Planten & verpotten

Of je nou een uit z'n pot gegroeide (kamer)plant in een grotere pot wil zetten, of een forse bak wil vullen met bloeiende planten of kruiden, hier zijn een paar handige basistips.  

Klaarzetten:

Grote bloempot of bloembak

Potscherven of in stukken geknipte plastic potjes

Teil of emmer met water

Plantjes

Potgrond

 

Verplanten:

• Gaat de pot buiten staan? Zorg dan dat er één of meer gaten in de bodem zitten. Een pot zonder gaten wordt bij de eerste regenbui een vijvertje! Een 'binnenpot' hoeft niet per se een gat te hebben. Zit er wel een gat in, zet en dan een waterdichte schotel onder.

 

• Zet een nieuwe terracotta pot of bak eerst in een laag water. Het droge, poreuze aardewerk zuigt zich vol waardoor het later geen water aan de potgrond zal onttrekken.

 

• Kies, als je meer planten in één pot gaat zetten, voor één forse plant of meerdere kleine, bijvoorbeeld van verschillende hoogte, bloemkleur en/of bladvorm. Voor een balkonbak zijn hangende planten zoals klimop, Petunia, hanggeranium of Lobelia ook heel mooi.

 

• Komt je pot of bak in de schaduw te staan of juist in de zon? Kies planten uit die daarbij passen.

 

• Zet je planten vóór het verplanten een kwartiertje in een emmer water. Zo kunnen de worteltjes zich alvast volzuigen. Haal ze vervolgens uit hun potjes. Als je een grotere plant uit zijn bestaande pot wil halen, doe je dat zo: tik een paar keer op de onderkant van de pot terwijl je met je andere hand de potkluit tegenhoudt.

 

• Leg een laagje potscherven, met de bolle kant boven, op de bodem van je bloempot. Bedek eerst het gat. Dit voorkomt dat de potgrond door het gat wegspoelt bij een regenbui. Je kan scherven van kapotte bloempotjes gebruiken, maar ook bv. plastic potjes in stukken knippen.

 

• Leg nu een laag aarde op de scherven en druk die licht aan. Zet je planten op de aarde, de bovenkant van de potkluit moet uiteindelijk 1 a 2 cm onder de rand van de pot uitkomen. Zo hou je straks ruimte om water te geven.

 

• Kijk of je een mooie verdeling hebt gemaakt, nu kan je nog makkelijk veranderen. Laat wat ruimte tussen de verschillende planten. Is de compositie naar je zin? Vul dan de bak of pot verder op met aarde en druk die lichtjes aan.

 

• Zet je nieuwe pot of bak op de gewenste plek en geef flink water. Let op: planten in potten hebben veel water nodig, zelfs als het regent. De plant fungeert vaak als een soort paraplu waardoor regenwater de potgrond niet bereikt. Een poreuze terra cotta pot verdampt zelf ook water.

 

EEN SLIMME MANIER OM KWETSBARE PLANTEN TE VERPOTTEN

Vetplanten hebben vaak heel breekbaar blad, dat makkelijk beschadigt bij het verpotten. Bij bloeiende planten wil je de bloemen niet beschadigen als je ze in een grotere pot zet. Met onderstaande methode is het verplanten 'pijnloos' voor de plant. Ook een handige manier als je een cactus wil verplanten, bescherm je handen dan door de cactus eerst voorzichtig in een dikke krant te wikkelen.

 

• Vul de nieuwe pot met scherven en een laag potgrond zoals hierboven beschreven.

• Haal de plant uit zijn te kleine pot. Zet die pot op de aarde en vul de grote pot rondom de kleine verder op.

• Haal het kleine potje weg: je hebt nu een plantgat van exact het formaat als de oude pot.

• Laat de plant in het gat zakken en druk de aarde rondom voorzichtig aan. Geef water.