Bed en matras opfrissen

Wij slapen het fijnst in een schone, nette slaapkamer. Daarom doen we af en toe een grondige schoonmaak! We ruimen op, luchten of wassen de dekbedden, dekens en kussens én we frissen het matras op.

We beginnen met opruimen. Liggen er veel losse spullen onder het bed? Doe ze zoveel mogelijk in een doos of mand bij elkaar zodat je ze er de volgende keer in een keer onder vandaan kunt halen. Mocht je een stoel in de slaapkamer hebben waar kleding overheen hangt, ruim deze dan ook even op. Zo heb je de ruimte om goed te stofzuigen rondom het bed. Haal tenslotte je nachtkastje leeg, stof het af met een doekje of plumeau en zet alles weer netjes terug. Vergeet ook niet om eventuele manden met boeken of tijdschriften op te ruimen en stofvrij te maken.
Tip: heb je een stofzuiger met een stofzuigerzak? Doe dan eens een paar druppels etherische olie op de stofzuigerzak en je slaapkamer ruikt heerlijk na het stofzuigen!

Haal het beddengoed van het bed en controleer het matras, de dekens en kussens op vlekken. Bloedvlekken of vlekken van koffie, thee en fruit (van dat heerlijke ontbijt op bed) kun je behandelen met vlekkenzeep. Maak de zeep nat met water en bestrijk er de vlek mee. Laat de zeep 15 tot 30 minuten inwerken en spoel het textiel vervolgens grondig uit met water of was het in de wasmachine. Bij bloed- en andere eiwithoudende vlekken werkt koud water meestal het beste (dat lost eiwit op, warm water laat het juist stollen waardoor je de vlek lastig weg krijgt).

Hang dekbedden en kussens buiten en laat ze een tijdje lekker luchten.

Heb je wat extra tijd en geduld? Dan kan je de dekbedden en kussens ook wassen. Controleer hiervoor eerst de wasvoorschriften! Donzen dekbedden, synthetische dekbedden en dekbedden van katoen mogen meestal wel gewassen worden. Dekbedden van wol en zijde doorgaans niet. Op de website van verschillende fabrikanten kan je lezen dat ze daarbij het fijnwasprogramma of het wolwasprogramma aanraden en een klein beetje, mild wasmiddel (zoals onze zeepvlokken, Castillezeep of fijnwasmiddel) en geen wasverzachter. 
Heb je een kleinere wasmachine? Kijk dan of er een wasserette in de buurt is met een XL-trommel of was het dekbed in de badkuip. Zorg dat je het dekbed goed naspoelt zodat er geen zeepresten in achterblijven. Hang het dekbed buiten horizontaal te drogen of kijk of het in de droger mag (en zo ja, op welke temperatuur). Onze wasdroogbollen, of tennisballen, helpen om de warme lucht te verspreiden in de droger en gaan het ophopen van dons tegen. Tijdens het drogen (buiten of in de droger) is het goed om het dekbed af en toe op te schudden.

Het beddengoed doen we natuurlijk ook in de was. Witte lakens hou je mooi wit door een schepje sodiumpercarbonaat bij de was te doen.

Ruikt het matras niet helemaal fris? Dat pak je aan met behulp van dubbelkoolzure soda. Haal eerst even de stofzuiger over het matras en bestrooi het dan rijkelijk met soda (en gedroogde lavendel!). Laat dit een paar uur inwerken en zuig het dan op. Keer het matras vervolgens om.


Deze schoonmaakmiddelen gebruiken we voor bed en matras

Terre de Sommières vlekkenzeep

‘Terre de Sommières’ is een natuurlijke klei met sterk reinigende eigenschappen. Deze vlekkenzeep is uitermate geschikt voor het uit textiel verwijderen van bijvoorbeeld fruit-, koffie-, thee-, inkt-, gras-, bloed- en wijnvlekken.

Vlekkenzeep

Deze vegan vlekkenzeep ruikt lekker fris en is goed te raspen. Handig voor als je het toe wil voegen aan de gewone was. De zeep droogt ook weer goed op na gebruik.

Dubbelkoolzure soda

Dubbelkoolzure soda ontvet en verheldert. Het kan ook voor de gekleurde was worden gebruikt. Ook helpt soda tegen vervelende geurtjes. Dubbelkoolzure soda kom je ook tegen als baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat. De soda die we hier gebruiken om schoon te maken, is niet geschikt voor consumptie.

Sodiumpercarbonaat

Een krachtige reiniger die vlekken verwijdert uit de witte was en wit wasgoed echt wit houdt. Sodiumpercarbonaat bruist de vlek weg, het is niet blekend en dus ook veilig om te gebruiken voor gekleurde kleding. Doordat het een desinfecterende werking heeft, kun je het ook gebruiken voor het schoonmaken van de koelkast, de kattenbak, het reinigen van voegen en nog veel meer.


Let op: controleer voordat je gaat schoonmaken altijd eerst of het schoonmaakmiddel dat je wil gebruiken geschikt is voor het materiaal dat je gaat reinigen. En bekijk voordat je iets gaat wassen even goed het wasvoorschrift.