Gevulde speculaas
Voor 6 tot 8 stukken
Ingrediënten
Voor de speculaas
- 200 g bloem
- 2 el bakpoeder
- 50 g rietsuiker
- 50 g bruine basterdsuiker
- 100 g boter
- 2 el speculaaskruiden
- Snuf zout
- 5 el melk
Voor de vulling
- 200 g amandelmeel
- 200 g kristalsuiker
- 1 ei + wat extra om te bestrijken
- Rasp en sap van 1 biologische citroen
- Handjevol amandelen, ter garnering
Benodigdheden: kommen, deegroller, snijmes, bakplaat, bakpapier, bakkwastje, taartrooster
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Meng voor de speculaas alle ingrediënten tot een kruimelig deeg.
- Voeg steeds een beetje melk toe tot je een glad deeg bekomt.
- Vorm een balletje van het deeg en laat het rusten.
- Meng voor de vulling het amandelmeel met de suiker, het ei en de sap en rasp van de citroen.
- Rol nu je speculaasdeeg uit op een bebloemd werkblad tot een rechthoek met een dikte van 5 mm.
- Snijd het deeg in twee gelijke stukken.
- Leg een van de twee deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en besmeer met de amandelvulling. Dit mag een redelijk dikke laag zijn van ongeveer een centimeter dik.
- Leg de andere deegplak erbovenop en bestrijk met wat geklutst ei.
- Druk dan de amandelen erin en bak de gevulde speculaas in 20 tot 25 minuten gaar.
- Laat helemaal afkoelen voordat je het in stukken snijdt.
Dit recept komt uit het boek ‘Strooigoed’ van Anne-Marij de Koning.