Boodschappenlijst
Ingrediënten
- Voor 2,5 liter
- 875 g kruimige aardappelen
- 175 g ui
- 125 g venkel
- 175 g prei
- 75 g boter
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 laurierblaadje*
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 1,75 l groentebouillon
- 250 ml room
- Peper, zout en nootmuskaat*
- Bieslook
- Rasp van een citroen
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd in blokjes van ca. 2 bij 2 cm.
- Snijd de ui en venkel in blokjes van ca. 1 bij 1 cm en de prei in dunne ringen.
- Verhit de boter in een ruime soeppan en fruit de aardappelen en groenten licht aan.
- Voeg de knoflook, laurier, tijm en rozemarijn toe en fruit ook licht aan.
- Blus af met de bouillon en room en laat ca. 20 minuten zachtjes koken.
- Verwijder de kruiden en pureer de soep glad. Passeer vervolgens door een fijne puntzeef voor een extra zacht resultaat.
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en laat de soep minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.
- Serveer de vichyssoise koud en garneer met gesnipperde bieslook en een beetje citroenrasp.
Tip: Vichyssoise wordt meestal koud geserveerd, maar de soep is ook lekker om warm te eten!