Nationale tuinvogeltelling in Nederland en België

Het is weer zover: we tellen de vogels in onze tuin, zowel in Nederland (29, 30 en 31 januari) tijdens de Nationale Tuinvogeltelling, als in België (30 en 31 januari) op Het Grote Vogelweekend. Het duurt maar een half uurtje en is leuk, makkelijk én heel nuttig. Al die tellingen geven veel informatie over de vogelstand en over welke vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Hoe meer mensen dus meedoen, hoe beter!

ALVAST WAT TIPS:

  • Kijk op de site van Vogelbescherming (Nederland) of Natuurpunt (België) voor de spelregels en een online telformulier of gratis tuinvogel-app.
  • Zet een makkelijke stoel klaar voor je raam, kop thee erbij, misschien een verrekijker en vogelgids en natuurlijk een tellijstje.
  • Wil je een indrukwekkend telresultaat en dus een tuin vol vogels? Zorg dan – liefst ruim van tevoren – voor voldoende voedsel en schoon drinkwater. Kijk hier voor onze voedertips.
  • Hoeveel vogels je ziet, hangt ook van het weer af. Op een droge dag is het bijvoorbeeld drukker dan bij regen. Koud weer lokt vogels naar je voederplank, terwijl ze op milde dagen voldoende eten in de natuur kunnen vinden.
  • Ook waar je woont heeft invloed op het vogelbezoek. Woon je vlakbij een bos, of grenst je tuin aan een park? Dan zal je meer en ook andere soorten te zien krijgen dan in een net nieuw gebouwde wijk met nog onvolgroeide bomen en struiken.

Veel plezier en succes!