzaaien voor je wintermoestuin zijn bijvoorbeeld winterpostelein, bladmosterd, andijvie en winterspinazie.

Van-alles-pesto

Moestuinieren wordt natuurlijk écht leuk als je de eerste gewassen kunt oogsten en opeten. En ondanks een eventuele lage oogstopbrengst, maakt het van-alles-pesto recept uit mijn boek het voor vrijwel iedereen mogelijk om iets lekkers uit eigen tuin te maken en eten. Zelfs voor de mensen zonder tuin. De truc? Je kunt deze pesto - zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden - met van alles maken. Dus met basilicum, rucola, wortelloof of Oost-Indische kers bladeren uit je tuin bijvoorbeeld. Maar ook met paardenbloem- of brandnetelblad dat je plukt in het park of op de hoek van de straat. Ik deel graag het recept met je.

Wat heb je nodig?

voor 1 grote pot pesto

  • 75 gram eetbaar ‘groen’
  • 75 gram noten
  • 50 gram (plantaardige) Parmezaan
  • 150 milliliter olijfolie
  • Zout & peper
  • Vijzel of hakmolen

Hoe maak je het?

  1. Kies de basis voor jouw pesto en maak dit schoon en droog. Doe dit vervolgens, samen met alle droge ingrediënten, in de vijzel of hakmolen. Een hakmolen heeft doorgaans niet zoveel moeite met het kleinmaken van brokken Parmezaanse kaas, maar als je met de hand gaat vijzelen kun je de kaas beter van tevoren raspen.
  2. Voeg een deel van de olijfolie toe en draai of vijzel alle ingrediënten fijn. Voeg steeds een beetje olijfolie toe tot de pesto de juiste dikte heeft voor jouw smaak.
  3. Haal de pesto uit de hakmolen of vijzel en breng deze op smaak met zout en peper. Verdeel daarna over (steriele) potten en draai de deksel erop. Maak zoveel als je wilt en bewaar de pesto in de koelkast. Eet smakelijk!

Wil je meer moestuininspiratie? Nina heeft er een boek over geschreven!

In haar boek ‘Mijn moestuin vol verwondering’ neemt ze de beginnende moestuinier mee in haar creatieve manier van tuinieren en laat ze je zien wat je - het hele jaar - kan doen, maken, eten en beleven in en uit eigen tuin. 

Bekijk & bestel het boek >