DIY: Reinigingstabletten van soda voor het toilet

Wil je je wc schoonmaken met soda? Met deze reinigingstabletten op basis van dubbelkoolzure soda maak je op een milieuvriendelijke manier het toilet schoon. Gooi één tablet per keer in de wc en laat een tijdje bruisen. Nog even boenen en het toilet is weer helemaal schoon en fris zonder allerlei chemische schoonmaakmiddelen!

Benodigdheden:

*Deze soda is niet geschikt voor consumptie. Deze baking soda kan wel worden gebruikt als rijsmiddel in recepten. 

Zo maak je de reinigingstabletten:

  1. Doe de soda en het citroenzuur in een kom.
  2. Voeg het afwasmiddel toe.
  3. Meng goed door elkaar.
  4. Voeg de etherische olie toe en roer alles nog een keer goed door. Als het te droog is, kan je er nog wat afwasmiddel bij doen.
  5. Maak met behulp van de maatlepel halve balletjes van het mengsel.
  6. Laat de tabletten een nacht drogen en bewaar ze in een luchtdichte pot.

**Let op: Citroenzuur kan de huid irriteren. Doe voor de zekerheid handschoenen aan als je de tabletten maakt. Bij contact met de ogen: voorzichtig afspoelen met schoon water gedurende een aantal minuten. Eventuele contactlenzen eerst verwijderen.

Bewaaradvies

Bewaar de tabletten in een luchtdichte pot die je goed af kunt sluiten. Wil je dit schoonmaakklusje plasticvrij afmaken? Gebruik dan onze toiletborstel van beukenhout in combinatie met de keramieken houder

Welke schoonmaakmiddelen gebruik je om de wc schoon te maken?

Deze reinigingstabletten bevatten verschillende werkzame stoffen. De dubbelkoolzure soda ontvet en werkt licht blekend. Een goed middel om in te zetten tegen de donkere aanslag in het toilet. Ook helpt soda tegen vervelende geurtjes. Handig dus om het toilet mee schoon te maken! De andere krachtpatser in deze tabletten is citroenzuur. Citroenzuur doodt bacteriën en schimmels, verwijdert algen en wordt gebruikt om kalkaanslag te verwijderen. 

Hoe krijg je donkere aanslag uit het toilet?

De donkere aanslag in het toilet wordt veroorzaakt door kalkaanslag waar viezigheid aan blijft kleven. Door elke week een tablet van dubbelkoolzure soda (ook wel bakingsoda of natrium bicarbonaat genoemd) en citroenzuur een tijdje te laten bruisen, geef je kalkaanslag weinig kans. De soda en het citroenzuur verwijderen kalkaanslag en hebben een blekende werking: voor een stralend wit toilet!

Meer natuurlijke schoonmaakmiddelen maken?

Ons boek 'Schoonmaakgeheimen' laat zien hoe je met milieuvriendelijke huis-, tuin- en keukenmiddeltjes alles grondig schoonmaakt. We geven tips over de beste poetshulpjes, 'groene' vlekverwijderaars, 'recepten' om zelf schoonmaakmiddel te maken, duurzame opruimtips en nog veel meer. Ramen open, meubels opzij en aan de slag!