WeckenBij het wecken worden met vruchten of groenten gevulde weckpotten in een ketel water gekookt, zodat alle lucht uit de pot ontsnapt en er een vacuüm ontstaat. De inhoud kan zo niet meer bederven door contact met de lucht, en wordt dankzij verhitting gesteriliseerd. Bij Dille & Kamille kan je voor het  wecken kiezen tussen weckpotten met rubberen ring en veerklemmetjes of  inmaakpotten met schroefdeksel.
 

Werkwijze

• Steriliseer de potten en vul ze nadien met rauwe of gekookte fruit- en groentemengsels. Vul de potten tot ca. 1 cm onder de rand.

• Om fruit te wecken, bv. aardbeien, bessen, abrikozen, kersen en pruimen, gebruik je suikersiroop. Los hiervoor 4 kopjes suiker op in 6 kopjes kokend water. Vul je weckpotten tot net onder de helft met de siroop en voeg schoongemaakte en in stukken gesneden vruchten toe. Weck de afgesloten potten vervolgens gedurende 30 minuten op 85°-95°C. Laat de potten na gebruik snel afkoelen, zodat de vruchten stevig blijven.

•  Sluit de potten af met de weckringen en de klemmetjes en zet ze in een grote pan; draai een theedoek rond de potten zodat ze elkaar niet raken. Vul de pan met water totdat alle potjes onder staan en laat koken zoals aangegeven in het recept. Verschillende groente- en fruitsoorten hebben elk hun eigen ‘wecktijd’. Laat de potten afkoelen in het water voor je ze verder laat afkoelen op een houten plank. Zet ze - om barsten te voorkomen - niet op een koud stenen aanrecht!

•  Verwijder de veerklemmetjes zodra de potten volledig zijn afgekoeld. Als het deksel stevig blijft zitten, weet je dat de inhoud vacuüm is bewaard. Gooi, als het deksel los zit, de inhoud weg.