Gekonfijte citroenen met tijm en olijfolie

Voor deze gekonfijte citroenen heb je voornamelijk een beetje geduld nodig, want ze zijn eenvoudig te bereiden. Na 2 weken wachten heb je dan een pot vol met bijzondere smaakmakers! Wij gebruiken in dit recept de zacht-fruitige extra virgen olijfolie uit het Noord-Spaanse Aragón, gemaakt van kleine, aromatische Arbequina olijven. Deze olijfolie van hoge kwaliteit is een perfecte aanvulling op het zout en het zuur van de gepekelde citroen en geeft een milde smaak.

Ingrediënten:

Benodigdheden: snijmesje*, schaal*, weckpot*

*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Was de citroenen zorgvuldig, snij de twee uiteinden eraf en snij de rest van de citroen in plakken van ongeveer 1 cm dikte.
  2. Leg ze in een schaal op een laag zout en bestrooi ook de bovenkant met zout.
  3. Laat het zout 24 uur inwerken en spoel daarna de plakjes af. Het zeezout kun je daarna even drogen (in een warme oven gaat dat sneller) en nog gebruiken over bijvoorbeeld gegrilde groente.
  4. Laat ze op keukenpapier goed drogen.
  5. Stapel de schijfjes op in een schone weckpot, terwijl je er steeds wat tijm op strooit.
  6. Voeg de olie toe tot alles onder staat.
  7. Zet minimaal 2 weken weg voor je de citroenen in je gerechten gebruikt. De olijfolie die in de pot achterblijft, kun je daarna nog gebruiken, bijvoorbeeld als dressing over een salade.

Tip! Deze citroenschijfjes zijn lekker bij kabeljauw uit de oven in een mengsel met wat geroosterde paprika, ansjovis, kappertjes en gedroogde tomaat. Of gebruik stukjes citroen in een couscous schotel.