Boodschappenlijst
Ingrediënten
Venkel en perziken
- 600 g venkel (ca. 3 knollen) met frisgroen loof
- 3 anijssterren*
- 30 g olijfolie* (ca. 3 el)
- 5 perziken, niet te rijp
Verveine-dressing
- 100 g zonnebloemolie
- 25 g blaadjes verse verveine/citroenverbena
- 20 g citroensap (van ca. 1/2 citroen)
- 20 g limoensap (van ca. 1 limoen)
- 12 g witte balsamicoazijn* (ca. 1 el)
Serveren
- 5 g verse kervelblaadjes
- 30 g feta
- 10 gerookte amandelen
Bereiding
Venkel en perziken
- Pluk het fijne, groene loof van de venkel en leg apart.
- Verwijder de bovenste stelen van de venkel en halveer de knollen in de lengte.
- Snij de onderkant van de venkel zodat de knolbladeren losvallen.
- Breng een pan water met zout en de steranijs aan de kook en kook hierin de venkel ca. 5 minuten. De venkel moet nog een bite hebben.
- Schep de stukken venkel uit de pan en laat uitdampen. Doe ze in een kom met 2 eetlepels olijfolie en schep goed om.
- Zet de grillpan op het vuur en laat deze goed heet worden tot hij begint te roken.
- Rooster de venkel ca. 5 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben.
- Snij de perziken doormidden, verwijder de pit en snij de helften in plakken van 5 mm dik. Leg deze naast elkaar op een schaal en kwast ze aan één kant in met olijfolie.
- Rooster de perziken 1 minuut per kant in de hete grillpan. Draai de plakjes halverwege een kwartslag zodat er een mooie ruit ontstaat.
Verveine-dressing
- Draai de zonnebloemolie met de verveine-blaadjes in de blender tot een frisgroene olie.
- Haal de olie door een zeef en meng met het citroensap, limoensap en de witte balsamicoazijn.
Serveren
- Leg de geroosterde venkel en perzik om en om op een bord en verdeel er de verveine-dressing over.
- Snij de gerookte amandelen in de lengte doormidden en verdeel ze over het bord.
- Verbrokkel de feta over het bord en maak af met de kervelblaadjes en het groene venkelloof.
Dit recept is afkomstig uit Groentefeest, het kookboek dat we - speciaal voor ons 50-jarig jubileum - ontwikkelden in samenwerking met chef-kok Sidney Schutte.