Gegrilde venkel en perzik met verveine en feta

Deze zomerse salade met gegrilde venkel en perzik, verveine-dressing en feta heeft een heerlijke, geroosterde grillsmaak. Om als voor- of hoofdgerecht te serveren.



Aantal personen: 2

Boodschappenlijst

Ingrediënten

Venkel en perziken

  • 600 g venkel (ca. 3 knollen) met frisgroen loof  
  • 3 anijssterren*  
  • 30 g olijfolie* (ca. 3 el)  
  • 5 perziken, niet te rijp  

Verveine-dressing  

  • 100 g zonnebloemolie  
  • 25 g blaadjes verse verveine/citroenverbena   
  • 20 g citroensap (van ca. 1/2 citroen) 
  • 20 g limoensap (van ca. 1 limoen)  
  • 12 g witte balsamicoazijn* (ca. 1 el)  

Serveren  

  • 5 g verse kervelblaadjes  
  • 30 g feta  
  • 10 gerookte amandelen  

Benodigdheden

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding 

Venkel en perziken 

  1. Pluk het fijne, groene loof van de venkel en leg apart.  
  2. Verwijder de bovenste stelen van de venkel en halveer de knollen in de lengte.  
  3. Snij de onderkant van de venkel zodat de knolbladeren losvallen.  
  4. Breng een pan water met zout en de steranijs aan de kook en kook hierin de venkel ca. 5 minuten. De venkel moet nog een bite hebben.  
  5. Schep de stukken venkel uit de pan en laat uitdampen. Doe ze in een kom met 2 eetlepels olijfolie en schep goed om.  
  6. Zet de grillpan op het vuur en laat deze goed heet worden tot hij begint te roken.  
  7. Rooster de venkel ca. 5 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben.  
  8. Snij de perziken doormidden, verwijder de pit en snij de helften in plakken van 5 mm dik. Leg deze naast elkaar op een schaal en kwast ze aan één kant in met olijfolie.  
  9. Rooster de perziken 1 minuut per kant in de hete grillpan. Draai de plakjes halverwege een kwartslag zodat er een mooie ruit ontstaat.  

Verveine-dressing  

  1. Draai de zonnebloemolie met de verveine-blaadjes in de blender tot een frisgroene olie.  
  2. Haal de olie door een zeef en meng met het citroensap, limoensap en de witte balsamicoazijn.  

Serveren  

  1. Leg de geroosterde venkel en perzik om en om op een bord en verdeel er de verveine-dressing over.  
  2. Snij de gerookte amandelen in de lengte doormidden en verdeel ze over het bord.  
  3. Verbrokkel de feta over het bord en maak af met de kervelblaadjes en het groene venkelloof.  

Dit recept is afkomstig uit Groentefeest, het kookboek dat we - speciaal voor ons 50-jarig jubileum -  ontwikkelden in samenwerking met chef-kok Sidney Schutte.