Galette met rode ui en witloof
Voor 2 stuks
Ingrediënten:
voor het kruimeldeeg
• 150 gram (hoeve)boter
• 220 gram bloem
• 2,5 el ijswater
• handvol verse tijmblaadjes
voor de gekarameliseerde rode ui
• een grote rode ui
• 2 el frambozenazijn
• 1 el honing*
• versgemalen peper*
voor het witloof
• 4-5 kleine stronkjes witloof
• (hoeve)boter
• 1/2 el honing*
• versgemalen peper*
• zeezout*
• oude (abdij)kaas
Benodigdheden: snijmesje*, kom*, huishoudfolie, kookpot/pan, pollepel*, braadpan*, garde*, boterpapier, deegroller*, bakplaat*, bakpapier
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Maak het kruimeldeeg: snijd de boter in kleine stukjes en zeef de bloem.
- Wrijf de boterstukjes met je handen door de bloem.
- Voeg de tijmblaadjes toe. Doe er het ijswater bij en kneed het deeg tot een bal.
- Wikkel de deegbal in folie en leg hem minstens 2 uur in de koelkast.
- Tip: je kan dit deeg vooraf maken en zelfs in de vriezer bewaren.
- Snijd de rode ui in ringetjes en doe deze met het frambozenazijn en de honing in een kookpot met zware bodem.
- Zet het deksel op de pot en laat op een zacht vuur ongeveer 20 minuten zacht stoven.
- Snijd elk stronkje witloof overlangs in de helft.
- Verhit een klontje boter in een braadpan en leg de witfloofstronkjes naast mekaar in de pan.
- Klop de honing los met de versgemalen peper en het zout en giet over het witloof.
- Dek het witloof af met boterpapier en zet het deksel op de pan.
- Laat het witloof stoven tot het zacht is maar nog niet uit mekaar valt (dit hangt af van de dikte van het witloofstronkje).
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Stel de galette samen: rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg het uitgerolde deeg hierop en verdeel er het witlof, de uien en stukjes oude kaas over.
- Vouw de randen van de galette naar binnen.
- Zet 15-20 minuten in de oven tot het deeg goudbruin gebakken is.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.