Zomerrecepten: alles voor een heerlijke picknick
Van naanbrood met hummus tot een zomerse poké bowl met zalm, van zoete mangotaartjes tot een frambozen-mojito of aardbei-amandel smoothie: allemaal zomers en héél erg lekker. Dit zijn onze favoriete zomerrecepten!
1- Aardbei-amandel smoothie met rode biet

Voor 2 personen
Ingrediënten:
Deel 1
• 12 grote aardbeien
• 1 kleine gekookte rode biet
• 2 medjool dadels, ontpit
• een scheut citroensap
• 2 à 3 el water
Deel 2
• 75 gr amandelen, laat deze een nachtje weken in water
• 2 rijpe bananen
• 1 + ½ cup plantaardige melk (amandelmelk, kokosmelk of rijstmelk)
• enkele druppels amandelextract
Benodigdheden: blender, karaf, smoothie-glas, rietje.
Bereiding:
- Mix alle ingrediënten voor deel 1 in een blender en giet in een karaf.
- Spoel de blender goed af en mix alle ingrediënten voor deel 2.
- Vul een groot glas voor 1/3 met de aardbei-rode biet mix en voor 2/3 met de amandel/banaan mix.
- Serveer met een rietje en een takje verse munt.
2- Mojito met frambozen en prosecco

Voor 2 personen
Ingrediënten:
• 60 ml witte rum
• 120 ml prosecco
• 30 ml frambozensiroop
• sap van 1 limoen
• enkele blaadjes verse munt
• handvol verse frambozen
• ijsblokjes
Benodigdheden: cocktailshaker, zeefje, cocktailglazen, roerstaafje
Bereiding:
- Doe de siroop, het limoensap, de rum en enkele ijsblokjes in een cocktailshaker.
- Shake tot alles goed gemengd en koud is.
- Giet het drankje door een zeefje in een hoog cocktailglas en vul aan met prosecco.
- Werk af met enkele verse frambozen en een takje munt.
- Serveer meteen – proost!
3- Trio van hummus met geroosterde groenten en naanbrood

Ingrediënten:
voor de hummus met rode bieten
• 400 g kikkererwten (in blik) + 4 el ‘sap’ uit het blik
• 1 teentje look
• 3 el olijfolie
• 2 gekookte rode bietjes
• peper en zout
voor de hummus met paprika
• 400 g kikkererwten (in blik) + 4 el ‘sap’ uit het blik
• 1 teentje look
• 3 el olijfolie
• 4 el paprika tapenade (tip: deze kan je eventueel ook zelf maken door 2 rode paprika’s te roosteren in de oven en vervolgens fijn te mixen)
• ½ tl gerookt paprikapoeder
• peper en zout
Voor de hummus met pompoen
• 400 g kikkererwten (in blik) + 4 el ‘sap’ uit het blik
• 1 teentje look
• 3 el olijfolie
• 5 el pompoenpuree
• 1 tl currypoeder
• peper en zout
Voor de geroosterde dipgroenten
• 4 oranje wortelen
• 4 gele wortelen
• 4 paarse wortelen
• 2 pastinaken
• gerookte olijfolie
• honing
• peper en zout
Voor het naanbrood (4 stuks)
• 300 g zelfrijzende bloem
• 150 g Griekse yoghurt
• 100 ml olijfolie
• 1 teentje knoflook
• handvol komijnzaadjes
• versgemalen zwarte peper
• grof zeezout
Benodigdheden: snijmes, dunschiller, snijplank, bakpapier, ovenschaal, pollepel, kommen, deegroller, grillpan, bakkwastje, spatel, keukenmachine of blender
Bereiding:
Voor de geroosterde groenten
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Was de groenten en snijd ze in langwerpige stukjes.
- Leg ze in een met bakpapier beklede ovenschaal en bedruppel ze met wat gerookte olijfolie en honing.
- Breng op smaak met peper en grof zeezout.
- Roer alles goed om en laat ca. 35 minuten roosteren in de oven.
Voor de hummus
- Maak elke soort hummus volgens dezelfde bereidingswijze: mix de kikkererwten en het ‘sap’ samen met de look en de olijfolie in een keukenmachine.
- Doe er vervolgens de groenten en de kruiden bij en mix opnieuw glad.
- Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Voor het naanbrood
- Meng de bloem met de Griekse yoghurt tot een glad deeg.Kneed er de helft van de komijnzaadjes onder.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
- Rol elk deegballetje uit tot een plat naanbroodje.
- Meng in een kom de olijfolie met de geplette look, de rest van de komijnzaadjes, peper en zout.
- Zet de grillpan op het vuur en bestrijk met wat kruidenolie.
- Laat de pan goed heet worden.
- Bak de naanbroodjes in de hete pan en bestrijk ze met nog wat kruidenolie.
- Draai ze een keer om tijdens het bakken zodat beide kanten mooi goudbruin worden.
- Serveer de naanbroodjes warm bij de hummus en de geroosterde groenten.
4- Poké bowl met zalm

Voor 2 personen
Ingrediënten:
• 100 g verse zalmfilet zonder graten, in blokjes gesneden
• 4 radijsjes
• 1 wortel
• 1 courgette
• ½ avocado
• zwarte sesamzaadjes
• 1 bosuitje, fijngesneden
• snufje cayennepeper
• 60 g witte rijst (bv. sushirijst of basmatirijst)
• sojasaus en wasabi
Benodigdheden: kookpot/pan, snijmesje, snijplank, dunschiller, kommetjes
Bereiding:
- Kook de rijst gaar in gezouten water.
- Laat afkoelen.
- Was de radijsjes en snij ze in fijne schijfjes.
- Was ook de wortel en de courgette en snij ze in de lengte met een dunschiller in fijne plakken.
- Haal de avocado uit de schil en snij elke helft in schijfjes.
- Doe de rijst in een kommetje, schik er de wortel- en courgettereepjes, de schijfjes radijs, avocado en blokjes rauwe zalm op.
- Werk af met wat sesamzaadjes, het fijngesneden bosuitje en cayennepeper.
- Serveer naar smaak met sojasaus en wasabi.
5- Mango-passievruchtentaartjes

Voor 8 kleine taartjes
Ingrediënten:
Voor het deeg:
• 150 g boter
• 150 g suiker
• 300 g bloem
• 1 ei
• snuifje zout
Voor de mango-passievruchtencurd:
• 100 ml mango-passievruchtensap
• sap van 1 limoen
• 150 g suiker
• 125 g boter (op kamertemperatuur, in blokjes)
• 2 eieren
• 3 eidooiers
Om af te werken:
• enkele passievruchten• fruit naar keuze
Benodigdheden: garde, pollepel, mengkommen, steelpannetje, inmaakpot, plasticfolie, deegroller, taartvormpjes met losse bodem (dia 12 cm), bakkwastje, bakpapier, bakbonen, taartrooster
Bereiding:
- Maak eerst de curd: meng de eieren met de eidooiers, de suiker, boter, het mango-passievruchtensap en het limoensap.
- Verwarm dit mengsel au bain marie en blijf roeren tot de curd mooi indikt.
- Giet de curd in een glazen bokaal en laat afkoelen, hij zal nog extra indikken.
- Maak nu het deeg voor de taartjes: meng de boter met de suiker.
- Voeg het ei en het zout toe en meng goed.
- Meng er tot slot de bloem door en kneed tot een stevig deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
- Vet de taartvormpjes in en bekleed ze met het deeg.
- Leg er bakpapier en bakbonen op, en bak de taartjes zo’n 20 à 25 minuten in de oven.
- Laat de taartjes afkoelen, haal ze uit de vormpjes en vul ze met de mango-passievruchtencurd.
- Werk af met wat passievruchtenpulp en eventueel extra fruit naar keuze.
Deze recepten werden uitgewerkt voor Dille & Kamille door Ellen Charlotte Marie & Macaron Manon.