Duurzame initiatieven en hotspots in Nederland en België

In Nederland en België gooien we ontzettend veel weg, en daar zit ook een heleboel tussen wat eenvoudig gerepareerd zou kunnen worden. Maar helaas weten veel mensen niet hoe dat moet, of waar ze moeten beginnen. En laten er nou een heleboel mooie (online) initiatieven en zelfs hotspots zijn waar je naartoe kunt voor reparaties. Door het hele land!

Repair cafés

Repair cafés zijn gratis toegankelijke locaties die draaien om (samen) repareren. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op van alles en nog wat: kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed… Ook zijn er deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en –vaardigheden om je eventueel te helpen. Neem er een lekkere kop koffie of thee bij, help elkaar een handje of doe wat inspiratie op aan de leestafel. Hier vind je boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Je vindt Repair Cafés op honderden plaatsen in Nederland en België. Bezoek er een bij jou in de buurt, of start er zelf een!

Ruilen, verkopen of freecycling (gratis weggeven)

Gratis ophalen of wegbrengen, ruilen en weggeven. Heel veel tweedehands spullen (ver)koop je (of kun je gratis ophalen of weggeven) via Facebook. Zowel in België als Nederland zijn verschillende betrouwbare groepen actief waarin spullen gratis of tegen een zacht prijsje worden aangeboden.

Tweedehands meubels (ver)kopen

Reliving gelooft in een ideale wereld waarin er gedacht wordt in een circulaire consumptievorm, waarin er bewust met onze afvalstromen omgegaan wordt, en meer geluk toekennen aan tweedehands artikelen dan nieuwe producten. Via hun site kun je op een veilige manier tweedehands meubels (ver)kopen. Handig!

Broodnodig: een oplossing voor broodafval

Wereldwijd gooien we een derde van al ons voedsel weg, en brood staat steevast in de top 3 van voedselverspilling. Bovendien is weggegooid brood één van de belangrijkste oorzaken voor ongedierte in de stad, zoals ratten. Het Rotterdamse bedrijf BroodNodig heeft een oplossing voor het broodafvalprobleem: de BroodNodig010. Zij zetten met behulp van bacteriën broodafval om in biogas! Lees hier meer over dit geweldige initiatief. 

‘Red’ eten met Too Good To Go

Too Good To Go is een handige app waarmee je gemakkelijk kunt bijdragen in de strijd tegen voedselverspilling. Terwijl je geniet van overheerlijk eten voor een leuk prijsje, steun je de lokale ondernemer. En ondernemer heeft minder verspilling én krijgt nieuwe klanten over de vloer. Goed voor jou, lokale ondernemers en de wereld. Win-win-win! Ook geeft de app inspiratie om actie te ondernemen tegen voedselverspilling. 

Repareer ’t zelf met iFixit

iFixit is een wiki-gebaseerde site die toont dat je bijna alles kunt repareren en hiermee afval vermindert. Je vindt hier handige reparatiehandleidingen voor allerlei spullen en apparatuur. En de site geeft iedereen de mogelijkheid om hun technische expertise te delen met de rest van de wereld, want je kunt zelf ook handleidingen toevoegen of bestaande handleidingen bewerken als je er zelf ook veel van weet. 

Jouw initiatief hier?

Heb jij nou ook een duurzaam (lokaal) initiatief opgezet in België of Nederland? Een Instagramaccount met allerlei recycletips bijvoorbeeld, een podcast met zero waste tips of juist een initiatief waarbij je samen afval en plastic opruimt? Laat het ons zeker weten via Instagram of e-mail, dan kunnen we deze delen!