De natuur in met Dille & Kamille

Bij Dille & Kamille houden we van de natuur. We vinden het belangrijk om de Nederlandse natuurgebieden te koesteren en te beschermen en… om ervan te genieten! Daarom hebben we dit jaar de handen ineen geslagen met Staatsbosbeheer en hebben we samen met hen 5 wandelroutes voor je geselecteerd om deze zomer te ontdekken. Echte boswachterspaden, allemaal anders, allemaal mooi.

Trek je wandelschoenen aan!

Staatsbosbeheer beheert in Nederland maar liefst 273.000 ha aan prachtige natuur. Bos, natuurlijk, maar ook heide, duinen, getijdegebied en uiterwaarden. Je ontdekt er bijzondere planten en dieren en kunt er genieten van zingende vogels, maar ook van kostbare stilte. In de natuur kom je tot rust en doe je nieuwe inspiratie op.

Met deze 5 bijzondere wandelroutes – over verschillende boswachterspaden van Staatsbosbeheer - (her)ontdek je onze prachtige Nederlandse natuur. Dus kies je favoriet, trek je wandelschoenen aan en ga erop uit; groen is goed voor je!

 1. Kachelduin en Malote (Zuid-Holland)

 2. Noordzeewandeling (Noord-Holland)

 3. Stulp en kasteeltuin (Utrecht)

 4. Beek en Bos (Drenthe)

 5. Mussenbaan (Limburg)

Kachelduin en Malote

1. Kachelduin en Malote (Zuid-Holland)

In het voorjaar en de zomer komt de natuur langs dit boswachterspad, over de Kachelduin en door het duinbos van Noordwijk, tot leven. Een veelzijdige wandeling met stuifduinen, bos, natte duinvalleien vol bloemen en uitzicht over de zee en de bollenvelden.

Boswachter Mark Kras: “De beginnende natte duinvalleien die je op deze wandelroute tegenkomt, zijn pareltjes. Ze zijn een groeiplaats voor bijzondere duinbloemen, zoals parnassia en duizendguldenkruid. Tijdens een wandeling in de zomermaanden kun je deze soorten in bloei zien staan. Vanaf het uitzichtpunt op de Kachelduin heb je zicht op de omgeving van Noordwijk. Je kijkt uit over zee, duinen en het dennenbos.”

 • Waar: Hollands Duin
 • Lengte: 7,6 km
 • Startpunt: Toeristisch Overstappunt (TOP) Noordwijk
 • Wat kan je o.a. zien: Zingende nachtegalen, groene specht en roodborsttapuit, bijzondere duinbloemen als parnassia en duizendguldenkruid
 • Download hier de wandelroute Kachelduin en Malote.

2. Noordzeewandeling (Noord-Holland)

Zee, duin, bos en heide; deze wandeling trakteert je op alles wat de Schoorlse natuur te bieden heeft. En vanaf het hoogste duin van Nederland heb je een prachtig uitzicht over al dit moois!

Boswachter Laurens Bonekamp: “De geurende dennenbossen, paars gekleurde heidevelden, ratelende nachtzwaluwen en het wuivende helmgras aan zee. Tijdens de Noordzeewandeling geniet je van alle facetten van de natuur in de Schoorlse Duinen. Aan het begin van de wandelroute ligt de hoogste duin van Nederland. Na een klim met de trap vind je hier een mooi uitzicht over het bos, de heide en de polder. Ook bij het vogelmeer is het fijn stilstaan. Ontdek vogels als de veldleeuwerik en doderaar en zie de zandhagedis op een zomerse dag voor je voeten voorbij schieten. In augustus staat de heide vol in bloei. Met zijn paarse kleur is het net de Veluwe!”

 • Waar: Schoorlse duinen
 • Lengte: 10 km
 • Startpunt: Buitencentrum ‘Schoorlse Duinen’
 • Wat kan je o.a. zien: Zandhagedissen, veldleeuweriken en misschien hoor je ‘s avonds de zeldzame nachtzwaluw
 • Download hier de wandelroute Noordzeewandeling.

"In de natuur kom je tot bezinning, je ontdekt altijd iets bijzonders en doet er nieuwe energie op," zegt Hans Geels, algemeen directeur van Dille & Kamille en natuurliefhebber. "Elke keer opnieuw word ik verrast door onze natuurgebieden. Zo rijk qua biodiversiteit, maar helaas ook heel kwetsbaar. Daarom werken we graag samen met Staatsbosbeheer – met onze actie voor het Gentiaanblauwtje bijvoorbeeld."

3. Stulp en kasteeltuin (Utrecht)

Wandel tussen de koeien, speur naar de klapekster, ontdek het uitzicht op Kasteel Drakensteyn en geniet van de heide langs dit boswachterspad in Utrecht.

Boswachter Paul Suurmond: “Een van de bijzonderheden van dit boswachterspad is het uitzicht op Kasteel Drakensteyn. Toch is de heide mijn favoriete stuk van deze route over de Lage Vuursche. Op het heidegebied loop je midden tussen de rustige charolais koeien. De Stulpse Heide voelt een beetje buitenlands aan. Kom ’s morgens in de vroegte als de dauw er nog hangt en kijk uit over de heide in het ochtendlicht. Dan ben je echt in een soort droom. In augustus is de wandelroute op zijn mooist. Als de heide in bloei staat is het hier net een sprookje!”

 • Waar: Utrechtse Heuvelrug
 • Lengte: 6 km
 • Startpunt: Parkeerplaats ‘Kuil van Drakensteyn’
 • Wat kan je o.a. zien: Watervogels op het Pluismeer, klapeksters en raven, bloeiende heide in de nazomer
 • Download hier de wandelroute Stulp en kasteeltuin.

Mussenbaan

5. Mussenbaan (Limburg)

Tijdens een wandeling door het Nationaal Park in Limburg kan je genieten van het weidse uitzicht, de zingende blauwborst in het voorjaar, de kleuren van het spiegeldikkopje in de zomer en de vele vogels van het natuurgebied.

Boswachter Marijke Vaes: “Wandelend over de Mussenbaan-route in de Groote Peel kom je van alles tegen. Om je heen zie je weids en open moeras, landerijen en weidevogels. Ik sta vaak stil bij de Meerbaansblaak, door ons de ‘Nachtwacht van de Peel’ genoemd. Hier zie je alles wat het gebied te bieden heeft. De weidsheid, het water, de vele vogels. Het water weerspiegelt de Hollandse luchten en trakteert je bij ieder bezoek op een ander uitzicht!”

 • Waar: De Groote Peel
 • Lengte: 5,6 km
 • Startpunt: Buitencentrum ‘De Pelen’
 • Wat kan je o.a. zien: Libellen, allerlei vogels zoals
 • Download hier de wandelroute Mussenbaan.

4. Beek en Bos (Drenthe)

Ontdek tijdens deze wandeling het uitzicht bij het Hemelriek, de meanderende Anderse Diep en loop over de vroegere stuifduinen.

Boswachter Martijn Harms: “Tijdens een wandeling door het oude landschap van de Hondsrug is het soms net alsof je naar een schilderij kijkt. Wandel tussen de oude dennen, over vroegere stuifduinen en de keienwegen en ontdek de diverse spechtensoorten in het bos. Aangekomen bij het beekdal zie je een mooi stuk oud natuur. Hier meandert de Anderse Diep zoals het vroeger ook deed en kijk je uit op de houtwallen van dikke, kromme en grillige eiken. Ze zijn meer dan 150 jaar oud en dat kun je zien! Voor mij één van de hoogtepunten.”

 • Waar: De Hondsrug
 • Lengte: 17 km
 • Startpunt: Buitencentrum ‘Boomkroonpad’
 • Wat kan je o.a. zien: Spechten, reeën, salamanders en kikkers, orchideeën en 150 jaar oude eiken
 • Download hier de wandelroute Beek en Bos.

Het gentiaanblauwtje dankt zijn naam aan de klokjes- gentiaan, op deze plant legt het vrouwtje haar eitjes. De vlinder leeft in vochtig heidegebied, een door stikstof en verdroging bedreigd landschap.

Mee met de boswachter?

Informatie over inschrijven volgt binnenkort.

Zuinig op onze natuur

Klimaatverandering, overbemesting door stikstof, verdroging, verlies van leefgebied… in ons dichtbevolkte land heeft de natuur het moeilijk. Voor wilde planten en dieren is steeds minder ruimte.

Bij Dille & Kamille zijn we ervan overtuigd dat het belangrijk is om juist in harmonie met de natuur te leven, haar te koesteren en te beschermen. Daarom steunen we graag bijzondere projecten, zoals voor het behoud van het gentiaanblauwtje.

“Elke keer ben ik weer verrast door onze natuurgebieden”, zegt algemeen directeur en natuurliefhebber Hans Geels. “Zo rijk qua biodiversiteit, maar ook heel kwetsbaar. In de natuur kom ik tot rust, bezinning en ik doe er ook nieuwe energie op. Ik kan het iedereen aanraden!”.

Red het gentiaanblauwtje!

Het aantal vlinders in Nederland neemt sterk af. Dat is erg jammer: ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Aan het aantal vlinders zie je vaak hoe ‘gezond’ de natuur is.

Vlinders (en hun rupsen) zijn vaak gebonden aan bepaald landschap of zelfs één soort plant. Dat maakt ze extra kwetsbaar. Het gentiaanblauwtje bijvoorbeeld, een prachtig maar helaas zeldzaam vlindertje van onze natte heidegebieden.

Samen kunnen we onze vlinders helpen. Begin dicht bij huis en zaai het speciale bloemenmengsel van Dille & Kamille. Je tuin of terras verandert deze zomer in een vrolijk vlinderrestaurant!

En die zaadjes zijn straks niet alleen fijn voor de vlinders (en bijen) in je tuin. Ze helpen ook het gentiaanblauwtje. Met elk zakje zaadjes steun je Staatsbosbeheer met €1 bij het beschermen en verbeteren van het leefgebied. van dit bijzondere vlindertje. Meer weten over Staatsbosbeheer? Kijk op www.staatsbosbeheer.nl