Groen in huis: onze tips voor je kamerplanten

Wij houden van veel groen, ook binnen. Leuk dus, een prachtige nieuwe plant erbij, maar hoe houd je al dat groen echt groen, ook na een paar maanden? Wij geven je een aantal tips!

DE JUISTE PLANT OP DE JUISTE PLEK

Welke plant zet je waar in huis? Welke plant voelt zich thuis op een zonnige, droge vensterbank? En welke kies je juist voor dat beetje donkere hoekje, of voor een koele slaapkamer? Het antwoord lijkt moeilijk maar is het niet: geef je plant de omstandigheden van de plek waar hij oorspronkelijk vandaan komt, en je maakt hem blij. En jezelf dus ook.

Twee voorbeelden: cactussen en vetplanten komen oorspronkelijk uit droge, woestijnachtige  gebieden met heel veel zon. Zo'n plant is dus gelukkig op het zonnigste, warmste plekje in huis en kan met weinig water toe. Met varens, gatenplanten of begonia's met van dat mooie getekende blad, is het een heel ander verhaal: die groeien in het bos, in de vochtige, koele schaduw. De ideale keuze dus voor de badkamer, je slaapkamer of een wat minder lichte plek in huis. Deze planten zal je meer en vaker water moeten geven. Kortom, achterhaal de plek waar jouw plant vandaan komt en je weet waar je hem moet zetten en hoe je hem moet verzorgen. Informatie vind je vaak op het label in de pot.

WELKE PLANT PAST BIJ JOU?

We hebben gezien dat als je je plant een plek geeft waar hij zich van nature thuis voelt, de kans op succes, een blije, gezonde plant dus, groot is. Bedenk ook welke soort plant bij jou past: ben je een verzorgend type, dan kun je het best planten uitkiezen die graag en vaak vertroeteld willen worden. Vergeet je regelmatig dat je planten in huis hebt? Dan is een cactus of vetplant een beter idee. 

Zoek dus in ieder geval een plant uit die bij jouw manier van leven past én bij de omstandigheden in je huis. De medewerkers in onze winkels helpen je graag met je keuze. Of neem alvast een kijkje op het label in de plantenpot of in een van onze plantenboeken.

VOOR ZORGZAME TYPES

Groene, kruidachtige planten hebben relatief veel aandacht nodig maar zijn zeker niet 'moeilijk', zeker als jij je planten graag vertroetelt. Varens, en planten met grote groene bladeren, hebben vaak een licht vochtige grond nodig. Check de vochtigheid regelmatig door een vinger in de potgrond te steken. Voelt die droog aan, dan wil je plant graag een gietbeurt. De planten staan echter niet graag constant met hun wortels in het water. Kies dus voor een pot met een gat onderin of leg onderin een laagje potscherven vóór je de potgrond erin doet. In de winter hebben planten andere verzorging nodig dan in de zomer, je hoeft ze dan bijvoorbeeld minder water te geven. Lees hier hoe je kamerplanten door de kou helpt.

Dit soort planten staan niet graag in de volle zon en vinden een sproeibui ook heel prettig. Na een paar maanden geef je ze ook af en toe een beetje plantenvoeding, en als ze goed groeien zet je ze een grotere pot. 

Onze plantentips voor de zorgzame groenliefhebber:  

  • Wolkje van geluk (Muehlenbeckia) – een struikachtige plant met kleine blaadjes die je vanaf een graad of 10 ook in de tuin of op het balkon kunt zetten. Zet hem niet (zowel buiten als binnen) in de felle zon. 
  • Blauwvaren (Phlebodium) - een varen met groen-blauwachtige bladeren. Het gelobde blad lijkt op het blad van de eik! Hoewel hij van oorsprong uit het tropische woud komt, verdraagt deze varen niet te veel direct zonlicht. De plant heeft regelmatig water nodig, dat je aan de zijkanten van de bloempot giet, niet in het hart van de plant. Hij helpt ook mee om de lucht in huis te zuiveren. 
  • Watercacao (Pachira aquatica) – de smalle stammen zie je vaak heel mooi in elkaar gevlochten. Volgens de Chinese Feng Shui symboliseren de vijfvingerige bladeren aan een tak de 5 basiselementen: metaal, hout, water, vuur en aarde.  Hij heeft niet zoveel water nodig en op een plekje met veel licht is hij helemaal tevreden. 
  • Allerlei Begonia's – deze planten houden van een lichtvochtige grond. Geef ze steeds kleine beetjes water, niet in 1x een hele scheut. 
  • Alocasia (Alocasia lauterbachiana) – een plant met smalle, langwerpige bladeren. Als je deze plant te weinig water geeft, kunnen de bladeren gaan hangen. Geef hem daarom regelmatig water, de grond mag iets vochtig aanvoelen, maar niet te nat.  
  • De Drakentongplant (Philodendron scandens): mooie plant met hartvormige groene bladeren. Een makkelijke kamerplant, maar zorg er wel voor dat de aarde altijd vochtig is. 
  • Draceana marginata: Deze schaduwplant doet het goed op een wat donkerder plekje. Geef hem af en toe water, maar niet te veel. Je mag hem best een keer vergeten met water geven, dan is er niks aan de hand. 

VOOR MENSEN DIE HUN PLANTEN AF EN TOE VERGETEN

Cactussen en vetplanten kunnen tegen een stootje. Ze hebben weinig water nodig: in de zomer één keer per twee weken en in de winter slechts één keer per maand. Water slaan ze op in hun dikke bladeren. Geen ramp dus als je de gieter een keertje vergeet. Zet ze op een zo licht mogelijke plek, de meeste kunnen prima op een warme zonnige vensterbank. In de zomer kunnen ze zelfs naar buiten.

We hebben gezien dat als je je plant een plek geeft waar hij zich van nature thuis voelt, de kans op succes, een blije, gezonde plant dus, groot is. Bedenk ook welke soort plant bij jou past: ben je een verzorgend type, dan kun je het best planten uitkiezen die graag en vaak vertroeteld willen worden. Vergeet je regelmatig dat je planten in huis hebt? Dan is een cactus of vetplant een beter idee.  

Zoek dus in ieder geval een plant uit die bij jouw manier van leven past én bij de omstandigheden in je huis. De medewerkers in onze winkels helpen je graag met je keuze. Of neem alvast een kijkje op het label in de plantenpot of in een van onze plantenboeken. 

Aanraders voor de vergeetachtige groenliefhebber zijn: 

  • Palmlelie – Yucca: Qua vorm net een minipalmboom (vandaar de naam) en makkelijk in leven te houden. Zet hem op een lichte plek in huis. Deze plant heeft weinig water nodig.
  • Vrouwentong – Sanseveria: Als je de vrouwentong te goed verzorgt, krijgt hij het juist moeilijk! Verkrijgbaar in verschillende soorten (bont en groen), en je kan hem op zowel op een lichte als meer donkere standplaats staan. Een keertje vergeten water te geven is niet erg.
  • Zamioculcas: Deze mooie, glimmende, groene kamerplant kan ongeveer alles aan. De glans behoud je door de bladeren af en toe af te nemen of door hem in de motregen te zetten. De potmaat bepaalt of je plant groot of juist klein blijft. Mag op een lichte standplaats staan, maar kan ook op een donkerder plek.
  • Cactussen: Ze komen niet, zoals veel mensen denken, uit de Sahara, maar uit droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika. Doordat Cactussen geen bladeren hebben, is de verdamping van water minimaal. Geef ze eens in de 2-3 weken water, in de winter is zelfs één keer per maand genoeg.
  • Olifantspoot - Beaucarnea: De stam heeft veel weg van een olifantspoot. Deze plant bouwt zijn eigen waterreserve: hij slaat vocht op in de ‘poot’, zodat hij ook droge tijden kan trotseren. Hij houdt niet van schaduw, maar verdraagt wel direct zonlicht. Geef alleen water als de grond kurkdroog is.
  • Graslelie – Chlorophytum: Deze plant maakt veel uitlopers, steeltjes met op het uiteinde kleine plantjes en soms witte bloemen. Hoeft niet veel water en houdt van helder, indirect zonlicht.
  • Drakenklimop – Scindapsus/Epipremnum: Een snelgroeiende kamerplant die ook snel herstelt nadat je hem vergeet water te geven. Lichte standplaats en houdt de grond niet té vochtig.
  • Crassula ovata: Deze plant is blij met indirect zonlicht en wil het liefst zo weinig mogelijk water. Ook als je hem even vergeet, zou hij het moeten overleven.
  • Gebedsplant – Calathea orbifolia: Overdag staan de bladeren van deze plant ‘open’, als de zon ondergaat sluiten de bladeren zich weer. Doet het goed op een schaduwrijke plek.
  • Polyscias 'Fabian': Een stoere kamerplant voor een plek met schaduw. Heeft niet veel water nodig.