De badkamer schoonmaken met natuurlijke schoonmaakmiddelen

Tegels en voegen reinigen, de kraan en douchekop ontkalken en de lades of planken van de badkamermeubels opruimen en schoonmaken… We geven de badkamer een grondige schoonmaakbeurt!

Voordat je begint...

  • Schakel de afzuiging aan of zet een raampje open zodat er genoeg frisse lucht binnen kan komen. Sommige schoonmaakmiddelen, zoals citroenzuur, kunnen irritatie veroorzaken.
  • Het handig om de badkamer eerst even goed te stofzuigen. Dat werkt fijner en scheelt naspoelen.
  • Bekijk ook of je kwetsbare materialen, zoals natuursteen en marmer of kranen van geborsteld staal of gespoten kranen, in de badkamer hebt. Bij twijfel kan je het schoonmaakmiddel beter eerst even testen op een klein oppervlak. Gebruik zachte borstels, doekjes en sponzen en spoel altijd goed na.

Kalkvlekken op kranen, de douchekop- en deuren en in de wasbak en badkuip zijn als eerste aan de beurt. Door deze schoonmaakklus regelmatig te herhalen krijg je alles makkelijker én sneller schoon. Ontkalken kan op verschillende manieren:

  • Vul een spuitfles met een sanitairpod. Onze pods verwijderen kalkaanslag en geven alles weer glans.
  • Maak een sopje met een flinke scheut schoonmaakazijngel. Met een spons of borsteltje sop je de douchekop, kranen, badkuip en douchedeuren in. Op hardnekkige kalkaanslag mag je de gel ook onverdund aanbrengen. Drenk daarvoor een oude doek of een zeem in pure schoonmaakazijngel en wikkel deze om de douchekop en kranen. Laat vervolgens 15 tot 30 minuten inwerken. Laat de douchekop eventueel nog even weken in een sopje van schoonmaakazijngel om ook de moeilijk bereikbare plekken te ontkalken. Spoel na met warm water en droog alles af met een schone doek voor een mooi glanzend resultaat.
  • Meng voor het ontkalken van je wasbak en afvoerputjes heet water met schoonmaakazijngel. Vul je wasbak met het mengel en laat dit een tijdje inwerken. Dit is een prima klusje om ’s avonds te doen. Laat de bak de volgende ochtend leeglopen en droog hem met een schone doek na. Het resultaat: een blinkend schone wasbak!
  • Kalkaanslag op kranen, badkuipen en douchedeuren kan je verwijderen door 1-2 eetlepels citroenzuur te mengen met 0,5 liter warm water. Vul een lege spuitfles met dit mengsel, spuit over de kalkaanslag en sop het in met een zachte borstel of sponsje. Laat 15 minuten intrekken en veeg het daarna schoon met een vochtige doek. Citroenzuur veroorzaakt huidirritatie, dus trek voor dit schoonmaakklusje huishoudhandschoenen aan.
  • Citroen heeft veel goede eigenschappen en helpt bijvoorbeeld ook tegen kalk. Wrijf met een halve citroen over de kalkaanslag op de douchekop en laat dit een paar minuten intrekken. Hierna glimt de douchekop weer als nieuw! Voor moeilijk bereikbare plekken, zoals kalkaanslag in de gaatjes van de douchekop, kan het handig zijn om de douchekop even te laten weken in (een sopje van) schoonmaakazijngel.

Ook de lades en/of planken van de badkamermeubels verdienen een fris sopje. Haal alle spullen eruit en leg ze op een handdoek in de wastafel. Maak alles vervolgens schoon met de stofzuiger en veeg met een vochtige doek de la of plank schoon. Zoek de spullen uit, en stof ze af, voordat je ze teruglegt.

De wasmachine geef je van binnen en van buiten een goede schoonmaakbeurt. Haal het bakje voor wasmiddel en wasverzachter uit de lade en laat deze weken in een sopje. Lees in deze blog welke sopjes en allesreinigers je maakt met onze natuurlijke schoonmaakmiddelen. Maak een apart sopje om de buitenkant van de machine en de binnenkant van de trommel goed af te nemen. Vergeet vooral de rubbers niet: daar kan veel viezigheid zich ophopen. Onderaan de wasmachine zit een klein deurtje met een stop. Zet er een teiltje onder en draai de stop langzaam open tot al het water eruit is gelopen. Haal de stop eruit, maak deze goed schoon en ga met een doekje door het reservoir. Om de machine te ontkalken en weer fris te laten ruiken, schep je 5 eetlepels citroenzuur in de trommel en laat je hem (leeg!) op de hoogste temperatuur draaien.

De badkamer is bijna klaar, maar we stropen onze mouwen nog even op voor het reinigen van de tegels. Controleer ook hier voordat je begint welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn voor de tegels in jouw badkamer. Om tegels schoon te schuren maak je van 6 eetlepels afwasmiddel, een kop dubbelkoolzure soda (ongeveer 150 gram), 2 eetlepels plantaardige glycerine en een paar druppels geurolie, een mild schuurmiddel. Smeer de tegels in met een (afwas)borstel en spoel ze na, of neem ze goed af, met een vochtige doek. Met dit zachte schuurmiddel kan je ook de spoelbak in de keuken schoonmaken.

Je kunt de tegels ook afnemen met schoonmaakazijngel. Meng hiervoor ongeveer 20 ml gel met een liter water en laat 30 tot 45 minuten intrekken op de tegels. Borstel eventueel na en spoel de tegels goed af. Maak de tegels droog met een schone doek voor een glanzend resultaat.

Tip: tegels die nat worden kan je het beste elke week even kort onder handen nemen, bijvoorbeeld met een spray van onze sanitairpods. Zo krijgen kalk en vuil minder kans!

Vieze voegen zijn lastig schoon te maken. Maak met 1 deel warm water en 1 deel sodiumpercarbonaat een papje en borstel dit met een (tanden)borstel over de voegen. De korrels van de sociumpercarbonaat lossen niet helemaal op. Neem daarom na het schoonmaken de tegels goed af met een vochtige doek. Tip: trek oude kleren aan of doe een schort voor. Met schrobben kan het papje van sodiumpercarbonaat spetteren.

Tijd voor de laatste badkamerklus: de vloer. Onze vloerreiniger pods bestaan uit vloeibare, geconcentreerde zeep met een plantaardig omhulsel dat helemaal oplost. Voor een emmer water gebruik je één pod. Zo gebruik je nooit te veel schoonmaakmiddel én bespaar je veel plastic flessen. 


Deze schoonmaakmiddelen gebruiken we in de badkamer

Schoonmaakazijngel

Met deze sterk geconcentreerde schoonmaakazijngel ontvet en ontkalk je de keuken, badkamer en maak je ramen stralend schoon. De krachtige gel-vorm hecht zich beter aan het oppervlak dan vloeibare schoonmaakazijn en zorgt voor een perfect schoon resultaat. Voor onder andere metaal, tegels, glas en natuursteen.

Citroenzuur

Van een vieze ovendeur, vuile apparaten en kalk in de badkamer tot roest en algen op tuintegels: citroenzuur is een ideaal middel tegen kalk en vet. Citroenzuur veroorzaakt huidirritatie. Gebruik altijd huishoudhandschoenen en vermijd contact met de ogen.

Dubbelkoolzure soda

Dubbelkoolzure soda ontvet en verheldert. Het kan ook voor de gekleurde was worden gebruikt. Ook helpt soda tegen vervelende geurtjes. Dubbelkoolzure soda kom je ook tegen als baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat. De soda die we hier gebruiken om schoon te maken, is niet geschikt voor consumptie.

Sodiumpercarbonaat

Een krachtige reiniger die vlekken verwijdert uit de witte was en wit wasgoed echt wit houdt. Sodiumpercarbonaat bruist de vlek weg, het is niet blekend en dus ook veilig om te gebruiken voor gekleurde kleding. Doordat het een desinfecterende werking heeft, kun je het ook gebruiken voor het schoonmaken van de koelkast, de kattenbak, het reinigen van vieze voegen en nog veel meer.

Afwasmiddel

Bij een aantal van onze winkels kun je zelf afwasmiddel af laten tappen in een beugelfles (van glas), een fles van gerecycled plastic of breng je eigen fles mee!  Ook in de webwinkel hebben we afwasmiddel op basis van olijfoliezeep en frisse citroenolie: een krachtige ontvetter die zacht is voor je handen en mild voor het milieu.