Duurzame onderhoudstips: zo blijven je spullen lang mooi!

Als je goed voor je spullen zorgt, doe je er langer mee. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook gewoon fijn! Een houten plank, of pollepels, die je al sinds je studententijd hebt, of een paar mooie schoenen, of wollen trui, waar je heel blij mee bent: zorg er goed voor en je hebt er jaren plezier van. Hieronder lees je onze onderhoud-tips. 

Onze wrijfwas voor hout bestaat uit bijenwas en lijnzaadolie. Hierdoor kan je er niet alleen houten meubels en vloeren, maar ook snijplanken en pollepels van hout mee invetten en onderhouden! 

Je houten snijplank, bijvoorbeeld, wordt vaak en intensief gebruikt. Er wordt op gesneden met scherpe messen en je spoelt hem afwisselend af met warm of koud water. Houten snijplanken krijgen dus flink wat te verduren en kunnen daarom wel wat onderhoud gebruiken.

De lijnzaadolie uit onze wrijfwas zorgt voor een beschermlaagje op het hout waardoor water er niet in kan trekken, maar het hout wel kan blijven ‘ademen’. De bijenwas zorgt voor een ondoordringbare laag waardoor voedsel en bacteriën minder kans krijgen om in de plank binnen te dringen. Door het regelmatige gebruik van een snijplank, verdwijnt dit laagje echter ook weer. Zo nu en dan je plank, of pollepels, even opnieuw invetten en je houten keukengerei gaat heel lang mee!

Gebruik: met een zachte doek aanbrengen en laten intrekken. Nawrijven met een schone doek om overtollige was op te nemen.


Cederhout en lavendel: hulp bij motten! 

Niks is zo erg als wanneer je een mooie trui uit de kast haalt en er gaatjes in blijken te zitten van motten. Zonde! Je kunt hier gelukkig wel wat aan doen. 

Motten houden bijvoorbeeld niet van de geur van cederhout. Leg daarom eens één van onze cederhouten producten tussen je kleding of in de linnenkast. Een paar balletjes, een blokje of een staafje: ze hebben allemaal dezelfde motten-afstotende werking.  

Wanneer de geur van het cederhout begint te vervagen, kan je het met schuurpapier licht opschuren. Hierdoor komt de geur weer vrij en dat is dus precies waar de motten niet van houden!

Ook lavendel is een natuurlijk product dat motten weert uit lades en kasten. Leg een zakje gedroogde lavendel tussen je kleding of lakens, of druppel wat pure essentiële lavendel olie op een blokje cederhout. Bijkomend voordeel: lavendel houdt niet alleen de motten op afstand, maar zorgt er ook voor dat alles heerlijk blijft ruiken!   


Tips voor het onderhouden van kleding en schoenen 

Schoenen, van laarsjes tot sneakers, behouden veel langer hun vorm wanneer je er schoenspanners in doet. 

Verder is het schoonhouden van je schoenen een belangrijk onderdeel van het onderhoud ervan. Witte sneakers krijg je bijvoorbeeld weer wit met dubbelkoolzure soda en de veters met sodiumpercarbonaat


Een mooie jas, van goede kwaliteit, kan jaren meegaan. En ook voor een jas kan je goed zorgen! Een jas met een stevige, zwaardere stof kan je bijvoorbeeld onderhouden met onze kledingontpiller waarmee je pluizen kunt verwijderen.

Dit doe je door de stof zachtjes van boven naar beneden te kammen, in de draadrichting van de stof, om zo de stof te ontpillen.

Let op: niet geschikt voor delicate stoffen en dunne breisels!

Als je kanten shirtjes, beha’s en andere delicate stoffen voorzichtig wast, blijven ze veel langer mooi. Doe al dit soort was in dit waszakje en je mooie kleding gaat een stuk langer mee! 


Diatomeeënaarde tegen vocht en geurtjes

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar onze hangers van diatomeeënaarde onttrekken op een milieuvriendelijke manier vocht en geurtjes uit kleding, schoenen en linnengoed. Ook werken ze tegen beestjes, zoals zilver- en papiervisjes die erg van vocht houden. Hierdoor zijn deze vochtvreters ideaal om tussen je kleding, of in een kast met linnengoed, te hangen. Zo blijft alles goed droog en fris.

Daarbij gaan al onze zelfdrogende producten van diatomeeënaarde heel lang mee: bij verminderde werking spoel je ze eenvoudig af met warm water en laat je ze in de zon drogen. Hierna is de werking weer optimaal!

Bekijk alle artikelen