Een moestuin beginnen? Dit kun je verwachten
'Vorige maand schreef ik hoe prachtig eenvoudig moestuinieren kan zijn, juíst als je het allemaal niet te moeilijk maakt voor jezelf. Van mij mag het allemaal wat meer op gevoel en lekker rommelig, in plaats van in nauwkeurig uitgemeten rijen. De natuur is immers uit zichzelf ook nooit opgeruimd en keurig aangeharkt, toch?'
Ik ben Nina en ik neem je mee in mijn tuin en op mijn balkon. Zo hoop ik je enthousiast te maken om ook lekker met je handen de aarde in te gaan.
Ik hoop dat je na het lezen van mijn vorige blog zelf de smaak te pakken kreeg en dacht: dit ga ik eens proberen. Misschien heb je al wel wat gewassen (voor)gezaaid, misschien zoek je toch nog naar de moed om ermee te beginnen. Mocht dat laatste het geval zijn, dan vertel ik je in deze blog graag meer over wat je kunt verwachten als je begint met moestuinieren en hoe je bijvoorbeeld ook – heel laagdrempelig - kunt beginnen door een kruidentuintje aan te leggen op je balkon. Om je op die manier hopelijk toch het laatste zetje te geven.
Samenwerken met alles om je heen
De afgelopen jaren heb ik er mijn persoonlijke missie van gemaakt om - zowel online als offline - steeds meer mensen uit te nodigen om lekker mee naar buiten te gaan en de wereld om ons heen met andere ogen te bekijken. Sinds ik mijn eigen moestuintje heb, merk ik namelijk dat mijn blik is veranderd. Als ik nu een wandeling maak door mijn woonplaats Amsterdam, kijk ik aandachtig naar alle planten die ik onderweg tegenkom. Steeds meer planten ken ik bij naam. En van sommigen weet ik ook welke geneeskrachtige eigenschappen ze hebben. Ik heb meer oog voor vogels, insecten en plant in het najaar bloembollen zodat in het vroege voorjaar de eerste bijen en hommels hopelijk voldoende te eten hebben om weer op kracht te komen. Ik voel me onderdeel van het grote geheel en ik werk samen met alles om me heen.
Alle tuinliefhebbers verzamelen
Tuinieren werkt voor mij verbindend. Niet alleen met de natuur, maar ook met de mensen om me heen. Zelf heb ik een volkstuintje op een moestuincomplex. Het leuke van zo’n complex vind ik dat iedereen lekker z’n ding doet, maar doorgaans ook voor elkaar klaarstaat. Zo deel ik met mijn tuinburen regelmatig kennis, zaailingen en een praatje. En als de een op vakantie is, besproeit de ander in de zomer even de tuin. Tuinieren is ook absoluut mijn favoriete gespreksonderwerp op feestjes en partijen. Vind een willekeurige onbekende met groene vingers en je hebt de hele avond wat te bepraten. Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat ‘feestjes’ in mijn dertiger jaren echt een andere lading hebben gekregen dan toen ik nog een twintiger was.
Ja, maar…
Uiteraard staat niet iedereen meteen te springen om de tuin in te gaan. Er zijn genoeg mensen die een hoop beren op de weg zien. Of slakken langs het tuinpad! ‘Tuinieren kost teveel tijd’ is bijvoorbeeld iets dat ik veel voorbij hoor komen. Of ‘ik heb geen groene vingers’, ‘de slakken eten toch alles op’ of ‘ik heb ooit eens een poging gedaan, maar er wilde niets groeien’. Natuurlijk snap ik dat het spannend is om te beginnen aan iets wat je nog niet eerder hebt gedaan en er zullen ongetwijfeld de nodige uitdagingen op je pad komen. De truc is volgens mij om je er niet door van de wijs te laten brengen.
Zo worden in mijn tuin nog steeds ieder jaar de tuinbonen overmeesterd door luizen, gooide mijn geliefde ooit eens al mijn net uitgeplante spruitjes-zaailingen op de composthoop omdat hij dacht dat het onkruid was, werd de enige maiskolf die ik vorig jaar wist groot te brengen opgegeten door de vogels, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik probeer me er niet teveel van aan te trekken, lach er vaak zelfs om en bedenk me dan: volgend jaar weer een poging. Bovendien kun je moestuinieren net zo moeilijk en intensief maken als je zelf wil. Geen tijd om een hele tuin te onderhouden? Dan begin je lekker met wat potten op je balkon. Je zult zien dat het je fysieke én mentale gezondheid een oppepper geeft en dat je waarschijnlijk meer kunt oogsten dan je van tevoren verwacht had.
Een klein begin is het halve werk
Mocht je kleinschalig willen beginnen, dan kan ik je zeker aanraden om te starten met het aanleggen van een kruidentuintje. Dit kan in een tuin, maar ook eenvoudig in potten: zelfs op de kleinste balkons is er vaak ruimte voor. Je kunt de kruiden zelf zaaien, met de zaden van Dille & Kamille bijvoorbeeld. Op de achterzijde van de zakjes vind je de zaai-instructies. Of je gebruikt biologische kruidenplantjes.
Wat je ook kiest, zaai of plant kruiden altijd in een pot met een gat in de bodem en gebruik turfvrije potgrond. Mediterrane kruiden, zoals rozemarijn, salie, basilicum, oregano en tijm, doen het goed op een zonnig balkon. Heb je een balkon met minder zonuren en meer schaduw? Dan kun je bijvoorbeeld beter gaan voor bieslook, munt en peterselie. Je kunt de kruiden makkelijk water geven met een waterdruppelaar. Op die manier reguleert de plant haar eigen vochtopname en geef je nooit teveel water.
Een minimoestuin voor ieder huishouden
Nieuwsgierig geworden, maar écht geen tijd of ruimte om te tuinieren? Ook dan heb ik een oplossing voor je. Begin alvast met het kweken van je eigen groentekiemen! Lekker voor op bijvoorbeeld een broodje of in een salade. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, mosterdkers of rucolakers bijvoorbeeld. Het kiemschaaltje vul je met water en op het roostertje strooi je wat zaadjes. Binnen een paar dagen kun je de kiemgroenten oogsten! Een ware minimoestuin voor ieder huishouden dus.
Tuinklusjes voor in mei
Je kunt nog van alles voorzaaien, maar ook direct zaaien. Je verspeende zaailingen mogen in hun potjes afharden op het balkon of in de tuin. Let wel op dat je ze tijdens koude nachten weer naar binnen haalt. Na IJsheiligen mogen alle zaailingen de grond in. Je kunt dan ook dahliaknollen planten. Dat zou ik iedereen aanraden. Het zijn mijn favoriete bloemen en je kunt er tot in de herfst eindeloos veel bloemen van plukken.
Wil je meer moestuininspiratie? Nina heeft er een boek over geschreven!
In haar boek ‘Mijn moestuin vol verwondering’ neemt ze de beginnende moestuinier mee in haar creatieve manier van tuinieren en laat ze je zien wat je - het hele jaar - kan doen, maken, eten en beleven in en uit eigen tuin.