Sint, Kerst of Sinterkerst: zo maak je de tafel gezellig!

In december zijn er genoeg feestdagen waarop er samen gegeten kan worden. Maar met Sinterklaas doe je dat toch net even anders dan met Kerst. Hieronder lees je onze tips voor een gezellig gedekte tafel voor Sint, Kerst of Sinterkerst!

Sint: de goed gevulde borrelplank

Of je met Sinterklaas nu gaat dobbelen om cadeautjes of het viert met surprises en gedichten: echt tijd en ruimte om uitgebreid te tafelen is er meestal niet. Daarom kiezen wij met Sint voor een goed gevulde borrelplank met een lekker glaasje glühwein erbij!

Dit najaar vind je bij Dille & Kamille een nieuwe serie artikelen van het warme acaciahout. De verschillende maten planken en schalen zijn bewerkt met een subtiel blad-patroon dat met de hand is uitgesneden. Deze serie is ideaal voor het serveren van tapas, kleine gerechtjes of borrelhappen. Vul de grote schaal met vers stokbrood, de kleinere met dipstengeltjes (mini grissini) en olijven en leg een plank vol met lekkere kazen, noten, vijgen en plakjes worst.

Een goede balsamico azijn zorgt voor een echte smaakexplosie op je borrelplank. De balsamico die je bij Dille & Kamille kunt kopen, is afkomstig uit het Italiaanse Modena. Daar worden de verschillende soorten al sinds 1605 door het familiebedrijf van Giuseppe Giusti gemaakt. Deze balsamico azijn is van zo’n hoge kwaliteit dat hij niet alleen heerlijk is bij kaas, maar ook puur heel erg lekker is. Doe een klein beetje azijn op een lepeltje en geniet van alle smaken die je proeft!

Eventueel kan je bij je borrelplank ook nog deze bloemkoolsoep of een schaal feestelijke ratatouille serveren.


Sinterkerst: een mix van materialen

Tussen Sint en Kerst in zit ‘Sinterkerst’, een mix van de twee feestdagen. Voor Sinterkerst dekken we de tafel niet te ‘kerstig’, maar wel uitbundig! We mixen verschillende materialen en kleuren die samen toch één geheel vormen. Zo wordt je tafel een feest om te zien!

Om te beginnen dekken we de tafel met een mooi tafelkleed. Voor een extra feestelijk effect leggen we er in het midden nog een loper overheen. Om al het lekkere eten in te serveren, mixen we schalen van hout met schalen van steengoed in verschillende kleuren. Ook de combinatie van borden en onderborden wisselen we af. Leuk juist als die niet steeds hetzelfde is! Naast ieder bord staat een gekleurd waterglas en een wijnglas en natuurlijk staat de tafel vol met kaarsen in mooie kleuren.

Een takje groen op ieder bord maakt de tafel voor Sinterkerst helemaal af. Nu is het tijd om gezellig samen te eten en elkaar te verrassen met een paar cadeautjes en een leuk gedicht!


Kerst: traditioneel met rood en groen

Een gezellig gedekte tafel speelt met Kerst een belangrijke rol. We besteden veel tijd aan het bereiden van de lekkerste recepten en aan tafel genieten we van al het heerlijke eten en van elkaars gezelschap!

Voor het echte kerstgevoel kiezen wij met Kerst voor tafeltextiel in de traditionele kleuren rood en groen afgewisseld met een kerstprint. We zetten ons mooiste servies en glaswerk op tafel en leggen het bestek voor alle gerechten naast de borden. En omdat we met zorg een uitgebreid kerstmenu samenstellen, leggen we op ieder bord een mooi menukaartje.

Wij houden van alle tradities rondom Kerst: samen de keuken in om dat bijzondere (familie)recept te maken, het speciale servies dat ieder jaar weer op tafel komt… Het zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met elkaar. Om je tafelgenoten nog wat beter te leren kennen, kan je tijdens het kerstdiner Dille’s kerstspel  spelen. Leuk om je familie of vrienden tussen de verschillende gangen door een aantal verrassende vragen te stellen!

Download hier de menukaartjes van Dille & Kamille.