Winterkleding opruimen in de lente

De lente is hét moment om de kledingkast onder handen te nemen. We sorteren onze kleding, ruimen dikke truien en warme laarzen op en zorgen dat alles weer fris is. Zo is er ruimte in je (schone) kast voor kleding en schoenen die je dit seizoen veel draagt.

We beginnen met het leeghalen van de kast. Zorg voor genoeg ruimte op de vloer of op het bed om alle kleding op te leggen en te sorteren. Maak verschillende stapels van:

 • kleding die schoon is en die je vaak draagt
 • kleding die gedragen (en niet meer helemaal schoon) is
 • kleding die gerepareerd moet worden of kledingstukken die vol zitten met pluisjes (pillen)
 • kleding die je dit seizoen (of al langer) niet hebt gedragen

Maak de kast en lades schoon met de stofzuiger of een stofdoek en neem alles vervolgens af met een sopje. Vergeet niet de handvatten van de kast en de lades mee te nemen. Lees in deze blog welke sopjes en allesreinigers je maakt met onze natuurlijke schoonmaakmiddelen >

Doe de stapel met winterkleding die schoon is, en die je volgende winter weer wilt gaan dragen, in een grote, luchtdichte doos of kledingzak en doe er balletjes cederhout en/of gedroogde lavendel bij. Motten houden namelijk niet van deze geur. Je kunt ook onze geur- en vochtvreters van kiezelaarde gebruiken. Deze bolletjes nemen vocht en geurtjes op waardoor je kleding minder aantrekkelijk is voor motten, schimmel en zilvervisjes.

Pak nu de stapel met kleding die gewassen moet worden. Lees voordat je kleding gaat wassen altijd eerst de wasvoorschriften om erachter te komen hoe je een kledingstuk het beste kunt wassen. Kleding van tere stoffen als wol en zijde kun je bijvoorbeeld beter niet wassen en/of behandelen met vlekkenzeep. Onze tips:

 • Een sopje voor de handwas maak je door een handje zeepvlokken op te lossen in wat kokend water. Vervolgens doe je er (warm of koud) water bij tot je een emmer hebt van ongeveer 5 liter.  Spoel de kleding na de handwas nog even goed uit.
 • Om (vet)vlekken uit kleding te verwijderen, smeer je ze in met vlekkenzeep die je vervolgens 15 tot 30 minuten laat intrekken. Voor vetvlekken gebruik je warm water (zo warm als de stof toelaat, controleer hiervoor het wasvoorschrift). Voorbeelden van vetvlekken zijn boter en olie, sauzen en dressings, mayonaise en mosterd, chocolade en ketchup. Voor eiwithoudende vlekken als bloed kan je het beste koud water gebruiken. Je kunt de vlek voor bewerking met de zeep al even sprayen met wat water. 
 • Bij kleding met veel vlekken, of bij een berg witte was, kun je een schepje sodiumpercarbonaat in de wasmachine doen. Sodiumpercarbonaat bruist de vlek weg, het is niet blekend en dus ook veilig voor gekleurde kleding. Om geurtjes effectief te verwijderen uit kleding, doe je een schepje dubbelkoolzure soda in de wasmachine. Het is niet nodig om beide middelen toe te voegen. Als er hardnekkige vlekken in de kleding zijn blijven zitten, kun je deze nabehandelen met vlekkenzeep.

We gaan verder met de stapel kleding die reparaties nodig heeft. Met onze kledingontpiller haal je pluisjes ('pillen') van je wollen kleding. Zo blijft deze langer mooi. Test eerst op een klein stukje stof of de weefsels niet te teer zijn. Breng kleding die je niet zelf kunt herstellen naar een kleermaker, een handig familielid met naaimachine of het repaircafe. Zorg wel dat de kleding schoon is voor je het wegbrengt. 

Nu is het tijd voor de vierde stapel, de kleding die je lange tijd niet hebt gedragen. Als je op een kledingstuk bent uitgekeken, kun je deze kleding (schoon) doneren. Bijvoorbeeld aan de kringloopwinkel. Of breng het naar een tweedehandswinkel, wie weet levert het nog iets op! Twijfel je nog of je afscheid wilt nemen van bepaalde kledingstukken? Berg ze dan op en bekijk ze in het najaar (bij de volgende kledingwissel) nog eens. Tip: draag je een bepaalde broek, rok of blouse niet omdat je het nergens mee kunt combineren? Neem het kledingstuk dan mee naar een kledingwinkel en vraag om advies.

Witte sneakers maak je schoon door ze voorzichtig in te smeren met een papje van 2 eetlepels dubbelkoolzure soda en een paar eetlepels water (de soda moet net onder water staan). Tijdens het schoonmaken kun je af en toe water toevoegen als het mengsel te droog wordt. Borstel vervolgens voorzichtig over de vuile plekken en spoel het borsteltje tijdens het schoonmaken af en toe om. Zo voorkom je dat je het vuil zich verplaatst. Haal de dubbelkoolzure soda weg met een schoon (licht vochtig) doekje. Heb je iets over van het papje van dubbelkoolzure soda en water? Gooi het niet weg, je kunt hier bijvoorbeeld nog de wasbak mee schoonmaken!

Onze tips:

 • Leg voor je begint een oude krant onder de sneakers en doe eventueel een schort om of trek oude kleding aan. De soda kan namelijk gaan spetteren.
 • Heb je sneakers van leer? Test dan altijd eerst op een onopvallend plekje en ga niet te hard met het borsteltje over het leer. Er zit namelijk een laagje witte verf op dat kan beschadigen. Laat leer na het schoonmaken altijd heel goed drogen.
 • Suede sneakers maak je liever niet nat, vlekken uit dit materiaal kun je bijvoorbeeld verwijderen met een suède borsteltje.
 • Heb je sneakers die niet meer zo fris ruiken? Strooi er dan flink wat dubbelkoolzure soda in, laat een paar uur staan en zuig de soda op met de stofzuiger. Om nieuwe geurtjes tegen te gaan, kun je er een geur- en vochtvreter van kiezelaarde in doen.

Poets leren schoenen voordat je ze opruimt en doe er schoenspanners in. Zijn de hakken versleten? Breng ze dan eerst naar de schoenmaker voor kleine reparaties. Dan zijn ze in het najaar meteen weer klaar om te gebruiken!

Meer tips voor de was:

 • Wist je dat je in veel van onze winkels zelf wasmiddel en wasverzachter kunt tappen? Lees hier meer >
 • Gebruik een scheut natuurazijn in plaats van wasverzachter. Goed voor je kleding, het milieu én de wasmachine. Natuurazijn helpt namelijk kalkaanslag tegen te gaan. De azijn laat geen geur achter in de schone was.
 • En de belangrijkste tip: lees voordat je kleding gaat wassen altijd eerst het wasvoorschrift of test, bij twijfel, vlekkenzeep eerst voorzichtig op een klein stukje stof. 

Deze schoonmaakmiddelen gebruiken we:

Zeepvlokken

Je gebruikt ze voor een schone was en voor allerlei poetsklusjes in huis. De zeep heeft olijfolie als basis en is dus heel mild, ook voor tere stoffen en de gevoelige huid. Gebruik de vlokken voor de machinewas (ca. 75 gram in de trommel) of los een handje vlokken op in heet water, en vul vervolgens aan tot 5 liter, voor de handwas.

Duurzame vocht- en geurvreters van kiezelaarde

Onze artikelen van diatomeeënaarde onttrekken op een milieuvriendelijke manier vocht en geurtjes. Ook werken ze tegen beestjes, zoals zilver- en papiervisjes die erg van vocht houden. Er zijn balletjes, schaaltjes en hangers van kiezelaarde zodat je ze voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in vies ruikende schoenen, om shampoobars op te leggen of in een kleding- of linnenkast. 

Terre de Sommières vlekkenzeep

‘Terre de Sommières’ is een natuurlijke klei met sterk reinigende eigenschappen. Deze vlekkenzeep is uitermate geschikt voor het uit textiel verwijderen van bijvoorbeeld fruit-, koffie-, thee-, inkt-, gras-, bloed- en wijnvlekken.

Vlekkenzeep

Deze vegan vlekkenzeep ruikt lekker fris en is goed te raspen. Handig voor als je het toe wil voegen aan de gewone was. De zeep droogt ook weer goed op na gebruik.

Dubbelkoolzure soda

Dubbelkoolzure soda ontvet en verheldert. Het kan ook voor de gekleurde was worden gebruikt. Ook helpt soda tegen vervelende geurtjes. Dubbelkoolzure soda kom je ook tegen als baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat. De soda die we hier gebruiken om schoon te maken, is niet geschikt voor consumptie.

Sodiumpercarbonaat

Een krachtige reiniger die vlekken verwijdert uit de witte was en wit wasgoed echt wit houdt. Sodiumpercarbonaat bruist de vlek weg, het is niet blekend en dus ook veilig om te gebruiken voor gekleurde kleding. Doordat het een desinfecterende werking heeft, kun je het ook gebruiken voor het schoonmaken van de koelkast, de kattenbak, het reinigen van voegen en nog veel meer.