Feestelijke madeleines 

Madeleines zijn schelpvormige cakejes, afkomstig uit Frankrijk. Met dit recept maak je twee feestelijke soorten: met vijf kruidenpoeder en met vanille-extract en pistachecrème. 



Bereidingstijd: 45 minuten

Boodschappenlijst

Ingrediënten

Voor 16 madeleines 

  • 150 g boter (in gelijke stukken gesneden)  
    + extra om in te vetten 
  • 65 g bloem + extra om te bestuiven 
  • 65 g amandelpoeder 
  • 2 g bakpoeder
  • 185 g poedersuiker 
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 150 g eiwit (stijf geklopt) 

Benodigdheden

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180° C. 
  2. Smelt de boter op middelhoog vuur al roerend tot een lichtbruine ‘beurre noisette’. Haal van het vuur en laat iets afkoelen tot de boter nog net vloeibaar is. 
  3. Meng de bloem, amandelpoeder, bakpoeder, poedersuiker en vijfkruidenpoeder door elkaar. 
  4. Voeg beetje bij beetje het eiwit toe en als laatste de afgekoelde beurre noisette. Roer goed door. 
  5. Vet de vorm in, bestuif met bloem en schep het beslag erin (niet te vol). Dit gaat makkelijk met twee theelepels of met een spuitzak*. 
  6. Bak de madeleines in ongeveer 10 minuten goudbruin. Haal ze uit de vorm en laat afkoelen op het rooster. 
  7. Vet de vorm opnieuw in, bestuif weer met bloem, vul met beslag en bak de rest van de madeleines. 

Variatietip: vervang het vijfkruidenpoeder door 1 tl vanille-extract* en doop de madeleines, als ze zijn afgekoeld, in crema al pistacchio*. Decoreer met verkruimelde pistachenootjes. 

Bekijk onze artikelen