De hoogte in: tips voor een zomers balkon of dakterras

Gezellig buiten zitten in je eigen groene oase? Zelfs al heb je weinig ruimte op je balkon of dakterras, met een paar flinke potten, bakken of kistjes kom je al een heel eind. Of ga nóg verder de hoogte in en tuinier verticaal!

Planten voor in de zon en planten voor in de schaduw

Heb je een zonnig balkon? Creëer een mediterrane sfeer met geurige – en lekkere! – kruiden als rozemarijn, tijm, lavendel, salie en laurier. Ze houden alleen niet van natte voeten: kies dus terracotta bloempotten. Die zijn poreus waardoor overtollig water makkelijk verdampt.

Ligt je balkon 'op het noorden' of in de schaduw van andere huizen? Ook dan kan je genieten van groen, je moet alleen de juiste planten uitkiezen. Varens bijvoorbeeld, Vlijtig Liesje, viooltjes... Of kruiden als munt, bieslook en citroenmelisse. Bekijk hier meer tips voor planten die het goed doen in de schaduw.

Tip! Met ons kleine knipschaartje voor de tuin haal je eenvoudig kleine uitgebloeide bloemen met steeltje en al weg. Zo blijven je planten steeds nieuwe bloemen maken. Maak eens per week een rondje door de tuin, het is ook nog eens heel mindful.

 

De hoogte in met plantenrekken en potten

Plantenrekken hang je vol met potten vol vrolijke bloeiers, fijn voor bijen en vlinders. Maar ook kruiden, sla, kerstomaatjes, aardbeien – ze doen het allemaal prima in een pot. Bevestig ons plantenrek aan een muur of stevige schutting. Of kies voor ons staande plantenrek van bijna 80 cm hoog, waar je maar liefst 9 plantenpotten in kunt zetten.

Plantenrek | Dille & Kamille

Trotseer de wind

Op een balkon en vooral op het dakterras kan het flink waaien, zeker als je wat hoger woont. Niet elke plant is daartegen bestand. Om planten wat te beschermen, helpt het om beschutting te plaatsen als een 'windscherm' van rietmatten of klimop door je balkonhek. Let op: de wind droogt potten snel uit, dus pak op warme dagen vaker de gieter.

Een balkon vol vogels, vlinders en insecten

Een groen balkon vol bloemen en planten is niet alleen fijn voor jou, ook voor de (stads)natuur. Zaai ons speciale vlindermengsel, dat trekt vlinders maar ook bijen aan. Vogels lok je met een drinkbak en 's winters met extra voer. En natuurlijk een nestkastje, wie weet heb je straks een mezenfamilie op je balkon! Bekijk ook onze kleine hexagon kastje voor vlinders, bijen, insecten of onze nestkastjes. Ze nemen niet veel ruimte in en staan ook erg leuk!

Bloempotten | Dille & Kamille
Moestuin | Dille & Kamille

Geef voldoende water 

Hoe vaak en hoeveel water je moet geven hangt af van de temperatuur, het soort plant, grote of kleine pot, zon of schaduw. Planten in potten hebben in de zomer wel vaak water nodig, en beter in één keer veel dan elke dag een drupje. Zet bij warm weer je potten op schotels: dan kan water niet weglopen. Lees hier meer tips om water te geven. 

Ga je een paar dagen weg? Zet je potten dan dicht bij elkaar op een schaduwrijke plek en geef royaal water. Zo blijft de luchtvochtigheid tussen de planten hoger en verdampt het water niet zo snel.

Maak het gezellig

Natuurlijk moet er, tussen al je planten, ook ruimte overblijven voor jou. Een eet-, werk- en wegdroomplek, heerlijk in het groen, aangekleed met vrolijke tuinkussenswindlichten en ander moois. Misschien heb je plek voor een luie hangstoel!


Tips en inspiratie