Zo laat je je dahlia's overwinteren

Dahlia's zijn fantastische tuinplanten. Ze bloeien de hele zomer en herfst in de mooiste kleuren, van wit en subtiel pastel tot heel felle tinten. Er zijn enkele dahlia's en gevulde, dahlia's met grote en met kleinere bloemen. Bijen en hommels doe je een groot plezier met enkelbloemige Dahlia's, in de 'open' bloemen kunnen ze goed bij het stuifmeel.

Foto's via Studio MAY & JUNE

Dahlia's hebben ondergrondse knollen. Die worden elk jaar groter waardoor ook je plant steeds voller wordt en dat betekent meer bloemen. Eén ding: Dahlia's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en kunnen dus absoluut niet tegen vorst – dan bevriezen de knollen gaat de plant dood. Je kunt natuurlijk elk voorjaar nieuwe knollen kopen, maar laten overwinteren kan ook en is niet moeilijk. Je doet het zo:

  • Met pot en al overwinteren
    Voor Dahlia's in potten is dit de eenvoudigste manier. Knip in november, vóór de eerste vorst, de plant af tot ca. 10 cm boven de grond. Zet je pot binnen – dat mag op een donkere plek, bijvoorbeeld in een vorstvrije schuur. In maart/april geef je weer water en nieuwe, voedzame potgrond. Je plant loopt opnieuw uit, klaar voor een zomer vol bloemen.
  • Alleen de knollen bewaren
    De methode als je geen ruimte hebt om de potten op te slaan, of als je Dahlia's in de volle grond staan. Knip de plant terug tot ca. 10 cm boven de grond en haal de wortelkluit uit de pot of de tuin. Haal voorzichtig de meeste aarde weg tussen de knollen – dit gaat handig met een houten stokje. Knip ook lange wortelslierten af. Je hebt nu een stuk steel met daaraan een flinke 'tros' langwerpige knollen. Leg die een dag of wat op een krant om iets te drogen, met de steel naar onder zodat eventueel water eruit loopt. Vul nu een kistje of stevige kartonnen doos met zaagsel of krantenproppen en leg de knollen ertussen. Bewaar ze droog en vorstvrij. In het voorjaar zet je de knollen weer in potten of in je border.

Tip: Controleer af en toe of de knollen niet beschimmelen. Knip eventueel beschimmelde knollen voorzichtig uit de kluit.


Tips en inspiratie