Brioche vlechtbrood met rozijnen

Voor 1 brood
Ingrediënten:
• 1/3 cup vanillesuiker
• 5 g gedroogde gist*
• snuifje zout*
• 4 cups zelfrijzende bloem
• ½ cup water
• ½ cup melk
• 1/3 cup boter
• 1 cup rozijnen
• 4 el abrikozenconfituur*
• 3 el water
Benodigdheden: set maatpannetjes (cups)*, keukenrobot met deeghaak
of handmixer, mengkom*, steelpannetje*, pollepel*, schone theedoek*,
deegroller*, rechthoekige bakvorm* (20 cm lengte), bakkwastje*, aluminiumfolie
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Zet een keukenrobot met deeghaak klaar (of gebruik een handmixer).
- Doe de vanillesuiker, de gist, het zout en 1 kopje bloem in de mengkom en meng goed.
- Verwarm de melk en de boter op een zacht vuurtje tot de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot het mengsel lauw is.
- Meng het nadien onder de droge ingrediënten in de mengkom en mix zachtjes.
- Voeg er beetje bij beetje de bloem aan toe tot je een glad deeg krijgt.
- Mix het deeg tot je een mooie deegbal krijgt.
- Vet een kom in en leg de deegbal hierin.
- Dek af met een schone theedoek en laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen op een droge plaats. Het deeg moet verdubbeld zijn in grootte.
- Neem het gerezen deeg en sla erin met je vuist. Rol het op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek.
- Strooi hier de rozijnen op.
- Rol het deeg op tot een mooie rol (start aan de korte zijde).
- Snijd de rol in twee. Vlecht er dan een brood mee.
- Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier en leg het brood er voorzichtig in.
- Dek af met een schone theedoek en laat het brood nog een uur rijzen.
- Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
- Bak het brood 40 à 45 minuten in de voorverwarmde oven tot het goudbruin ziet. Tip: als het brood te snel kleurt kan je er wat aluminiumfolie opleggen zodat het wel verder bakt maar bovenaan niet verder kleurt.
- Laat het vlechtbrood afkoelen in de vorm.
- Warm intussen wat abrikozenconfituur op in een steelpannetje.
- Bestrijk het brood met de warme confituur voor een extra glanzend effect.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.