Nationale tuinvogeltelling in Nederland en België

Ook dit jaar gaan we weer vogels tellen in onze tuin of op ons balkon. In Nederland doen we dit tijdens de Nationale Tuinvogeltelling (26, 27 en 28 januari) en in België in Het Grote Vogelweekend (27 en 28 januari). Meedoen is leuk, makkelijk én heel nuttig. Het levert belangrijke informatie op over de aantallen vogels, en de verschillende soorten, die onze tuinen in de winter bezoeken. Dus hoe meer er geteld wordt, hoe beter! Doe jij ook mee?

Alvast wat tips:

  • Kijk op de site van Vogelbescherming (Nederland) of Natuurpunt (België) voor de spelregels en een online telformulier of gratis tuinvogel-app.
  • Zet een makkelijke stoel klaar voor je raam, kop thee erbij, misschien een verrekijker en vogelgids en natuurlijk een tellijstje.
  • Wil je een indrukwekkend telresultaat en dus een tuin vol vogels? Zorg dan – liefst ruim van tevoren – voor voldoende voedsel en schoon drinkwater. Kijk hier voor onze voedertips.
  • Hoeveel vogels je ziet, hangt ook van het weer af. Op een droge dag is het bijvoorbeeld drukker dan bij regen. Koud weer lokt vogels naar je voederplank, terwijl ze op milde dagen voldoende eten in de natuur kunnen vinden.
  • Ook waar je woont heeft invloed op het vogelbezoek. Woon je vlakbij een bos, of grenst je tuin aan een park? Dan zal je meer en ook andere soorten te zien krijgen dan in een net nieuw gebouwde wijk met nog onvolgroeide bomen en struiken.

Veel plezier en succes!


Tips en inspiratie