Feest van verbinding

De feestdagen zijn hét moment voor jaarlijks terugkerende tradities zoals samen de kerstboom versieren, met je vader de dag voor Kerst al beginnen met koken, op bezoek bij oma, je mooi aankleden voor het kerstdiner op school, op tweede kerstdag samen met de familie een winterwandeling maken en daarna lekker naar de bioscoop… Zou dat deze Kerst ook allemaal kunnen? Dit soort tradities zijn ijkpunten aan het eind van ieder jaar waar we ons op verheugen en die de band met je gezin, familie of vrienden versterken. Tradities, oude en nieuwe, horen bij Kerst en verbinden ons met de mensen om ons heen. Hopelijk kunnen we ook dit jaar, met de hele familie of vriendengroep, urenlang tafelen aan een feestelijk gedekte tafel en Kerst vieren zoals we dat gewend zijn en graag willen. Maar ook als dat niet kan, zoeken we de verbinding met elkaar en maken we er met het gezin, of klein gezelschap, een mooie Kerst van.

Aan tafel

Of we nu met een klein of groot gezelschap Kerst kunnen vieren: een echte kersttraditie is en blijft lekker eten! We staan uren in de keuken om daarna een heerlijk kerstontbijt- of diner op een feestelijk gedekte tafel te zetten. Aan tafel hebben we de tijd voor een goed gesprek en nemen we een moment voor reflectie en het opmaken van de balans. We blikken terug op het afgelopen jaar en kijken vooruit naar het nieuwe. Waar ben je het meest dankbaar voor? Wat zijn je plannen en ideeën voor het komende jaar? Maar ook, wat wens je de mensen die je lief hebt toe? En wat is jouw leukste herinnering van dit jaar? Of jullie mooiste moment samen?    

Een mooi gedekte tafel helpt, en nodigt uit, om tijdens de feestdagen de tijd te nemen om je in elkaar te verdiepen en je zo echt verbonden te voelen met de ander. En misschien worden dit soort momenten wel het begin van een nieuwe traditie!

Gelukshormonen

Al deze kersttradities, en tijd doorbrengen met elkaar, zorgen voor de aanmaak van gelukshormonen, ook wel neurotransmitters genoemd. Stofjes die ervoor zorgen dat miljoenen hersencellen met elkaar kunnen communiceren. Neem nu het stofje oxytocine. Dit is het gelukshormoon dat vrijkomt als je samen bent met geliefden, familieleden en vrienden. Het zorgt voor een sterkere band tussen jezelf en de mensen om je heen. Ook samen lachen is gezond! Het verbetert de bloedcirculatie en er komen heel wat endorfines vrij in je lichaam die zorgen voor een gelukzalig gevoel. 

Dille's kerstspel

Om de band met de mensen die je lief hebt nog wat meer te versterken tijdens de feestdagen, maakten wij een kerstspel met vragen voor een goed gesprek aan de kersttafel! 

Dankzij de 54 vragen van het spel leer je elkaar beter kennen en maak je even echt verbinding. Er zitten persoonlijke vragen bij, vragen om met elkaar te reflecteren op het afgelopen jaar en om je plannen en dromen te delen voor het nieuwe jaar, dilemma’s, vragen die ontroeren of juist aan het lachen maken, en nog veel meer. Want het is dus bewezen: positief onderling contact met de mensen die je lief hebt, en je verbonden voelen met een ander, maakt blij en gelukkig!