Boodschappenlijst
Basis ingrediënten
- Diverse kazen (bijvoorbeeld blauwe kaas, Le Petit Doruvael en Pecorino)
- Gedroogd fruit (bijvoorbeeld abrikozen, pruimen of dadels)
- Noten (gemengd, geroosterd of ongezouten)
- Appel (in dunne plakjes) en rode druiven
- Crackers of zoute koekjes
- Cherrytomaten
- Mini grissini*
- Olijventapenade*
- Jam, bijvoorbeeld extra-confituur vijgen*
- Chutney, bijvoorbeeld tomatenchutney*
- Kaasdipper, bijvoorbeeld kaasdipper vijg & dadel*
- Balsamico azijn*
- Bakmix voor tapasbrood*
- Mosterd, dille*
Benodigdheden
- Snij-/kaasplank, dienblad of draaiplateau acaciahout*
- Kaasmesjes*
- Botermesje*
- Terracotta schaaltjes, bijvoorbeeld tapasschaaltje met takjesslinger, tapasschaaltje Ø 10 cm en kom kiezel Ø 8 cm*
*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Kruidenboter
Ingrediënten
- 125 g roomboter
- 1 el mix voor kruidenboter*
- 1 teentje knoflook, geperst
- Scheutje citroensap
Bereiding
- Laat de boter op kamertemperatuur komen.
- Meng de kruiden en de knoflook erdoor.
- Voeg naar smaak citroensap toe.
Vacherin Mont d’Or uit de oven
Ingrediënten
- 1 Vacherin Mont d’Or
- Paar takjes rozemarijn en tijm
- 1 teentje knoflook
- Aardbeienchutney*
- Mini grissini*
Bereiding
- Maak met een mes vier inkepingen in de kaas en steek er takjes rozemarijn en/of tijm in en plakjes knoflook.
- Zet de Mont d’Or in het doosje (zonder deksel) ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C, tot de bovenkant licht goudbruin is en de kaas gesmolten.
- Serveer met aardbeienchutney en grissini om te dippen.
Labneh
Ingrediënten
- 500 g Griekse yoghurt
- Olijfolie*
- Peper en zout*
- Specerijen naar keuze (bijvoorbeeld tijm of paprikapoeder)*
Bereiding
- Leg een vochtige kaasdoek of schone theedoek in een vergiet of zeef en zet op een mengkom.
- Schenk de yoghurt erin en laat ca. 12 uur op een koele plek uitlekken.
- Serveer de labneh met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en meng er eventueel specerijen door.
Hier vind je het recept voor 3 makkelijke en verrassende soorten labneh.
Quiche met prei, zachte geitenkaas en hazelnoten
Ingrediënten
- 2 preien, in ringen
- Olijfolie*
- Bladerdeeg, bakpapier en bakbonen*
- 2 eieren
- 2 tl tijm*
- 2 tl dilletoppen*
- 4 el geroosterde, fijngehakte hazelnoten (zonder velletje)
- 250 g ricotta
- Snufje zout*
- 200 g zachte geitenkaas
Bereiding
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de prei kort aan.
- Bekleed een bakvorm met bladerdeeg, bedek met bakpapier en vul met bakbonen. Zet 20 minuten in de koelkast.
- Bak de taartbodem hierna 15 à 20 minuten blind in een voorverwarmde oven op 180°C.
- Meng alle overige ingrediënten (behalve de geitenkaas) en verdeel dit mengsel over de bodem.
- Verkruimel de geitenkaas erover en bak de quiche in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.
Kaviaar van mosterdzaad (voor bij Le Petit Doruvael)
Ingrediënten
- 60 ml natuurazijn of witte wijnazijn*
- 60 ml water
- 30 g suiker
- 30 g mosterdzaad*
Bereiding
- Breng alle ingrediënten in een pannetje aan de kook.
- Laat 2 à 3 minuten zachtjes doorkoken.
- Giet af en laat afkoelen.
*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille