Onze poetsheld: dubbelkoolzure soda

Dit alles-in-1 poetswonder is onmisbaar in je keukenkastje! Je kunt er mee schoonmaken, ontvetten, je gootsteen ontstoppen, sneakers weer wit maken, zilver laten blinken, je wasmachine opfrissen en nog veel meer. Het is biologisch afbreekbaar en mild voor het milieu. Mooi toch? Hieronder vind je maar liefst 12 schoonmaaktips met dubbelkoolzure soda.
 1. Tegels, wastafel en bad, fornuis en oven
  Je maakt ze stralend schoon met dubbelkoolzure soda en wat heet water op een sponsje of poetsdoek. Voor vieze voegen en lastige plekjes gebruik je een tandenborstel. 
 2. Ideale ontvetter
  Een aangekoekte pan of ovenschaal zet je een uurtje weg gevuld met heet water en een flinke schep dubbelkoolzure soda. Een vieze oven of vetfilter van de afzuigkap wordt weer schoon met een papje van dubbelkoolzure soda en water. Laat enkele uren inwerken en spoel na met schoon water.
 3. Frisse afvoer van gootsteen, bad, douche, toilet en wastafel
  Strooi een handje dubbelkoolzure soda in het afvoerputje en giet er kokend water op. Vieze luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en je voorkomt verstopping.
 4. Afvoer toch verstopt?
  Giet er een kopje baksoda in en evenveel witte azijn. Pas op voor je handen en gezicht, dit bruist! Zet een raam open tegen de azijngeur. Laat een uur inwerken en giet er kokend water op.
 5. Schone vaatwasser en wasmachine
  Laat deze, afhankelijk van hoe intensief je ze gebruikt, eens per maand met een schep dubbelkoolzure soda 'leeg' draaien op hoge temperatuur. Zeepresten en vuil lossen op en de machine ruikt weer fris.
 6. Geurverfrisser
  Zet in je koelkast een schaaltje dubbelkoolzure soda, dit verwijdert vieze geurtjes. Dit werkt ook in je kledingkast, doe er eventueel wat lavendel door. Of strooi wat soda op de bodem van je vuilnisbak.
 7. Katoenen beddengoed en lakens extra schoon
  Vervang de helft van het wasmiddel door dubbelkoolzure soda voor extra schone, frisse was. Let op: alleen voor witte of lichtgekleurde katoen, de soda werkt licht blekend.
 8. Matras, meubelstof of vloerbedekking opfrissen
  Strooi er een laagje dubbelkoolzure soda op en wrijf licht in. Voor een lekkere geur meng je er wat gedroogde lavendel door. Laat een paar uur inwerken en stofzuig het weg.
 9. Vuile sneakers weer stralend wit
  Wrijf ze voorzichtig schoon met een papje van dubbelkoolzure soda en wat water. Haal dat weg met een schoon doekje. Let op: niet op gekleurde sneakers gebruiken! 
 10. Zwart geworden zilveren bestek blinkend schoon
  Leg een stuk aluminiumfolie in een glazen schaal met daarop je bestek. Strooi er 1 eetl. dubbelkoolzure soda en 1 eetl. zout over. Giet er kokend water op tot alles onder staat. Laat een paar minuten staan en was daarna af in een sopje. Let op: alleen voor 100% zilveren of verzilverd bestek, zonder bv. benen heft. Ook liever niet gebruiken voor je sieraden, die zijn vaak te kwetsbaar.
 11. Houten snijplank schoonmaken
  Zo haal je geurtjes van bv. ui of knoflook uit je plank: strooi er wat dubbelkoolzure soda op, schrob de plank met een halve citroen en spoel schoon. Laat de plank goed drogen en wrijf hem in met een beetje olijfolie.
 12. Stickers weghalen
  Smeer lijmresten in met een pasta van dubbelkoolzure soda en wat water. Even laten inwerken en daarna afnemen met een vochtig doekje.

Tip: testen of de dubbelkoolzure soda nog werkt. 
Na verloop van tijd kan de werking iets achteruitgaan. Doe een eetlepel dubbelkoolzure soda in een bakje en giet er wat azijn op. Bruist het nog? Dan werkt je soda nog prima. Bewaar dubbelkoolzure soda altijd in een goed afgesloten glazen pot. Gebruik een houten schepje: dubbelkoolzure soda tast aluminium aan.

Je komt dubbelkoolzure soda ook tegen als zuiveringszout, natriumbicarbonaat of bak(ing) soda.