Tajine

De tajine is een traditionele kookpot uit Noord-Afrika die wordt gebruikt voor het berei- den van langzaam garende gerechten (tajine betekent letterlijk ‘suddergerecht’). Aardewerk neemt warmte traag en gelijkmatig op en houdt ze daarna lang vast. Dankzij de kegelvorm condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en druipt weer op het gerecht. Hierdoor hoef je nauwelijks vet toe te voegen, de ingrediënten garen in hun eigen kookvocht.

Vóór het eerste gebruik

Om barsten van de tajine bij hoge temperaturen tegen te gaan, raden wij het volgende aan:

  • Zet je tajine vóór het eerste gebruik 24 uur in water. Als je de tajine niet zo vaak gebruikt, kan je hem het best elke keer een uur in water zetten voordat je begint met koken.
  • Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel).Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.

Gebruiksaanwijzing

  • De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv. niet rechtstreeks uit de koelkast op het vuur plaatsen of onder koud water houden als de tajine net uit de oven komt).
  • Zet een warme tajine altijd op een onderzetter op tafel of aanrechtblad.
  • De basis van koken met de tajine is eenvoudig: snijd alle ingrediënten in grove stukken en zet de schaal van de tajine op een laag vuur. Schenk er olie in. Leg, als de schaal goed warm is, alle ingrediënten in laagjes erin. Vlees onder- op (bak het vlees eerst bruin in een ge- wone pan), dan de groenten (groenten met een langere gaartijd in het midden leggen) en bovenop de kruiden. Zet het deksel op de schaal en laat op een laag vuur sudderen (tot alles gaar is). Roer af en toe voorzichtig om.

Onderhoud

  • Was je tajine met de hand af met een beetje afwasmiddel en warm water. Gebruik een niet-metalen borstel en laat het aardewerk niet in water staan. Laat de schaal goed drogen om schimmel te voorkomen.