Zomerrecepten: alles voor een heerlijke picknick

Van naanbrood met hummus tot een zomerse poké bowl met zalm, van zoete mangotaartjes tot een frambozen-mojito of aardbei-amandel smoothie: allemaal zomers en héél erg lekker. Dit zijn onze favoriete zomerrecepten!

1- Aardbei-amandel smoothie met rode biet

Voor 2 personen

Ingrediënten:

Deel 1
• 12 grote aardbeien
• 1 kleine gekookte rode biet
• 2 medjool dadels, ontpit
• een scheut citroensap
• 2 à 3 el water

Deel 2
• 75 gr amandelen, laat deze een nachtje weken in water
• 2 rijpe bananen
• 1 + ½ cup plantaardige melk (amandelmelk, kokosmelk of rijstmelk)
• enkele druppels amandelextract

Benodigdheden: blender, karaf, smoothie-glasrietje.

Bereiding:

  1. Mix alle ingrediënten voor deel 1 in een blender en giet in een karaf.
  2. Spoel de blender goed af en mix alle ingrediënten voor deel 2.
  3. Vul een groot glas voor 1/3 met de aardbei-rode biet mix en voor 2/3 met de amandel/banaan mix.
  4. Serveer met een rietje en een takje verse munt.

2-   Mojito met frambozen en prosecco

Voor 2 personen

Ingrediënten:
• 60 ml witte rum
• 120 ml prosecco
• 30 ml frambozensiroop
• sap van 1 limoen
• enkele blaadjes verse munt
• handvol verse frambozen
• ijsblokjes

Benodigdheden: cocktailshakerzeefjecocktailglazenroerstaafje

Bereiding:

  1. Doe de siroop, het limoensap, de rum en enkele ijsblokjes in een cocktailshaker.
  2. Shake tot alles goed gemengd en koud is.
  3. Giet het drankje door een zeefje in een hoog cocktailglas en vul aan met prosecco.
  4. Werk af met enkele verse frambozen en een takje munt.
  5. Serveer meteen – proost!

3- Trio van hummus met geroosterde groenten en naanbrood

Ingrediënten:
voor de hummus met rode bieten
• 400 g kikkererwten (in blik) + 4 el ‘sap’ uit het blik
• 1 teentje look
• 3 el olijfolie
• 2 gekookte rode bietjes
• peper en zout

voor de hummus met paprika
• 400 g kikkererwten (in blik) + 4 el ‘sap’ uit het blik
• 1 teentje look
• 3 el olijfolie
• 4 el paprika tapenade (tip: deze kan je eventueel ook zelf maken door 2 rode paprika’s te roosteren in de oven en vervolgens fijn te mixen)
• ½ tl gerookt paprikapoeder
• peper en zout

Voor de hummus met pompoen
• 400 g kikkererwten (in blik) + 4 el ‘sap’ uit het blik
• 1 teentje look
• 3 el olijfolie
• 5 el pompoenpuree 
• 1 tl currypoeder
• peper en zout

Voor de geroosterde dipgroenten
• 4 oranje wortelen
• 4 gele wortelen
• 4 paarse wortelen
• 2 pastinaken
• gerookte olijfolie
• honing
• peper en zout

Voor het naanbrood (4 stuks)
• 300 g zelfrijzende bloem
• 150 g Griekse yoghurt
• 100 ml olijfolie
• 1 teentje knoflook
• handvol komijnzaadjes
• versgemalen zwarte peper
• grof zeezout

Benodigdheden: snijmes, dunschiller, snijplank, bakpapier, ovenschaal, pollepel, kommen, deegroller, grillpan, bakkwastje, spatel, keukenmachine of blender

Bereiding:
Voor de geroosterde groenten

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was de groenten en snijd ze in langwerpige stukjes.
  3. Leg ze in een met bakpapier beklede ovenschaal en bedruppel ze met wat gerookte olijfolie en honing.
  4. Breng op smaak met peper en grof zeezout.
  5. Roer alles goed om en laat ca. 35 minuten roosteren in de oven.


Voor de hummus

  1. Maak elke soort hummus volgens dezelfde bereidingswijze: mix de kikkererwten en het ‘sap’ samen met de look en de olijfolie in een keukenmachine.
  2. Doe er vervolgens de groenten en de kruiden bij en mix opnieuw glad.
  3. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

 

Voor het naanbrood

  1. Meng de bloem met de Griekse yoghurt tot een glad deeg.Kneed er de helft van de komijnzaadjes onder.
  2. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
  3. Rol elk deegballetje uit tot een plat naanbroodje.
  4. Meng in een kom de olijfolie met de geplette look, de rest van de komijnzaadjes, peper en zout.
  5. Zet de grillpan op het vuur en bestrijk met wat kruidenolie.
  6. Laat de pan goed heet worden.
  7. Bak de naanbroodjes in de hete pan en bestrijk ze met nog wat kruidenolie.
  8. Draai ze een keer om tijdens het bakken zodat beide kanten mooi goudbruin worden.
  9. Serveer de naanbroodjes warm bij de hummus en de geroosterde groenten.

4- Poké bowl met zalm

Voor 2 personen

Ingrediënten:
• 100 g verse zalmfilet zonder graten, in blokjes gesneden
• 4 radijsjes
• 1 wortel
• 1 courgette
• ½ avocado
• zwarte sesamzaadjes
• 1 bosuitje, fijngesneden
• snufje cayennepeper
• 60 g witte rijst (bv. sushirijst of basmatirijst)
• sojasaus en wasabi

Benodigdheden:
 kookpot/pan, snijmesjesnijplankdunschiller, kommetjes

Bereiding:

  1. Kook de rijst gaar in gezouten water.
  2. Laat afkoelen.
  3. Was de radijsjes en snij ze in fijne schijfjes.
  4. Was ook de wortel en de courgette en snij ze in de lengte met een dunschiller in fijne plakken.
  5. Haal de avocado uit de schil en snij elke helft in schijfjes.
  6. Doe de rijst in een kommetje, schik er de wortel- en courgettereepjes, de schijfjes radijs, avocado en blokjes rauwe zalm op.
  7. Werk af met wat sesamzaadjes, het fijngesneden bosuitje en cayennepeper.
  8. Serveer naar smaak met sojasaus en wasabi.

5- Mango-passievruchtentaartjes

Voor 8 kleine taartjes

Ingrediënten:

Voor het deeg:
• 150 g boter
• 150 g suiker
• 300 g bloem
• 1 ei
• snuifje zout

Voor de mango-passievruchtencurd:

• 100 ml mango-passievruchtensap
• sap van 1 limoen
• 150 g suiker
• 125 g boter (op kamertemperatuur, in blokjes)
• 2 eieren
• 3 eidooiers

Om af te werken:

• enkele passievruchten• fruit naar keuze

Benodigdheden: gardepollepel, mengkommen, steelpannetje, inmaakpot, plasticfolie, deegrollertaartvormpjes met losse bodem (dia 12 cm), bakkwastje, bakpapier, bakbonentaartrooster

Bereiding:

  1. Maak eerst de curd: meng de eieren met de eidooiers, de suiker, boter, het mango-passievruchtensap en het limoensap.
  2. Verwarm dit mengsel au bain marie en blijf roeren tot de curd mooi indikt.
  3. Giet de curd in een glazen bokaal en laat afkoelen, hij zal nog extra indikken.
  4. Maak nu het deeg voor de taartjes: meng de boter met de suiker.
  5. Voeg het ei en het zout toe en meng goed.
  6. Meng er tot slot de bloem door en kneed tot een stevig deeg.
  7. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur opstijven in de koelkast.
  8. Verwarm de oven voor op 180°C.
  9. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
  10. Vet de taartvormpjes in en bekleed ze met het deeg.
  11. Leg er bakpapier en bakbonen op, en bak de taartjes zo’n 20 à 25 minuten in de oven.
  12. Laat de taartjes afkoelen, haal ze uit de vormpjes en vul ze met de mango-passievruchtencurd.
  13. Werk af met wat passievruchtenpulp en eventueel extra fruit naar keuze.

Deze recepten werden uitgewerkt voor Dille & Kamille door Ellen Charlotte Marie & Macaron Manon.