Natuurlijke allesreinigers: van sopje tot spray

Wil je af van al die chemische schoonmaakmiddelen in plastic flessen? Maak dan zelf een sopje of spray met onze natuurlijke schoonmaakmiddelen!

Zwarte zeep

Van deze sterk geconcentreerde zeep, gemaakt van pure olijfolie, heb je maar een klein beetje nodig om een goed sopje te maken. Verwijdert vet en vuil van bijvoorbeeld tegels, pannen en meubels. Zowel in een sopje als onverdund te gebruiken bij aangekoekt vet en vuil.

Castille zeep

Deze vloeibare zeep, op basis van plantaardige olie, is puur natuur, heel mild en een echte alleskunner. Je gebruikt Castille zeep voor alle schoonmaakklusjes in huis en je kunt er zelfs de hond een lekker schuimbad mee geven! Last van hardnekkige vlekken in huis? Voeg dan 2 eetlepels dubbelkoolzure soda toe aan de Castille zeep.

Zeepvlokken

Onze zeepvlokken, op basis van olijfolie, maken goed schoon en zijn mild voor het milieu. Geschikt voor zowel de machinewas (doe een handje in de trommel) en de handwas, en ook te gebruiken om het huis mee schoon te maken. Los de zeepvlokken op in heet water, vul de emmer vervolgens verder aan met water en je kunt aan de slag. Als je het sopje even laat staan, kunnen er lagen ontstaan: het water zakt naar beneden en de zeep drijft er bovenop. Door even te schudden of te roeren wordt het weer een geheel. Tip: maak een échte krachtpatser van dit sopje en voeg er 2 eetlepels dubbelkoolzure soda toe. Klaar voor de grote schoonmaak!

Marseillezeep

Onze authentieke Marseillezeep is een natuurlijk product op basis van 72% olijfolie. Om een sopje te maken voor de handwas, rasp je wat Marseillezeep en laat dit oplossen in kokend water. Even laten staan tot de rasp is opgelost, de emmer verder aanvullen en je kunt aan de slag! Je kunt er ook een beetje sodiumpercarbonaat bij doen als je vlekken wilt voorbehandelen voor je kleding in de wasmachine stopt. Een sopje met Marseillezeep is ook geschikt als allesreiniger, je kunt er dan nog een scheut schoonmaakazijn bij doen voor extra schoonmaakkracht tegen vet en kalkaanslag.

Pods voor de vloer en het sanitair

Onze vloerreiniger pods bestaan uit vloeibare, geconcentreerde zeep met een plantaardig omhulsel dat helemaal oplost. Eén pod in een emmer water is genoeg voor een schone vloer. Je gebruikt dus nooit te veel en bespaart een heleboel plastic flessen! De pods zijn geschikt voor alle vloeren.  

De pods voor het sanitair en toilet verwijderen kalkaanslag en laten een mooie glans achter. Los 1 pod op in een halve liter water en giet vervolgens in een sprayflacon. Zo heb je er lang plezier van.  


Spray met zwarte zeep en soda

Doe een halve liter water met 3 eetlepels zwarte zeep, een paar druppels etherische olie naar keuze en een klein handje dubbelkoolzure soda in een sprayflacon. Los de dubbelkoolzure soda eerst op in een beetje heet water. Goed schudden en de spray is klaar voor gebruik. Handig voor de snelle schoonmaak van keuken- en badkamerkastjes.

Spray van citrusschillen en schoonmaakazijn

In de schillen van citrusvruchten zitten etherische oliën die kunnen helpen bij de natuurlijke schoonmaak. Gooi schillen van sinaasappels en citroenen daarom niet weg, maar gebruik ze om zelf allesreiniger van te maken!

Zo maak je de spray: verzamel schillen van citrusvruchten en bewaar ze in een luchtdichte, glazen pot die je aanvult met water en een scheut schoonmaakazijn. Laat de pot twee weken staan. Zeef het mengsel hierna (gebruik een fijne zeef zodat er geen stukjes achterblijven die de spray kunnen verstoppen) en giet het in een sprayflacon. Ideaal om te ontkalken en ontvetten, maar pas op met geverfde kranen of natuurstenen tegels. De azijn en het zuur van de citrusschillen kan op dit soort materialen vlekken veroorzaken.


Etherische olie tijdens het schoonmaken

Etherische olie ruikt niet alleen lekker, maar heeft ook eigenschappen die van nut zijn bij de natuurlijke schoonmaak. Zo heeft tea tree olie een zuiverende werking waardoor het, in combinatie met eucalyptusolie, zorgt voor extra reiniging.

Sinaasappelolie ondersteunt de ontvettende werking van schoonmaakmiddelen en laat een frisse citrusgeur achter. Lavendelolie werkt rustgevend en ontspannend en is daarom fijn om te gebruiken bij het schoonmaken van de slaapkamer. Motten hebben een hekel aan deze geur dus je kunt lavendelolie ook gebruiken bij het schoonmaken van de kledingkast. 


Let op: controleer voordat je gaat schoonmaken altijd eerst of het schoonmaakmiddel dat je wil gebruiken geschikt is voor het materiaal dat je gaat reinigen. En bekijk voordat je iets gaat wassen even goed het wasvoorschrift.