Charlotte Russe met pistache-bavarois en chocolade hulstblaadjes

Charlotte Russe met pistache-bavarois en chocolade hulstblaadjes

6-8 personen
60 min. (+ 6u opstijven)

Ingrediënten

 • 2 à 3 pakken lange vingers
 • 225 gr witte chocolade
 • 100 gr suiker
 • 500 ml slagroom
 • 500 ml volle kwark
 • 10 blaadjes gelatine
 • 2 vanillestokjes of 2 eetlepels vanille extract
 • 1 potje pistachecrème
 • 100 gr ongezouten gepelde pistachenootjes
 • chocolade hulstblaadjes (zie tip)

Ook nodig

Zo maak je het:

 1. Bekleed de bodem van de springvorm met huishoudfolie. Leg hierop een laag lange vingers, suikerkant naar beneden. Laat de kwark op kamertemperatuur komen.
 2. Week de blaadjes gelatine 10 min. in ruim koud water. Breek de witte chocolade in kleine stukjes.
 3. Smelt 175 gram witte chocolade au bain-marie.*
 4. Verwarm 100 ml slagroom op laag vuur. Snijd de vanillestokjes open, schraap het merg eruit en voeg allebei toe aan de room. Laat 10 min. trekken, het mag niet koken. Haal van het vuur en verwijder de vanillestokjes.
 5. Knijp de gelatine goed uit, voeg in delen toe aan de warme room en laat al roerend oplossen. Haal van het vuur. Klop ondertussen de rest van de slagroom met de suiker lobbig stijf.
 6. Meng de gesmolten chocolade langzaam met de warme slagroom, roer goed door en laat iets afkoelen.
 7. Giet beetje bij beetje, in een dun straaltje het chocolade-gelatinemengsel bij de kwark en klop met de mixer tot een gladde massa. Spatel er daarna de geklopte slagroom en 4 eetl. (of meer naar smaak) pistachecrème door: dit is je bavarois. Schep de helft in de springvorm. Leg weer een laagje lange vingers op de bavarois en vul af met de rest van de bavarois. Let op: je moet ca. 1 pak lange vingers overhouden voor het ‘bekleden’ van de Charlotte.
 8. Laat de bavarois tenminste 6 uur in de koelkast opstijven.
 9. Snijd de randen van de bavarois los met een scherp mes. Leg het bord er bovenop. Pak de vorm en het bord met 2 handen vast en keer het geheel voorzichtig om. Verwijder de folie en keer vervolgens nogmaals om op de serveerschaal: nu heb je de lange vingers weer als bodem.
 10. Smelt de rest van de witte chocolade au bain-marie.* Plak hiermee de resterende lange vingers met de suikerkant naar buiten tegen de zijkant van de bavarois. Garneer eventueel met extra
  pistachecrème op de bavarois.
 11. Strik de lange vingers vast met een mooi lint. Hak de pistachenootjes tot kruim en strooi over de Charlotte. Garneer met chocolade hulstblaadjes.

Tip: Zelfgemaakte hulstblaadjes van chocolade

Ingrediënten:

 • 5-7 hulstblaadjes uit de tuin
 • 100 gr pure chocolade

Zo maak je het:

 1. Was de blaadjes, dep ze droog en leg 30 min. in de vriezer.
 2. Smelt de pure chocolade au bain-marie* en doop 1 kant van elk blaadje in de chocolade. Leg ze 1/2 u terug in de vriezer.
 3. Trek heel voorzichtig de hulst los van de chocolade. Bewaar de chocoladeblaadjes tot gebruik in de koelkast.

*Au bain-marie

Breng in een steelpan een laag water heel zachtjes aan de kook. Zet er een grote kom op, doe daar de chocolade in en laat smelten.
Let op: De kom moet groter zijn dan de pan. Zorg dat het water de kom niet raakt en dat er geen stoom vrijkomt, anders kan witte chocolade stollen.