Galette met rode ui en witlof

Voor 2 stuks

Ingrediënten:
voor het kruimeldeeg
• 150 gram (hoeve)boter
• 220 gram bloem
• 2,5 el ijswater
• handvol verse tijmblaadjes

voor de gekarameliseerde rode ui
• een grote rode ui
• 2 el frambozenazijn
• 1 el honing*
• versgemalen peper*

voor de witlof
• 4-5 kleine stronkjes witlof
• (hoeve)boter
• 1/2 el honing*
• versgemalen peper*
• zeezout* 
• oude (abdij)kaas

Benodigdheden: snijmesje*, kom*, huishoudfolie, pan, pollepel*, braadpan*, garde*, boterpapier, deegroller*, bakplaat*, bakpapier
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Maak het kruimeldeeg: snijd de boter in kleine stukjes en zeef de bloem. 
  2. Wrijf de boterstukjes met je handen door de bloem. 
  3. Voeg de tijmblaadjes toe. Doe er het ijswater bij en kneed het deeg tot een bal. 
  4. Wikkel de deegbal in folie en leg hem minstens 2 uur in de koelkast. 
  5. Tip: je kan dit deeg vooraf maken en zelfs in de vriezer bewaren.
  6. Snijd de rode ui in ringetjes en doe deze met het frambozenazijn en de honing in een pan met zware bodem. 
  7. Zet het deksel op de pan en laat op een zacht vuur ongeveer 20 minuten zacht stoven.
  8. Snijd elk stronkje witlof overlangs in de helft. 
  9. Verhit een klontje boter in een braadpan en leg de witflofstronkjes naast elkaar in de pan. 
  10. Klop de honing los met de versgemalen peper en het zout en giet over het witlof. 
  11. Dek de witlof af met boterpapier en zet het deksel op de pan. 
  12. Laat de witlof stoven tot het zacht is maar nog niet uit elkaar valt (dit hangt af van de dikte van het witlofstronkje).
  13. Verwarm de oven voor op 180°C. 
  14. Stel de galette samen: rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak. 
  15. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  16. Leg het uitgerolde deeg hierop en verdeel er de witlof, de uien en stukjes oude kaas over.
  17. Vouw de randen van de galette naar binnen. 
  18. Zet 15-20 minuten in de oven tot het deeg goudbruin gebakken is.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.