Op bezoek bij de kweker van onze kamerplanten

In de winkels van Dille & Kamille vind je veel verschillende soorten kamerplanten. Kweker JoGrow kweekt voor ons op een duurzame manier de mooiste planten waar we jarenlang plezier van hebben.

Door de kas te verwarmen met aardwarmte (geen gas), te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen en de inzet van bevlogen en kundige medewerkers, kan JoGrow op een zo duurzaam mogelijke manier mooie en sterke kamerplanten kweken. Lees hier meer over deze mooie, duurzame kweker!

Van stekje naar kamerplant

De meeste planten in de kas van Jogrow worden gekweekt in Nederland. De planten groeien op een natuurlijke manier en in hun eigen tempo. Er worden geen middelen gebruikt om ze sneller te laten groeien of bloeien. Zo krijg je uiteindelijk een mooie en stevige kamerplant die tegen een stootje kan.

De planten die niet uit Nederland komen, komen uit de tropische landen Costa Rica en Thailand. JoGrow: “We bekijken altijd samen met de plaatselijke kweker, aan de hand van foto’s en video’s, of de planten klaar zijn om naar Nederland te komen of dat ze nog even door moeten groeien. Zijn de planten klaar voor verscheping, dan vragen we om de planten te selecteren van de hoogste kwaliteit.”

Om beschadiging tijdens het vervoer te voorkomen en de planten te voorzien van genoeg zuurstof, beperken ze de hoeveelheid planten en hebben ze dus genoeg ruimte tijdens de lange reis. Dat maakt het vervoer wel duurder, maar de planten wel mooier en steviger. Bekijk hier onze blog met tips over de verzorging van kamerplanten >

Een duurzame kas

 Om de planten in de kas zo goed en zo duurzaam mogelijk te verzorgen heeft Jogrow diverse maatregelen genomen. Het begint al bij de kweekpotjes. Deze zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic (waarvan 80 – 90% gerecycled huishoudplastic). Ook de trays waarmee ze de planten vervoeren, worden meerdere malen gebruikt. De goed geïsoleerde kas wordt verwarmd met aardwarmte in plaats van met gas. Met een pomp halen ze water van 1,2 kilometer diep uit de grond. Dit water heeft een temperatuur van 80 graden en dit hete water circuleert door de kas in pijpen die de warmte geleiden. Daarna gaat het water gewoon weer terug de grond in. Ook bij het bewateren van de planten wordt niets verspild. Kleine plantjes worden besproeid en grote planten bewateren ze van onderen. Zo wordt het overtollige water opgevangen en opnieuw gebruikt.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

In de kas controleren ze continue op beestjes die schadelijk kunnen zijn voor de planten. Ze zetten hiervoor verschillende natuurlijke bestrijdingsmiddelen in, zowel preventief als om te bestrijden. Zo verspreiden ze bijvoorbeeld een bepaalde geur die motjes uit de planten lokt en stoppen ze bolletjes met eitjes van sluipwespen - een natuurlijke vijand van luizen - bij een plant. De kweker controleert alles handmatig om snel en heel lokaal de bestrijdingsmiddelen in zetten. Hierdoor zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig en is maar liefst 90% van alle middelen van een natuurlijke oorsprong. Kortom, de kas van Jogrow is een heerlijke plek voor planten om te groeien!

Van kas naar winkel

In de kas groeien planten het beste. De planten worden daarom ook in kleine aantallen geleverd aan onze winkels. We bestellen alleen wat we nodig hebben. De planten kunnen dus zo lang mogelijk in de kas blijven om door te groeien. Zo staat een plant niet langer dan nodig in de winkel, voordat hij bij jou thuis een mooi plekje krijgt!